Спасителната операция за "Коста Конкордия" ще стимулира италианската икономика

Демонтирането на кораба означава откриването на стотици нови работни места
21 юли 2014 16:18, Елена Кирилова
0
Спасителната операция за "Коста Конкордия" ще стимулира италианската икономика
Снимка: архив, Ройтерс

Откакто гигантският круизен кораб „Коста Конкордия“ заседна край бреговете на Изола дел Джилио през 2012 г., жителите на острова живеят с един стоманен труп, издигащ се над тях, който им напомня непрестанно за инцидента, отнел 32 човешки живота. Два пъти по-големият от „Титаник“ кораб премина твърде близо до тосканския остров, когато се удари в скала и частично потъна. Корабът е на същото място и до днес, пише Quartz.

На 20-и или 21-ви юли плавателното средство най-сетне ще бъде премахнато като част от най-голямата спасителна операция в историята, която вече е в своята финална фаза. По времето, когато бъде завършен, огромният проект ще вкара повече от 1 млрд. долара в италианската икономика.

Корабът, чийто капитан Франческо Скетино позорно го изостави преди пътниците да бъдат евакуирани, и който е съден за непредумишлено убийство, струва на круизната компания Costa Croicere 450 млн. евро (600 млн. долара).

Спасителните операции започнаха през февруари 2012 г. с премахването на 5645 тона гориво, предотвратявайки възможността за огромно природно бедствие на италианската брегова линия. След това през септември 2013 г. корабът беше наклонен и беше подпрян на платформа в очакване на мига, в който най-сетне ще бъде премахнат от мястото.

Последната фаза от операцията започна на 14-и юли и корабът най-накрая е изкаран на повърхността. На 22-и юли той ще бъде превозен цели 370 км до Генуа. Там той ще бъде разглобен на части – работа, която ще отнеме две години и ще осигури работа на стотици хора.

Цената на спасителната операция досега е приблизително 1,1 млрд. евро, въпреки че прогнозите показват, че цялата сметка за Carnival Cruise, британско-американската компания, която притежава Costa Croicere, ще достигне 1,5 млрд. евро.

Още по темата

По-голямата част от парите, около 61%, ще бъдат похарчени за италиански стоки и услуги, твърди главният изпълнителен директор на Costa Crociere Майкъл Там. Това може и да изглежда малка сума, но сега са трудни времена за икономиката на Италия и дори и малките неща са от значение за нея, допълва Quartz. Costa Crociere е базиран в Генуа оператор на лайнери, придобит от Carnival Corporation през 2000 г.

Въпреки че акцентира върху факта, че става дума за трагично събитие, министърът на околната среда на Италия Джанлука Галети подчертава, че италианското участие в операцията е успех за страната.

Мениджърите на няколко чуждестранни пристанища, включително в Норвегия, Великобритания и Турция, отправиха предложения те да демонтират кораба. Пристанището на Измир, Турция, пък дори предложи да свърши работата за 40 млн. евро – наполовина на сумата, предложена от Генуа. И все пак Генуа спечели заради своето географско и инфраструктурно предимство.  

Още международни икономически новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари