В. "Фигаро": ЕС атакува руската икономика

Западната преса коментира новите европейски санкции срещу Русия
30 юли 2014 09:13,
108
В. "Фигаро": ЕС атакува руската икономика
Снимка: Reuters, архив

Правителствата на Европейския съюз се съгласиха да наложат значими санкции на Русия, насочени срещу държавни банки, оръжейно ембарго и ограничаване на продажбите на оборудване за руската петролна индустрия в отговор на продължаващата подкрепа на Москва за сепаратистите в Източна Украйна, пише британският в. "Гардиън".

ЕС атакува руската икономика: за пръв път от началото на украинската криза 28-те страни членки съгласуват икономически санкции, пише френският в. "Фигаро". След месеци колебания Европейският съюз ускорява темпото срещу Русия. Сега европейските столици трябва писмено да потвърдят това политическо споразумение, сключено след четиридневни дискусии, което изисква единодушие. Обект на санкции стават четирима души, близки до правителството на Владимир Путин, на които се замразяват авоарите и се забранява издаването на визи, и три компании, допълва "Фигаро". 

Още по темата
Американският президент Барак Обама се присъедини към ЕС в изострянето на икономическия натиск върху Москва, отбелязва "Гардиън". Той обяви нови мерки срещу големи сектори на руската икономика, включително оръжейната промишленост, енергетиката и в областта на финансите, където три големи руски банки бяха отрязани от американската икономика.

Западът показва зъби, пише испанският в. "Паис". ЕС налага тези санкции за срок от една година, но с известни уговорки, целящи да смекчат отговора на Кремъл. Държавите членки ще преразгледат целия пакет след три месеца, след като бъде оценено реалното му въздействие, за да бъде даден шанс на преговорите, които са в задънена улица от известно време. Големият страх е, че Путин може да врътне кранчето на газа, от който зависят на 100 процента някои страни от Източна Европа и задоволява на 30 процента нуждите на Германия, допълва "Паис".

Цялата трудност на преговорите в рамките на Съвета на ЕС бе да се състави балансиран пакет от санкции, като се има предвид, че всяка от държавите има свои интереси, пише "Фигаро". Така договорите за продажбата на корабите "Мистрал", които предизвикаха оживена полемика, няма да бъдат засегнати - оръжейното ембарго се отнася само до бъдещи договори, посочват източници. Друга ключова мярка: забраната за износ в Русия на
технологии в сферата на петрола, няма да засегне газа - сфера, в която Берлин, както и други държави, имат значителни интереси.

Санкциите са предупреждение и сигнал, за да стане ясно на Путин, че "дестабилизираното“ на Украйна или която и да било страна в Източна Европа, ще струва скъпо на неговата икономика", предупредиха председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитирани от "Паис".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
16
 
! Отговори
вечно хленчи преди 9 години
Путин е като индианец, не знае какво е болка. Никога не се е оплаквал от Обама! Обама вечно хленчи, че за всичко му била виновна Русия!
29
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не виждам ние българите да дължим нещо добро на янките. Нито за ГМО, нито за вредните им военни бази дето ни превръщат в мишена на Раша, нито за разните тикви и гейове дето ни ги налагат за сатрапи. Янки гоу хоум!
28
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атанасов, това наистина е религиозна война, от една страна е Мешиахът Йешуа(Русия), от другата срана е Ариман( САЩ) и Луцифер(ЕС). За мен е ясно, Кой ще победи, ще победи Русия! Когатоатовете се ритат, магаретата страдат, демек ние...
27
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Как един път не взе едно решение в полза на самия ЕС, а все на САЩ задницата ближе?"Не забравяй след ВСВ кой изсипва милиарди за възстановяването на икономиките на европейските страни... Именно САЩ. Така че еврогейците не ще лижат подгърбията на Вашингтон, ами хоро ще играят... Жалко, но факт - като кредитора ти каже "плащай", ти плащаш.
26
5
 
