Путин призова за осигуряване на условия за разследване на катастрофата

Москва ще направи всичко по силите си за край на военната фаза на конфликта в Украйна
21 юли 2014 09:12, Елка Василева
10
Путин призова за осигуряване на условия за разследване на катастрофата
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин призова страните в украинския конфликт да осигурят условия за пълно разследване на катастрофата на самолета "Боинг 777" на малайзийските авиолинии, предаде ИТАР-ТАСС.

"Можем да заявим с увереност, че ако на 28 юни не бяха подновени бойните действия в източната част на Украйна, то и тази трагедия със сигурност нямаше да се случи", подчерта руският президент. "В същото време никой не трябва и няма право да използва тази трагедия за постигането на користни политически цели. Такива събития трябва не да разединяват, а да обединяват хората", добави Путин. Вчера той направи същата забележка в разговори с премиерите на Австралия и Великобритания Тони Абът и Дейвид Камерън, заявявайки, че до приключване на разследването трябва да се избягват "политизирани изявления".

"Необходимо е всички, които отговарят за ситуацията в региона да проявят повече отговорност и пред собствения си народ, и пред народите на страните, чиито граждани станаха жертви на тази катастрофа", заяви Путин.

"Трябва да се направи всичко, за да се гарантира сигурността на работата на международните експерти на мястото на трагедията. Днес там вече работят представители на Донбас, Донецк, представители на украинското министерство на
извънредните ситуации и експерти от Малайзия. Но това е недостатъчно", добави той.

На мястото на катастрофата трябва да работи "пълноценна група експерти под егидата на Международната организация по гражданска авиация и съответната международна комисия", заяви руският президент. За целта са необходими хуманитарни коридори. Москва от своя страна ще направи всичко по силите си за приключване на военната фаза на конфликта в Източна Украйна и пренасянето му на масата за преговори.

Акцент върху необходимостта от спиране на военните действия в Югоизточна Украйна като най-важно условие за работата на международните експерти беше поставен и по време на разговора между Путин и френския президент Франсоа Оланд, предаде ИТАР-ТАСС. Двамата президенти са отбелязали и значението на руската инициатива за присъствие на наблюдатели на ОССЕ на руските гранични пунктове с цел мониторинг на ситуацията по границата, отбелязва се в изявлението на пресслужбата на Кремъл.

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий отбеляза по-рано вчера, че украинската армия продължава настъплението си в източната част на Украйна. Армията издига контролни пунктове около населените места, намиращи се под контрола на сепаратистите, добави той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
18
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
Какви обекти да гърми, като терористите се набиват в цивилни сгради или залагат миномета между няколко жилищни блока и стрелят оттам? Ако се изнесат от жилищните зони и се окопаят в полето - няма да има стрелба по цивилни цели. Дотогава, каквото почукало - такова се обадило. Не жаля и не мисля да жаля никой от контролираните от сепаратистите райони, който е останал там по собствена воля. Камо ли самите сепаратисти - да *** или да си заминават за Русия.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Кой ми а.а в гащите?" - от най-високото ниво.
3
1
 
21
 
! Отговори
от 4 до 5 преди 9 години
"2-4 бягайте в Русия"От кой да бягам? От Хамериканските ти господари ли, дето ти определят пропагандата и в какво да вярваш, и които се опитват да завземат България чрез евтина пропаганда и политиците ни ли? Няма да стане. Тука е българска територия и такава ще си остане, за твое съжаление. Българския народ го знае. Българин съм и няма да се прекланям пред САЩ и европейските ***. Пък ти си плюи, колкото си искаш. Просто си едно жалко човече, поддадено на западната пропаганда. Бягай у лево.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Путин призова за осигуряване на условия за разследване на катастрофата"Наистина трябва да има такива условия, за да има справедливост. Иначе катастрофата може да се тълкува по много начини. Този бил свалил, онзи бил свалил. А не трябва ли да търсим истината кой е свалил самолета от Малайзия? Без условия за това разследване - всеки журналист - в главната си част западни и в по-малката си част руски могат да имат мнение по въпроса и да натрапват мнение, но това не значи, че мнението им е истина
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2ОССЕ официално признава, че украинската армия "бомбардира изключително цивилни обекти".--------------------------Абе дори украинците да екзекутират публично жени и деца, САЩ само ще им се скарат, докато от ЕС наблюдават какво правят шефовете им отвъд океана!А ако такова нещо се свърже по някакъв начин, дори и без никакви доказателства, със сепаратистите, ще последват 10000 санкции срещу Русия и навярно ще изпратят самолети да бомбардират.