Кървави улични боеве - новата фаза от конфликта в Украйна

Бунтовниците в Донецк се готвят за тежка битка
Обновена: 17 юли 2014 22:26 | 17 юли 2014 22:20, Елка Василева
41
Кървави улични боеве - новата фаза от конфликта в Украйна
Проруски сепаратист се разделя с жена си. Снимка: Reuters

Със сълзи на очи бунтовници вчера се сбогуваха със семействата, качвайки ги на автобуси за Русия, и започваха да се подготвят за това, което може да се окаже втората фаза от конфликта в Украйна: кървави улични боеве, пише Питър Леонард от Асошиейтед прес.

Въпреки че проруските бунтовници в източната част на страната загубиха много територии през последните седмици и бяха прогонени от бастиона си в Славянск, мнозина се прегрупираха в Донецк - промишлен град, който имаше население от 1 милион души, преди от него да избягат през последните седмици по някои оценки десетки хиляди жители, опасяващи се от правителствена обсада. Бунтовниците държат и град Луганск.

Въпреки желанието на правителството да намали до минимум жертвите сред мирното население, украинските въоръжени сили може да се окажат въвлечени в изтощителна война в градовете в битката си да предпазят страната от разпадане.

"За да отговорим на тази фаза (...) очевидно трябва да променим тактиката", каза Валерий Чалий, заместник-шеф на администрацията на украинския президент, без да уточни как точно.

Бунтовниците в Донецк изглежда се готвеха за тежка битка, докато изпращаха роднините си извън града.

Боец, отказал да назове името си, заяви пред Асошиейтед прес, че когато жена му и малката му дъщеря не са с него, ще е свободен да се концентрира върху предстоящите боеве.

"Така е по-лесно. По-лесно е да се биеш. Душата ти не се разкъсва на две, защото когато са тук, мислиш за войната и за семейството си - дали са ОК или не", каза той. "Когато знаеш, че са на сигурно място, е по-лесно да се биеш".

Говорителят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко заяви, че в Луганск бунтовниците, обстрелващи правителствените войски с артилерия, заемат позиции в жилищни и промишлени зони.

Резултатите от тази тактика бяха очевидни и можеха да се наблюдават по-рано този месец в Славянск, където използваните от бунтовниците жилищни блокове бяха разрушени от ответния огън.

Пренасянето на боя в сърцето на държаните от бунтовниците градове ще включва вид бойни действия, за които украинските войници нямат адекватна подготовка.

"Това е много сложна стратегическа задача - не само като става дума за тактика, а и по отношение на екипировката. Когато бунтовниците поставят ракетни установки по покривите на училища, какво правите?", казва Орисия Луцевич, изследовател в "Чатъм хаус" в Лондон.

Матю Клемънтс, анализатор към консултантската фирма за сигурност "Ейч Ай Ес", каза, че Украйна може вместо да влиза в Донецк и Луганск, да заобиколи градовете, "да отреже сепаратистите от доставките на бойци и екипировка и да предприеме постепенни операции срещу градовете и предградията в опит да изтощи сепаратистите".

Прекъсването на снабдителните линии е особен приоритет за Киев, тъй като бунтовниците напоследък се снабдиха с усъвършенствани оръжия, включително танкове и ракетни системи - военно оборудване, което според Украйна и Запада се доставя от Русия. Русия отрича това твърдение.

Ракетен залп, който според украински представители бил изстрелян от произведена в Русия ракетна система, отне живота на най-малко 19 правителствени войници миналата седмица.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
20
 
! Отговори
диан преди 9 години
Господ да пази нашите братя и сестри , които се опълчиха на фашизираната и демонизирана киевска хунта , зад която стоят ционистко- масонски интереси !!! Молим се за тях , с Божията да устоят ! Бог с нами ! 82749
31
1
 
19
 
! Отговори
kostadin преди 9 години
до 32 чети *** от украина излиза русия името до револуцията е малорусия как ще победат бендеровците като 90процента се чустват руснаци и говорат руски за хицков иван вчера в алфа руснака които беше и при кеворк го каза в прав текст че може да сме в нато но русия нема да позволи на никои да вземе територия от БАЛГАРИЯ и турция го знае сащия човек из междудругото е украинец
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 13E ti utepa ribata s "umnata" si manipulatsija. Putin veche plache i si skube kosite (za razlika ot teb si ima kosi), che e dopusnal "greshkata", kojato ti mu "razkr"i. Kak ne te e vzel za savetnik? Pone shteshe vsjaka sutrin da go razsmivash, shut neshtasten! (Mnogo zdrave na p.tjata na majka ti. Zashto li vse za neja se seshtash, njamash li si drugo matse?)
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Украина ще победиLud. Mozakat mu e svaren ot zloba. Ta gladat go predizvikaha ukrainskite kulatsi - oshte togava fashisti - gorjaha zjitoto, izbivaha zjivotnite, secheha ovoshkite, rezjeha s trioni komisarite, za da otslabjat savetskata vlast. No unishtozjiha saseljanite si, i ... sebe si, zashtoto na horata im pisnalo ot divata zjestokost i eksploatatsija na tsarsko-ruskite deribei, koito dereha po 10 kozji ot pokornata derevenshtina ... i napraviha revoljutsijata, a tja pomete vsichko...
28
14
 
