Санкции срещу газовия отрасъл в Русия не са желателни

Руски печат: Съдбата на "Южен поток" зависи от ситуацията в Украйна
Обновена: 11 авг 2014 10:50 | 11 авг 2014 09:02, Елка Василева
197
Санкции срещу газовия отрасъл в Русия не са желателни
Снимка: архив, Reuters

Противопоставянето между Русия и Запада няма да провали строежа на газопровода "Южен поток", смята главният изпълнителен директор на австрийския енергиен концерн OMV Герхард Ройс. Според него забавянето е преодолимо, пише руското бизнес издание "Ведомости".

"Никой не може да ви забрани да строите газопровод, това е въпрос на национално законодателство. Всеки може да решава за себе си. Газопроводът е проект за 50 години напред и трябва да се гледа реалистично на нещата. Няколко месеца (забавяне) не са проблем", цитира вестникът изявление на Ройс пред британския "Файненшъл таймс".

През юни България замрази по искане на Европейската комисия изграждането на своята отсечка от газопровода, тъй като "Южен поток" не отговарял на нормите от Третия енергиен пакет на ЕС, според който газодобивни компании не може да притежават магистрални тръбопроводи. На 5 август българският президент Росен Плевнелиев заяви, че проектът ще бъде замразен до решение на Еврокомисията, припомня "Ведомости".

Още по темата

Русия вече доставя газ през Германия по тръбопровода ОПАЛ с капацитет 36 милиарда куб. метра, въпреки че "Газпром" още не е получил от ЕК разрешение да използва тръбата в пълен обем, напомня Ройс пред "Файненшъл таймс". Колкото повече газопроводи, толкова по-добре, смята той и изтъква прагматичността на този
подход.

Шефът на OMV предупреждава, че не са желателни санкции срещу газовия отрасъл в Русия. "45 години сме се интегрирали с газовата система на Русия", заявява той, като припомня, че OMV е сключила първия си договор с "Газпром" още през Студената война. "Потребителите разчитат да си получат газа. Затова не виждам никаква възможност за налагане на санкции в газовия отрасъл", казва Ройс.

Съдбата на "Южен поток" зависи от ситуацията в Украйна, твърди обаче Тревър Сикорски от консултантската фирма "Енерджи аспектс". "Ако нещата много се влошат, струва ми се, че ЕС наистина ще положи усилия да накаже Русия", прогнозира той.

Ако "Газпром" осъществи своя план да изгради морската част от газопровода до края на 2015 г., може да остане с обезценен актив, тъй като България няма да пропусне газа през своя територия, преди да се произнесе ЕК, отбелязва Иля Заславски от британския аналитичен център "Чатъм Хаус".

Русия естествено има интерес Брюксел да деблокира строежа на "Южен поток". Германия обаче има блокиращ пакет от акции в процеса по вземане на решения в ЕС и не съм убеден, че ще отстъпи толкова лесно, заявява в коментар за руския в. "Свободная преса" икономистът Василий Колташов.

Германският бизнес само ще спечели, ако доубие окончателно конкурентите си в Южна, Източна и Централна Европа. Още повече, че "Северен поток" вече е построен. Тъй че Берлин занапред вече няма да остане без руски горива. Друг въпрос е, че засилването на германските позиции в ЕС ще бъде платено с разрушаване на инфраструктурата, икономиката и социалната сфера на страни като България, Словакия, Румъния, Унгария. Затварянето на газовото кранче ще удари на първо място Балканите, обяснява аналитикът.

Според него изявлението на украинския премиер Арсений Яценюк, че Киев може да забрани транзита на руски газ през страната, "означава, че се активизира борбата за евразийския пазар".

В тази борба "участват САЩ и Германия, които се опитват да сложат ръка на нови територии, изпреварвайки Митническия съюз, и да блокират неговото развитие. Стратегическата цел е Русия да бъде запратена обратно в 90-те. Лесно е да схванем, че тъй безкомпромисно поставена, задачата не предполага никакъв пазарлък с Москва", добавя експертът.

