НАТО трябва да укрепи източния фронт

Централна и Източна Европа с искане към Алианса
Обновена: 22 юли 2014 20:07 | 22 юли 2014 20:05,
164
НАТО трябва да укрепи източния фронт
Снимка: Reuters

Държавните глави на страните от Централна и Източна Европа поискаха последователно укрепване на източния фланг на НАТО. Това заяви полският президент Бронислав Коморовски след среща във Варшава с президентите на България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и на страните от Вишеградската четворка, в която освен Полша влизат Унгария, Чехия и Словакия, предаде ИТАР-ТАСС.

На срещата на върха на алианса през септември в Уелс "главната задача ще бъде да се приспособи НАТО към изменящата се ситуация в областта на сигурността, вземайки предвид новия модел на поведение на Русия, както и новия тип агресия, който наблюдаваме в отношенията между Русия и Украйна. Това бе главната тема в разговорите на деветимата държавни глави", заяви Коморовски.

"Способността за адаптиране към изменящите се условия на сигурността е важна. Във връзка с това на срещата на върха на НАТО трябва да се вземат под внимание промените, предизвикани отдействията на Русия в наше непосредствено съседство. Поради това искаме последователни действия на НАТО в областта на мисията по колективна отбрана, както и стратегическото укрепване на източния фланг на алианса", посочи полският президент.

По думите му някои елементи от този процес трябва да са военно присъствие на НАТО в Централна и Източна Европа, реформа на силите на алианса за бързо реагиране и разширяване на инфраструктурата.

Участниците в срещата на върха също така са заявили, че сред приоритетите на алианса трябва да са изграждането на система за противоракетна отбрана и киберзащитата.

"Освен това всички гости изтъкнаха важността на запазването на политиката на открити врати за страните, които отговарят на критериите за членство в алианса, стига те да проявяват интерес към това. Разгледахме и възможността за различен тип партньорство с други страни, в частност скандинавските", съобщи Коморовски.

Споменавайки свой вчерашен телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама, полският лидер заяви, че Вашингтон потвърждава интереса си от стратегическото укрепване на източния фланг на НАТО във връзка със събитията в Украйна.

В заключителната декларация президентите на деветте страни от Централна и Източна Европа настояват за "пълно изясняване на обстоятелствата около трагедията с малайзийския самолет от международна комисия с участието на представители на всички заинтересовани държави, осигуряване на пълен достъп до мястото, уликите и свидетелите на трагедията, както и за безопасността на работата на комисията и службите на територията на катастрофата".

Президентите също така са осъдили военните действия против цивилни, изразили са протест срещу всякаква форма на подкрепа за терористични прояви и са призовали към незабавно прекратяване на въоръжените сблъсъци в Украйна.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
11
 
! Отговори
Нещо не разбирам преди 9 години
Колко българи са обучавани да се бият срещу НАТО и колко българи са се клели във вярност на НАТО?
72
0
 
19
 
! Отговори
До автора на статият преди 9 години
Оправете си заглавието! "Източния ФЛАНГ", а не "фронт"! За щастие не сме във световна война и дано никога да не сме! Не плашете хората заради неграмотността си!
71
5
 
2
 
! Отговори
бегай тролче преди 9 години
До Анониментова в кремъл си ли бъбрите такива глупъйсти
70
8
 
3
 
! Отговори
крайно време е! преди 9 години
Много ясно, че и аз искам укрепване, искам F22, искам JDAMS, М1 и други хайтек благинки
69
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако ще и 3 000 000 имота да са купили руснаците, вкарваме едно законче, че неможе чужди граждани извън ЕС да притежават земи и им ги плащаме в купони - да видят едно време комунизма какво ни струваше на нас българите. Еб*л съм я и Русия и САЩ, аз съм българин и искам БЪЛГАРИЯ да е добре и да извива ръцете на всички, както в момента можем да го правим. ЗА ЦЕЛТА ТРЯБВА ДА НЕ СМЕ ОВЦЕ и политиците ни да ни защитават интересите, а не се продават като комунистите за комисионните от Руските проекти!!!
68
5
 