18
 
! Отговори
Украина ще победи преди 9 години
Украйна е горда държава,която стотици години е била подложена на безмилостна русификация.Само в 20в.руските хуманисти комунисти во главе с вожда и учителя на прогресивното човечество/комунисти сега известни като социалисти/ Сталин избиха над 30млн.Украинци с глад,без прецедентен случай в световната история.
27
2
 
18
 
! Отговори
опа преди 9 години
То е ясно - тръгват от Русия за Украйна
26
0
 
26
 
! Отговори
Маскара преди 9 години
Лъжат мамка им !
25
0
 
34
 
! Отговори
антиполитик преди 9 години
Политиците и религията ни разделят. Добрия съсед до вчера, утре може да ти е кръвен враг. Ние също сме се наежели едни други помежду си българи-турци-***. И като ни сбият губим само ние. До скоро съседа Мехмед, с които сме се разбирали, утре ще трябва да го мразя. Защото някой друг иска това. Да ви пикам на скапаната политика.
24
0
 
38
 
! Отговори
! преди 9 години
Проблема е само един, не е само в украйна а е в целия свят и той е политиците. Има политици има проблем, няма политици няма проблем.
23
11
 
20
 
! Отговори
! преди 9 години
До Анонимен 21,и ракетната бригадата не я затвориха заради НАТО, а още 1991 година почнаха да консервират и после да унищожават ракетите, заради договора за съкращаване на ракетите с малък и среден радиус на действие в Европа. Ама тука като седнете да пишете за великите ракети, дето сме нарязали, все едно сме имали "Сатан" на въоръжение, или сме били ядрена сила, мама му стара. Все ракетни разбирачи сте се сбрали тука. И все НАТО, САЩ и ЕС са ви виновни за всичко.
22
13
 
18
 
! Отговори
! преди 9 години
До Анонимен 21,две години в тази бригада, всяка сутрин тревогата почваше с известие, че "турската 1 армия вече стигнала до Бургас" и трябваше да се изстреля само 1 ракета по Истанбул, за възпиращ ефект. И това в 5 сутринта. А ракетата беше готова за стрелба чак към 10.30, тоест трябваха 5 часа време за пуск на ракета. Нали се сещаш, че за 5 часа тази ракетна бригада нямаше да я има изобщо, при реална война.Тея приказки дето си ги приказвате за тези ракети, са далече от реалността.
21
9
 
19
 
! Отговори
! преди 9 години
До Анонимен 21,ало, разбирача! Ракетната бригада в Ямбол, дето за минути можела да изпепели европейската част на Турция? Имаш ли напредстава с какви ракети беше въоръжена тази бригада? Ами с ракети "Скъд" от 70-те години. За да изстреляш само една ракета ти трябват часове, не минути, а в Ямбол имаше само 2 установки. Да не говорим, че в България имаше само обикновени бойни глави за тези ракети, касетъчни и химически. С тях нали видя Садам какво направи като стреляше Скъдове? Нищо.
20
27
 
19
 
! Отговори
az преди 9 години
Проруски сепаратист се разделя с жена си...?????ПААААААРТИЗАН ЗА БОЙ СЕ СТЯЯЯЯЯЯГА..ПЕЙТИИИ,ПЕЙТИ И РИВЕТИ ВСИЧКИ В ХОР КОМУНИСТИЧЕСКА *** СГАННН
19
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ха-хадо 3: я доларджийските *** да вземете да се съгласувате малко, едните плямпате за руски комунисти, другите тъкмо обратното - за руски фашисти :) Вземете си пооправете малко идеологиите, че съвсем се излагате и чичо Сам ще спре да ви плаща :))-------оправяме я : комуно-фашисти
18
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много тъпо тва влизане в НАТО, ще ни "опазят" колкото опазват конфликтите в Кипър.
17
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Хицков Иван:Турция ще си вземе каквито иска територии от България.Сега просто не е дошло времето. Не са казали, не са го направили.Просто чакат момента на друг конфликт и ще ни завладеят.Единственото което ги спираше бе ракетната бригада в Ямбол, която можеше да изпепели Европейската част на Турция за броени минути,нарязването на тези ракети бе условие за влизането ни в НАТО.
16
8
 
54
 
! Отговори
ивко преди 9 години
Който пося ветрове сега жъне бури.Виновна е САЩ - те ще плащат греховете и в отвъдното-стратегически убийци.
15
14
 
60
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Абе пубер ***, Русия е дала 26 000 000 МИЛИОНА жертви в борбата си с фашизма, а ти ще ми говориш за руски фашисти. Знаеш ли кой е Бандера, фашист, последовател на Хитлер избил стотици хиляди еврей, руснаци, поляци, *** и други. Какви, са десен сектор, последователи на Бандера, ето това, са фашистите, а не проруските опълченци. Не пиши повече такива глупости граничещи с лудост, а прочети някоя историческа книжка и се ограмоти, защото си жалък.
14
9
 
39
 
! Отговори
Хицков Иван преди 9 години
До Анонимен1Интересно,когато вашите турци вземат оръжие и поискат присъединяване на български области към Турция а, в България влязат турски наемници ти какво ще кажеш тогава?Какво ще прави в този случай българската армия?Преди 25 г. имаше подобен случай в България или ти си забравил,Анонимен?Страх те е да си напишеш името.Лесно е да плюеш и хулиш когато си Анонимен!
13
2
 
20
 
! Отговори
Хицков преди 9 години
До АнтикомБраво!Ти каза истината!