Карлос Слим призовава за тридневна работна седмица

Това ще доведе до по-здрава и по-продуктивна работна сила според милиардера
21 юли 2014 21:39, Бойчо Попов
27
Карлос Слим призовава за тридневна работна седмица
Карлос Слим. Снимка: Reuters

По време на свое участие в бизнес конференция в Парагвай Карлос Слим - мексикански телекомуникационен магнат и вторият най-богат човек в света, заяви, че е време за "радикална промяна" в трудовия живот на хората.

Вместо да може да се пенсионират на 50 или 60 години според Слим хората трябва да работят и до по-висока възраст, но да имат повече време за себе си, пише „Файненшъл таймс“.

„С нарастването на продължителността на живота ще трябва хората да работят до по-напреднала възраст. Хората ще трябва да работят повече години, докато не навършат 70 или 75 г., но да работят само по три дни в седмицата, вероятно по 11 часа на ден,” твърди Слим, цитиран от агенция Paraguay.com.

„При три работни дни в седмицата ще имаме повече време за почивка и да имаме по-качествен живот. Ако човек има четири почивни дни, това би било много важно за генерирането на нови начини за забавление и заетост”, смята Слим.

74-годишният милиардер смята, че подобен ход ще доведе до по-здрава и по-продуктивна работна сила.

Слим вече прилага някои от своите идеи на практика. В неговата компания за фиксирана телефония Telmex в Мексико служителите, които са започнали работа там преди да навършат 20 години, могат да се пенсионират, преди да са навършили 50 години или да продължат да работят доброволно, но само по четири дни в седмицата.

Друго от неговите убеждения е, че образованието също трябва да се преосмисли. В рамките на  конференцията в Парагвай той казва, че „обучението не трябва да бъде скучно, а трябва да бъде забавно" и трябва да се научат хората  не да учат наизуст, а да вникват с разума си, „не да се опитомяват, а да се обучават". Той също така призова за по-професионално обучение.

Слим смая мексиканския бизнес през този месец с планове си да преобразува своята империя America Movil, продавайки около една пета от активите си, за да избегне регулаторните санкции. Неговите фирми доминират 80 на сто от пазара на фиксираната телефония и 70 на сто от мобилния пазар в Мексико.

Магнатът е запален стратег и филантроп, който често казва, че най-много обича да размишлява. Той има различни интереси извън корпоративния свят, а страстта му към скулптурите на Роден и колекционирането на изкуство е видна от музея Soumaya в Мексико Сити, посветен на покойната му съпруга.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
5
 
! Отговори
Богат преди 9 години
Всеки богат е станал такъв, защото другите са го направили, било защото са купували негов продукт или изобретение или защото той е бил крадец, а другите са си затваряли очите. Парите, да те са необходимост, но доста по-малка от въздуха например. Отворете съзнанието си хора, спрете да мислите за пари.Главите са ви пълни с мисли за пари и в тях няма място за нещо красиво, например за красива мисъл или идея. Ако работим по-малко ще имаме време да творим, вярно много хора ще правят и глупости...
23
1
 
6
 
! Отговори
aibou преди 9 години
Един работник,си искарва заплатата с 2 часа работа на ден. Останалото са данъци,разходи и за шефа.
22
0
 
12
 
! Отговори
wtf преди 9 години
за 4 почивни дни къв лаф ще падне по телефоните нее истина и кои ще лапне кинтите от разговорите ? ;)
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че безработицата ще става все по - голяма, населението се увеличава в геометрична прогресия, а в същото време машините все повече ще заместват човека. Ще стане нещо страшно. Карлос е прав, но три дневната работна седмица не трябва да означава и заплата наполовина. Обаче на богатите хич не им се плаща. Трябват им пари за екзотични дестинации, скъпи коли, жени и предмети на лукса. И много пари в имоти и банки, за да се чувстват велики.
20
2
 
15
 
! Отговори
дид преди 9 години
Хайде сега да помислим защо го казва : парите по света все повече се концентрират в определена прослойка, на средната класа се предоставя минимално-щастливо-доволно материално осигуряване, а на най-бедните - почти експериментално-минимално. Познайте какво ще правят всички,които не работят четири дена, и нямат пари за екскурзия,примерно или да излязат от домовете си? Ще консумират - телевизия,предавания,пакетирана храна... Четири дена за Карлос Слим и неговата прослойка...
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
моа и да не копам... - Шефе счупи ми се лопатата- Нищо, сега 4 дена ше се подпираш на багера!Я съм ПИТ- БУЛ- териер- териер...
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ideata e spodeliana ot mnogo kato nego, no taka ili inache rabotnite chasove shte ostanat syshtite, samo niama da se hodi 5 dena, biah chuval za 4 -dnevna sedmica ama za 3 , za pyrvi pyt chuvam
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Foxconn заменя хората с роботиCanon се отказва от човешкия трудТова са статии от последните 2 седмици, потърсете ги в нета и ще ги намерите. Такава е тенденцията през послените 2-3 години - хората ще остават без работа, защото ще бъдат заменени от роботи и машини. Безработицата ще скочи до невиждани нива и тогава правителствата ще бъдат принудени да намалят седмичната работна норма, за да има работа за повече хора.
16
3
 
9
 
! Отговори
френската революция преди 9 години
Браво! Осемчасовият работен ден бил отживелица?! Гледам хората около себе си - триглави, четириръки, 300-годишни...Толкова здрави и силни, че са способни за минимално заплащане да работят по 25 часа в денонощиетоЛаком ***, глава затрива!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен2-йка по математика
14
2
 
14
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Подобни статии само подготвят населението за това, което го очаква - ненормирано работно време и мижави шансове за пенсия, така че да работи до смърт. Нали никой не очаква да се спазва тридневната работна седмица, както не се спазват изискванията за 5-дневна, 40-часова работна седмица.
13
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"А четири почивни дни, та хората от бездействие ще започнат да вършат престъпления, защото ще им омръзне такава дълга почивка"Да, това важи с пълна сила особено за българите. Нищо че ние сме измислили поговорката "Залудо работи, залудо не стой". Българинът е от тези хора, които ако не го ръчкаш непрестанно никога нищо няма да свършат, че било то и за себе си. Дай му 2-3 почивни дни и единственото, което ще прави, е да плюска и да гледа телевизия и сериали.Така че не сме дорасли за такива неща
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
единствената професия която може да работиш на 75 години е.................освен началник/политик друго не се сещам
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При случай, че всяка година милиони хора остават без работа, защото роботи и машини заемат техните места, да - наистина трябва да има промяна в начина на мислене на хората. Преди 30 години за производството на един лек автомобил са се трудили стотици хора в продължение на седмици. Днес 100 пъти по-качествен автомобил се прави десетократно по-бързо от много по-малко хора с помощта на много машини. Така че е нереално разбиранията ни да са като преди 30 години - 8 часовият работен ден е отживелица
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя на къв се правигоспод е работил 6 дена в седмицата пък тоя иска по 3
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мексико е 120 милиона население,всеки като плати 10 долара за телефон и ето ти 1.2 милиарда за слим
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя не е работил на поточна линия майто да си началник сигурно е гот и 24 на ден да бачкаш
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има резон .И без това има свръхпроизводство.И неправилно преразпределение на благата.Парите си губят стойността заради това.Няма покупателна способност.
6
2
 
16
 
! Отговори
Банана Джо преди 9 години
Идеята звучи интересно(сериозно!). В кръга на шегата...къде смята господин Слим да я изпробва? В собственото му(да, думата не е сгрешена) Мексико? Или в някоя друга бананова република? Например Еквадор, Колумбия, България...
5
4
 
1
 
! Отговори
м преди 9 години
Ден и половина работен още по дабре эа слим