11
 
! Отговори
Да преди 9 години
Ядрена война ще има и вината за това е ще е на Западният Елит алчен за повече и повече и ти само да ти кажа заедно със твойте деца ако можеш да имаш де защитавайки точно този елит за жълти стотинки ще ги виждаш как се разкапват пред теб дали тогава ще разберш грешката си .....
67
3
 
3
 
! Отговори
FMC преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯСмешен ставаш, човече :) Досега си мислех, че пишем сериозни неща, но с тоя твой пост ме разсмя искрено xD
66
6
 
15
 
! Отговори
Аре преди 9 години
Мисля че е време Путин да пуска ракетите и да се съвршва. Тогава минути преди да се разпадне плътата на *** защитаващи НАТО може би ще си кажат май прекалихме ама ще е късно
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който го интересува психотронното оръжие какво е и как са се развили нещата в България да прочете статията като само промени малко линка.
64
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
300 000 руснаци са купили имот в българия. Ако си назначат само по един охранител, с източният фронт на НАТО е свършено за часове.
63
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 79. Като гледам как се развива демокрацията, наложена от САЩ в Либия и Ирак след Кадафи и Садам ми настръхва косата. всеки ден атентати, гонения на християните, терор за мирните граждани. Ползата е за военната индустрия на САЩ и ограбване на суровините...
62
1
 
17
 
! Отговори
FMC преди 9 години
Е с кво да го подкрепяме тоя фронт? С голите си ***? НАТО ни уволни армията, наряза ни танковете и самолетите, продаде ракетите и част от останалата годна техника, като например нашите Su-25 на Грузия, а сега иска да укрепва фронта. Как? Единственото, което виждам като решение е, навлизане на американския чепик в нашите бивши бази. Няма кой и по-точно няма с какво да укрепваме ФРОНТА :)
61
2
 
17
 
! Отговори
Майкави Еврогейска преди 9 години
Господа бояджии-на паметници и партийни цветове,политически въжеиграчи и предатели,лъжедемократи и биви червени номенклатулчици от бкп и дс,днешни капиталисти,първи слуги наведени в удобна поза на евроГейския съюз с неговите колонизаторо-грабителски ценности,изяли и изпили Синята Идея и нищо не оставили от нея-господинчовци-адвокатко-стояно-зъбатковци,пасивко-трабан таджии ал-йордановци,ив-инджевци и майкопродавци-нали сте уж демократи,защо се уплашихте от най-демократичния метод-РЕФЕРЕНДУМ за или против нато и ес?На всеки 4 г се избира кой да ни управлява за следващи 4,а за толкова важни не
60
2
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 9 години
Приятелю увии си с алуминиево фолио главата защото комунистите продължават да излъчват техните подли психотронни вълни. Сега вече сигурно са те засекли по ip и ще те атакуват.Бягай в мазето и се барикадирай! Успеххххххх
59
1
 
12
 
! Отговори
Русофил преди 9 години
Наполеон и Хитлер също си укрепваха Източния фронт през 1812 и през 1942, и накраяРУСКИТЕ ВОЙСКИ МАРШИРУВАХА В ПАРИЖ И БЕРЛИН,европейците НИКОГА не са превземали руската столица, Наполеон превзема Москва, но тогава столица на Русия е Санкт-Петербург.Видат, забыла нас Европа, пора напомнит дорогимКак наша русская пехота брала Париж, брала БерлинНАШЕТО ДЕЛО Е ПРАВО, ПОБЕДА БУДЕТ ЗА НАМИ !!!!!!!!!
58
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин твърдо върви по пътя на Кадафи и Садам.Може и краят му да е същият.
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А разправят, че за лудниците нямало пари. Я вижте 63 има и интернет PC!Веднага сестрата да му даде хапчетата, че май е в последна фаза, да не вземе да се нарани,докато се бие с извън земни!
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А известно ли ви е Иван Грозни какво е причинил на Българите ?
55
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целият свят се обединява срещу "ИМПЕРИЯТА НА ТЕРОРА"-РУСИЯ.
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До "ДойнИ нашите войничета ще пуцат по Русия редом с украинските си другарчета!--------------Защо не? Какъв е проблемът?