14
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Някъде беше писано - какво би направила Русия ако беше като западните демокрации или САЩ?Ами щеше да влезе с армията си в Украйна под егидата на ООН като мироопазваща мисия!А сега едните подпалиха майданци (5млрд. офисиално признати от САЩ), а искат Русия да гаси огъня?!Потърсете какво говори Едуард Ходос на украинските нацита , че това е религиозна война, а те са само инструмент в нея.
25
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до до 16Идиотино, колко работни места загуби България в следствие на евроинтеграцията си, колко човешки съдби се прекършиха, колко хора си заминаха от този свят по- бързата процедура??? Или като им облизваш западните дирници за някой долар се имаш за много умен? Повтарял съм го често, ако си заобиколен от нещастници, не можеш да си щастлив, доброто е когато всички са доволни и могат да живеят достойно, тикво проста!
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОХ НА ДЯДА, ПУТИНЧЕНЦАТА !!!
23
7
 
15
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
Историята познава подобен случай , след 18-та година Новият СССР ,попада в международна изолация , включително и на военна интервенция ,контрареволюция и гражданска война ... и до какво доведе това , с цената на много лишения ,недоимък и червен терор , икономиката след 3 петилетки изведе страната от селскостопанска империя до една ат най - бързо развиващите се индустрии....Сега тези санкции само ,ще сплотят рашките още веднъж .... руската психика е доста особенна ....
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За една година, ама с известни уговорки и бла бла бла иначе гръмки заглавия и безпочвени обвинения. Путин отдавна трябваше да е спрял газа и да е взел половин Украйна с пълна бойна готовност ако някой тръгне срещу Русия, това което виждаме е гавра и то от снисхождение.
21
1
 
4
 
! Отговори
И са ко? преди 9 години
От прочетеното разбрах, че ако на Русия и трябва нещо конкретн,о вече трябва да си говори с конкретна страна която има интереси. :)Умно!
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС си играе на руска рулетка! Украйна беше изкуствено създадена буферна зона между Руси и Полша заради горещота им омраза помежду им. Сега Обонго направи Велека Полша, защото Единоукраина е точно това- Мегаполша, до границата с Русия. Тъпите поляци имат само едно качество- безумно мразят русите. Е как да постъпи Русия, помислете?!
19
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зимата ще дойде и ще видим тогава какво ще правят триполовите и травеститите от Ес
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 16"оковите дето Ви ги наденаха западняците" - са едиствено ОКОВИТЕ НА ВАШАТА НЕПОМЕРНА ГЛУПОСТ И ТЪПОТИЯ !
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ресурсите са ресурси и след хиляда години. А руснаците могат да чакат.Виж доларите дали ще ги има след 10 години?
16
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сащ са въздушен финансов балон който ще се спука
15
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Военно нахлуване в Русия? Бравос на елитарната ти мисъл! И кой, кой ще нахлуе на мечката в устата? Ще ни мобилизира Плевнялиев и току виж, президентството се изпарило и половината от Банки!
14
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа си играе на твърде опасна игра ,гейския съюз си играе със смърта
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
100% от газа за ИЕ е много по-маловажен от 30% за Германия. А иначе санкциите няма да навредят единствено na Норвегия и Беларус, все пак зимата идва и ако в бг септември и част от октомври се живее без парно, то на север не е така. Спиране на газа означава тотален колапс на ЕС, не само икономически, и за да се избегне това може и да се наложи военно нахлуване в Русия. Само със санкции газ няма да видим.
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей *** гейберастки, ти не вдяваш ли, че живееш сред най- бързо изчезващия и нещастен народ в света? Ние оцелелите от този народ просто няма какво да губим, освен оковите дето ни ги наденаха западняците! Смърт на Содом и Гомора!
11
1
 
15
 
! Отговори
ИС преди 9 години
Накривихте му го на Путин с тия санкции