В. "Фигаро": ЕС атакува руската икономика

Западната преса коментира новите европейски санкции срещу Русия
30 юли 2014 09:13,
108
В. "Фигаро": ЕС атакува руската икономика
Снимка: Reuters, архив

Правителствата на Европейския съюз се съгласиха да наложат значими санкции на Русия, насочени срещу държавни банки, оръжейно ембарго и ограничаване на продажбите на оборудване за руската петролна индустрия в отговор на продължаващата подкрепа на Москва за сепаратистите в Източна Украйна, пише британският в. "Гардиън".

ЕС атакува руската икономика: за пръв път от началото на украинската криза 28-те страни членки съгласуват икономически санкции, пише френският в. "Фигаро". След месеци колебания Европейският съюз ускорява темпото срещу Русия. Сега европейските столици трябва писмено да потвърдят това политическо споразумение, сключено след четиридневни дискусии, което изисква единодушие. Обект на санкции стават четирима души, близки до правителството на Владимир Путин, на които се замразяват авоарите и се забранява издаването на визи, и три компании, допълва "Фигаро". 

Още по темата
Американският президент Барак Обама се присъедини към ЕС в изострянето на икономическия натиск върху Москва, отбелязва "Гардиън". Той обяви нови мерки срещу големи сектори на руската икономика, включително оръжейната промишленост, енергетиката и в областта на финансите, където три големи руски банки бяха отрязани от американската икономика.

Западът показва зъби, пише испанският в. "Паис". ЕС налага тези санкции за срок от една година, но с известни уговорки, целящи да смекчат отговора на Кремъл. Държавите членки ще преразгледат целия пакет след три месеца, след като бъде оценено реалното му въздействие, за да бъде даден шанс на преговорите, които са в задънена улица от известно време. Големият страх е, че Путин може да врътне кранчето на газа, от който зависят на 100 процента някои страни от Източна Европа и задоволява на 30 процента нуждите на Германия, допълва "Паис".

Цялата трудност на преговорите в рамките на Съвета на ЕС бе да се състави балансиран пакет от санкции, като се има предвид, че всяка от държавите има свои интереси, пише "Фигаро". Така договорите за продажбата на корабите "Мистрал", които предизвикаха оживена полемика, няма да бъдат засегнати - оръжейното ембарго се отнася само до бъдещи договори, посочват източници. Друга ключова мярка: забраната за износ в Русия на
технологии в сферата на петрола, няма да засегне газа - сфера, в която Берлин, както и други държави, имат значителни интереси.

Санкциите са предупреждение и сигнал, за да стане ясно на Путин, че "дестабилизираното“ на Украйна или която и да било страна в Източна Европа, ще струва скъпо на неговата икономика", предупредиха председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитирани от "Паис".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 12!Ne dai si Boje tova ako se sluchi, parvo ti shte otnesesh peshkira! Vnimavai kakvo si pojelavash pilence!
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За "Фигаро "е ясно, че покрай руската икономика и френската , немската . За нашата е без значение, защото ние такава нямаме, а и сваляме гащите пред САЩ и Брюксел преди да са поискали каквото и да е било. Русия и Путин макар и трудно ще оцелеят.
8
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин, ние оцелелите българи от геноцида на Ран и Ът, те подкрепяме безусловно! Отмъсти им и заради двата милиона унищожени с безработица, глад, мизерия и лошо здравеопазване наши братя, унищожи ги до крак!
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименPROSTACITE KATO TEB SIGO NABIVAT VSEKI DEN V ZADNIKA .za razlika ot lainometi kato teb koito liojat amerikanski zadnici Putin darji na stranata si oligfren a tvoq prezident Rosen pomak kakvo napravi za bg ???? EC KAKVO DADE NA BG ???? AMERIKA KAOVO DADE SAMO VZIMAT GLUPAK AIDE PRI 4ERNATA PISHA OBAMA DAMU LAPASH TOPKITE
6
4
 
35
 
! Отговори
носи на болка преди 9 години
Оказва се, че санкционирания Путин носи на болка много повече, от колкото санкциониращият го Обама! Обамата е безсилен пред Путин!
5
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С Крим Путин го вкара до раменете на старата госпожа( искам да кажа, че и е вкарал само главата), нормално е тя да е неудовлетворена и незадоволена и да го иска целия! Иначе санкции!
4
4
 
42
 
! Отговори
другарски съд преди 9 години
Какви са юридическите основания за наказването на Русия със санкции? ЕС съд ли е? Кога се е гледало делото? Русия осъдена ли е? Или ЕС ще прави другарски съд на Русия? Или всички тези санкции са един див и варварски произвол? Или са поръчани от Цру - най-голямата терористична организация в света!
3
4
 
32
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Къде отидоха призивите за мирно уреждане на конфликта?!Защо е тази политика на извиване на ръце" от страна на ЕС?!Дали ЕС/САЩ осъзнават, че ако Русия реши, че вече няма какво да губи танковете ще тръгнат?
2
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин да не омеква, а да изплющи две водки, да им спре газа и да ги почва фашагите!
1
3
 
32
 
! Отговори
хипнотизирани зайци преди 9 години
В т.н. ЕС и в братска Америка цари пълно безсилие, отчаяние и фрустрация. Не можаха да предотвратят присъединяването на Крим към Русия и нямат никаква идея, какво да правят след това присъединяване. Очевидно в бъдеще правилата на световната външна политика ще се определят от Путин. Западняците и американците са деградирани от Путин в ролята на статисти, които само гледат като хипнотизирани зайци и не могат да реагират по никакъв начин.