Властите в Украйна нанесоха въздушни удари срещу бунтовниците

При друго нападение са загинали четирима цивилни в Донецк
12 юли 2014 22:40, Красимир Ангелов
137
Властите в Украйна нанесоха въздушни удари срещу бунтовниците
Снимка: Reuters

Украинските власти съобщиха, че са нанесли масирани въздушни удари срещу няколко бази на проруските бунтовници в югоизточната част на страната вчера и са им нанесли тежки загуби, предаде Франс прес.

Тези твърдения обаче не може да бъдат потвърдени от независим източник, след като бунтовниците не съобщиха за въпросните атаки, отчита агенцията.

Говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко съобщи на пресконференция, че "украинските военновъздушни сили са нанесли в петък пет мощни удара". "Бунтовниците понесоха тежки загуби", увери той.

Три сепаратистки бази са били унищожени - в село Голмивсли и близо до Дзержинск, на около 50 километра северно от Донецк, и в Перевалск, на 46 километра западно от Луганск. Бунтовниците загубили два танка и 10 бронирани машини, какво и две минометни батареи, заяви Лисенко.

Четирима цивилни са загинали тази нощ в жилищен район в Източна Украйна при артилерийски обстрел, предаде Асошиейтед прес.

Артилерийски снаряд е попаднал в жилищни блокове в близост до база на бунтовниците в Мариинка, западно предградие на обкръжения от правителствените сили град Донецк. Не е известно от коя страна са дадени изстрелите по сградите.

Според АП по обяд се чуло изстрелване на минометен снаряд от това място, което било знак, че бунтовниците понякога стрелят по правителствените сили от жилищни квартали, с което ги принуждават да отвръщат на огъня.

Миналата седмица проруските сепаратисти се изтеглиха от стратегическия град Славянск и се съсредоточиха в Донецк - едномилионен град, който е потенциално последният фронт на  бунтовниците, посочва АП.

Среднощната атака край Донецк стана часове след като украинският президент Петро Порошенко се закани, че ще бъде отмъстено за смъртта на 19 правителствени войници, поразени вчера от бунтовническа ракета край руската граница.

Същевременно Русия протестира пред Украйна за обстрела на отряд руски граничари, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на руското министерство на външните работи.

Автомобил с руски граничари бил подложен на обстрел в 3 ч. през нощта (2 ч. българско време) в Куйбишевския район, в Ростовска област.

"Руската страна заявява пред украинската за пореден път, че решително протестира и настоява да се прекрати обстрелът на руската територия и нарушаването на границата на Руската федерация", подчерта руското външно министерство.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: Украйнабунтовници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
18
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
А най-смешното е, че безгръбначния ЕС е включило още 11 имена в забранителните си списъци - лидерите на бунтовниците в Новоросия. Те, естествено, се спукали от смях - забранили им да влизат в ЕС и им замразили влоговете е европейски банки. За сметка на това Игор Сечин, шефът на "Роснефть" вече е в управителния съвет на Pirelli.
12
0
 
17
 
! Отговори
Доброволец съм Бил. преди 9 години
До 11 Аз съм 50г. И съм бил на война един път... 1998-1999г.Косовската война В Нови Пазар. Доброволец към Червеният кръст... Виждал съм Страшни неща!!! Никога вече не искам да виждам война... Стреляше се по всичко което мърда.. При една престрелка надупчиха ленд ровера в който бях и аз.. Един куршум ме улучи в крака... Едва се оправих... От тогава чуя ли война ми се повдига! Бил съм на война и знам каква трагедия... Исках да помогна на ранените а получих куршум в крака!!! Това е войната.
11
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛАВА УКРАIНI
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До3,6,7,14,15 ***, а ти от коя държава си и защо толкова сисе загрижил за нашата?
9
0
 
14
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Бая мощничка ще да е била тази бунтовническа ракета, има снимки на поразения лагер на хунтата - няколко декара изкорубени камиони, танкове и МТЛБ-та. Самите хохли говорят за 27 убити.А всъщност са убити 8565 "терориста", унищожени са 146 руски танка, 97 установки БМ-21 "Град" и са потопени 2 подводници в Донецк...
8
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава Украiнi
7
2
 
22
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Опълченците от своя страна съобщават за един свален Су-25 край Горловка и един свален вертолет Ми-24 край Снежное. По-рано днес съобщаваха за още два свалени самолета - над Дзержинск и край Перевальск. От Киев потвърждение няма да получим скоро.
6
0
 
23
 
! Отговори
Нещо не е така... преди 9 години
Нищо не се споменава за изцяло унищожената 24 моторизирана бригада на украинската армия.Пропускат и други пробиви в армията на профашистките сили. А за самолетите е вярно. Утре на светло ще броят колко са останали по нивите.
5
8
 
0
 
! Отговори
До Иванчо преди 9 години
Ти на кво гориво си бе??? Трета световна война НЯМА да има... Ако това допуснат да им е... Майката на всички!!! Намали ракията в тази жега не е добре пий мастика!
4
1
 
29
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
***, ако не знаете Третата световна война започна с боевете в украйна. Как защитавате държава, която няма международно признати граници, а след асоциирането си в ЕС ще трябва да реституира на Полша, Русия, латвия и др.страни хиляди кв.километри земя. И имайте предвид, че още преди 40 години Ванга е казала, че 44 президент на САЩ ще е черен и ще е последния президент на САЩ. Лека нощ!
3
2
 
26
 
! Отговори
Вход до Ада! преди 9 години
до 1 Абе ти искаш ли някой ден как си седиш в панелката или къщата да резне не дай Боже снаряд 152мм и осколките да те осакатят и теб и семейството ти??? Това там е Помярщина... Недей да заставаш на страната на убийци!!!
2
2
 
26
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Кои сте вие? Ако може с имена и адреси! -:)
1
40
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До УКРАЙНЦИТЕ; Бийте руските терористи и ги прогонете до един. Ние сме с вас