Украйна обаче едва ли ще спре транзита на руски горива през своя територия с оглед зависимостта на Европа, а и на самата Украйна от руския газ. Защото в противен случай Украйна не ще може да получава газ чрез реверсивни схеми, смятани днес за алтернатива на руския газ, твърди беларуският сайт "Наше мнение".

В момента Киев използва реверсивни маршрути за доставка на газ от Унгария и Полша, може да се насочи и към Румъния, но като най-перспективен маршрут се очертава този от Словакия, припомня мрежовото издание. В края на април Еврокомисията, "Укртрансгаз" словашкият газотранспортен оператор "Юстрийм" подписаха меморандум за т. нар. малък реверс (до 8 милиарда годишно). Киев обаче настоява за т. нар. голям реверс - към 30 милиарда кубика годишно. Това може да е далеч по-изгодно за Украйна от покупките на руски газ от "Газпром", оферирал цена от 385 долара за 1000 кубика. Киев би могъл да получава реверсивен газ само по 300 долара за 1000 кубика заедно с разходите за транспорт, се казва в статията.

Транзитният договор между "Юстрийм" и "Газпром експорт" обаче не позволява на Словакия да организира голям реверс без разрешение от Русия. Нещо повече, под натиска на "Газпром" реверсивните доставки на газ намаляха двойно през последните седмици, посочват беларуски експерти.

Заплахите на "Газпром" да накаже европейските компании, доставящи газ на Украйна, са абсолютно недопустими, цитира електронният вестник Сабине Бергер, говорителка на европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

На този фон премиерът Яценюк предложи на Върховната рада да прехвърли със закон 49 на сто от акциите на украинската газотранспортна система на компании от Европа и САЩ срещу инвестиции за модернизиране на системата. Но ако планът проработи, това ще подкопае строежа на "Южен поток", допълва беларуският сайт.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 156Каква руска агентура те гони? Къде беше тази агентура, когато България продаваше оръжие на Грузия през 2008 по време на конфликта Грузия-Русия?Спирането на Южния Поток? - къде е агентурата?Спирането на Белене?Друго не се сещам. Щото не се задълбавам.
141
0
 
2
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Войнатае в своя решителен етап.Последен напън на киевската хунта:anna-news.info/node/19900
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
s h o p a i d i o t @ g m a i l . c o mмахаш интервалите и си готов шопе. Айде, чакам :)
139
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в бг има огромна проруска агентура във всички структури на властта на всички нива. много ще бъде трудно да имаме енергийна независимост.
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопе, дадох, но днес го изтриха. Ще ти го пусна пак в отделен пост. Между другото, дай и ти нещо де, не се стеснявай ;)
137
0
 
4
 
! Отговори
162 преди 9 години
така се прави не само във бизнеса, а и там където има национално отговорни политици
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
първото нещо което направи чехия е да се свърже с газопреносната мрежа за газ от Норвегия. след това направи запитване до Газпром- искате ли да продавате на нашия пазар,ние сега си имаме,но ако предложите изгодни условия тогава може и да купуваме от вас.така се прави в бизнеса. за това за тях газта е два пъти по евтина.
135
6
 
