НАТО трябва да укрепи източния фронт

Централна и Източна Европа с искане към Алианса
Обновена: 22 юли 2014 20:07 | 22 юли 2014 20:05,
164
НАТО трябва да укрепи източния фронт
Снимка: Reuters

Държавните глави на страните от Централна и Източна Европа поискаха последователно укрепване на източния фланг на НАТО. Това заяви полският президент Бронислав Коморовски след среща във Варшава с президентите на България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и на страните от Вишеградската четворка, в която освен Полша влизат Унгария, Чехия и Словакия, предаде ИТАР-ТАСС.

На срещата на върха на алианса през септември в Уелс "главната задача ще бъде да се приспособи НАТО към изменящата се ситуация в областта на сигурността, вземайки предвид новия модел на поведение на Русия, както и новия тип агресия, който наблюдаваме в отношенията между Русия и Украйна. Това бе главната тема в разговорите на деветимата държавни глави", заяви Коморовски.

"Способността за адаптиране към изменящите се условия на сигурността е важна. Във връзка с това на срещата на върха на НАТО трябва да се вземат под внимание промените, предизвикани отдействията на Русия в наше непосредствено съседство. Поради това искаме последователни действия на НАТО в областта на мисията по колективна отбрана, както и стратегическото укрепване на източния фланг на алианса", посочи полският президент.

По думите му някои елементи от този процес трябва да са военно присъствие на НАТО в Централна и Източна Европа, реформа на силите на алианса за бързо реагиране и разширяване на инфраструктурата.

Участниците в срещата на върха също така са заявили, че сред приоритетите на алианса трябва да са изграждането на система за противоракетна отбрана и киберзащитата.

"Освен това всички гости изтъкнаха важността на запазването на политиката на открити врати за страните, които отговарят на критериите за членство в алианса, стига те да проявяват интерес към това. Разгледахме и възможността за различен тип партньорство с други страни, в частност скандинавските", съобщи Коморовски.

Споменавайки свой вчерашен телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама, полският лидер заяви, че Вашингтон потвърждава интереса си от стратегическото укрепване на източния фланг на НАТО във връзка със събитията в Украйна.

В заключителната декларация президентите на деветте страни от Централна и Източна Европа настояват за "пълно изясняване на обстоятелствата около трагедията с малайзийския самолет от международна комисия с участието на представители на всички заинтересовани държави, осигуряване на пълен достъп до мястото, уликите и свидетелите на трагедията, както и за безопасността на работата на комисията и службите на територията на катастрофата".

Президентите също така са осъдили военните действия против цивилни, изразили са протест срещу всякаква форма на подкрепа за терористични прояви и са призовали към незабавно прекратяване на въоръжените сблъсъци в Украйна.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
4
 
! Отговори
СТАЛИНИСТ преди 9 години
РУСИЯ ТРЯБВА ДА СМАЧКА ПОЛША...А КИЕВ Е ПЪРВТА СТОЛИЦА НА РОССИЯ...И СКОРО ТАНКОВЕТЕ Т-90 ЩЕ ВЛЯЗАТ В КИЕВ.
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ви е интересно какво се извършва в България от руска страна и какво са направили военните с питейната вода изгледайте предаването в youtube на Ифандиев с Благой Алексиев
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите са били прави само в едно, че империализмът никога няма да се откаже от колониалната си политика и завоевателните си войни. Но докато съществува Русия, ще трябва много да се съобразяват с нея. И Хитлер така се е пенявил, но гризна дръвцето.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешковците от Запада ще санкционирали Русия. Най-доброто е, че Путин не се връзва още на болтните им мозъци и да дръпне шалтера.
49
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България е ИМАЛО над 100 ядрени глави ! Не да ги доставят а ги е имало и след това са върнати обратно. Също така е имало и други ядрени заряди предназначени за язовирни стени. А известно ли ти е че българското население е подложено на терор и експерименти със съветско психотронно оръжие което се използва до ден днешен.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО се засилва и укрепва а ако Путин иска война да заповяда.
47
3
 
6
 
! Отговори
НЕИЗБЕЖНО преди 9 години
РУСИЯ ЩЕ ПОБЕДИ!БЪЛГАРИЯ И НАТО ЩЕ СА ПОБЕДЕНИТЕ
46
2
 
11
 
! Отговори
bira преди 9 години
От тази статия разбрах само едно,че ще трябва да воювам със сестрата Русия.Колко трябва да си ***,за да повярваш на болните лидери.През 2 световна не им мина номера сега едва ли.Кои каквото иска да си говори всеки един човек вътре в сърцето си знае,че Русия е последната надежда на човешката цивилизация.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 57 И от Витоша по-високо нема
44
2
 
3
 
! Отговори
до46-ия Гербераст преди 9 години
В България никога не е имало ядрено оръжие или бази! НИКОГА!
43
2
 
11
 
! Отговори
"Дойн преди 9 години
Започна се... НАТО укрепва фронтове - НАТО във война ли е,че има фронтове!?И разбира се, нали са се събрали все дупедавци - отворили вратите за всички желаещи, разбирай Украйна! И нашите войничета ще пуцат по Русия редом с украинските си другарчета!Плиткоумно, драги, дори не е елементарно!
42
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не ти е бъдещето. За да имаш такова е силно желателно да си намериш работа. Не е приятно но се налага.
41
1
 
9
 
! Отговори
брадатчесъноядец преди 9 години
фронт?във война ли сме??
40
6
 
17
 
! Отговори
НЕ СЪМ ВЯРВАЛ, ЧЕ... преди 9 години
ще го кажа: Искам България извън НАТО и ЕС!САМО С РУСИЯ НИ Е БЪДЕЩЕТО
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 44 - ха сега на бегом при Сорос да си получиш галаганите .И стига с това копи пейст, много си *** !
38
11
 
5
 
! Отговори
До 2222 преди 9 години
ОК кажи ми какво произведено в Русия е добро - аз лично имам опит с лада нива, няколко модела комуникационно оборудване и други ел. елементи - всичко до тук изброено дори не се доближи до това да свърши работа - комуникационното оборудване забива непрекъснато, нивата за 2-3 години и разждяса задния мост и започнаха страшни ремонти (евтини части но постоянно чупещи се за кола на 1-2 год.), а ел оборудването пише, че е с IP66, но при 30 градуса умира, за вода да не говорим. Русия - пълен ***.
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алоооо 41 !! Нямало чужди военни бази ли ? А съветските ЯДРЕНИ бази в България по времето на комунистическата диктатура какви бяха ?
36
6
 
4
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
BG vun ot ES i NATO!
35
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е част от НАТО и всеки който говори срещу алианса е антибългарин и продажен чужд ***- слуга на комунистическата *** от Кремъл.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президент Роско обяви война на Русия : facebook/