4
 
! Отговори
до 160 преди 9 години
ес има нужда от руска газ но не на всяка цена,има си алтернативи. проблема е че нас престъпната корумпирана проруска шайка ни докара да нямаме алтернатива. възможности и наши източници имаме,нямаме истински държавници
134
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, съгласих се. Европа няма нужда от Руски газ и нефт. Само САЩ имат. И затова сключват договори за добив съвместно със Газпром. Нищо, че както писа някой по - долу в САЩ има свръхпроизводство на газ. Китай, Индия и Япония също ще купуват от американския газ и нефт, а не от руския. Напълно съм съгласен. Турция ще продава на Европа кипърския газ направо без пари. Имало много, за 150 години да хранят нарастващите нужди. Испания и те никога не са се натискали за руски газ. Ама никога.
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
норвежка компания даде прогнозните количества за газ в гръцки води до остров крит- за 200 милиарда долара. това количество е едва 10% от огромното газово находище между израел и кипър. става дума за количества по големи от тези на катар. така,че връзката с гърция е много важна
132
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най-евтино е да се добива в българия, какво ли и потребление има толкова, нищо не е газифицирано. стига с тая руска газ.
131
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Австрийците са най-тъпите селяни от цялата немско-говоряща група в Европа!Австрия , беше Мека-та на руския и американския шпионаж при Желязната завеса.Затова и О.Дойнов избяга там!Продажници за пари ---дал господ!!
130
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако ние нямахме престъпната руска агентура да ни управляма отдавна щяхме да сме независими от енергоизточници. в черно море,блок хан Аспарух само в по плиткия участък има над 100 милиарда куб метра газ.отделно в по дълбоки води и отделно в блок терес. шистов газ в огромно количество има в района на червен бряг. имаме газ и за нас и за износ за 50-60 години напред.проблем са тези които ни правят зависими само от руска газ
129
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
санкциите в газовия отрасъл не са предпочитани и от двете страни.най вече от руската.ВСЕКИ ДЕН русия получава от ес 300 милиона евро за нефт и газ. с тия пари си плащат заплатите и пенсиите. при ес вноса от русия на нефт и газ е 25%.винаги магат да се заместят ако трябва и на по висока цена. и не е само втечнен газ,защото скоро ще има тръбопроводи либия-италия и Алжир-франция и Алжир-испания. газовите находища до израел и кипър ще са след 6-7 години
128
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопе, не мога да те чакам дълго. След около час трябва да ходя да бачкам. Някои хора си вадим парите с работа, не с писане на празни глупости насам натам.
127
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Всеки може да решава за себе си"- дали така щеше да говори този австрийски бизнесмен,ако бяхме през 1938 г. когато нацистка Германия присъедини към Райха Австрия. Сигурно не. Но сега му е лесно. Защото територия на друга европейска страна е окупирана ,а той самият живее в защитена от цяла една международна общност страна. И не се знае с колко рубли или долари е подплатена тази негова егоистична позиция! Подлеци,които затварят очи пред действия на един или друг агресор винаги ще се намерят!
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Времето в САЩ не е топло. Зимата беше жестока и поради това се оплакваха за спад в БВП за първото тримесечие на годината. Стига легенди. Цената е 118$ на най - голямата разпределителна станция, тоест каквато е за московския краен потребител :)
125
8
 
3
 
! Отговори
ЕВРОПА КАЗВА: преди 9 години
Единен Енергиен Баланс!ТОВА Е СПАСЕНИЕТО!ДРУГ ИЗХОД --НЯМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Всички други тарикатлъци на *** .....ЩЕ СЕ ПЛАЩАТ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!ИСКАТЕ ЛИ ...??!!!
124
1
 
1
 
! Отговори
по кого да стреляме. преди 9 години
"Демократите" са на БКП!ВСИЧКИ СА АГЕНТИ НА сДС!ТОВА БЕШЕ ПЛАНИРАН ОТ ПАРТИЯТА БКП ПРЕХОД!
123
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Втечнения газ ще дойде в гърция на цена над 600$ в най добрия случай. О там, гърците, понеже сме добри съседи и християни, ще ни го пуснат със загуба за тях на цена под 350$(колкото ще го получим ако построим Южен поток). Европейски енергийнио експерти изчисляват цената на втечнения американски газ на цена над 1000$, без да смятаме стойността на инфраструктурата.Немам нищо против украинските и германските оптимисти, но те самите си внасят газа от Русия, колкото и да я мразят ;)