Ситуацията с украинските бежанци в Русия се изостря

Руски издания за "хуманитарна катастрофа" в Източна Украйна
Обновена: 12 авг 2014 09:53 | 12 авг 2014 09:53, Елка Василева
62
Ситуацията с украинските бежанци в Русия се изостря
Снимка: Reuters

Кремъл и руското министерство на извънредните ситуации бързат да помогнат на Донбас, пише в заглавие "РБК дейли". Вестникът помества подробности за руската хуманитарна помощ, изпратена в Югоизточна Украйна, както съобщи вчера външният министър Сергей Лавров.

Конвоят, пътуващ под егидата на Международния комитет на Червения кръст, вече пристига в южната Ростовска област на Русия, информира изданието.

Колоната се състои от близо 280 товарни автомобила с общо 2000 тона хуманитарна помощ - 400 тона зърно, 100 тона захар, 62 тона детски храни, 54 тона медицински материали и лекарства, 12 хиляди спални чувала и 69 електростанции с различна мощност, предаде по-рано ИТАР-ТАСС.

Най-голяма нужда от помощи има Луганск - център на една от сепаратистките "народни републики" в Източна Украйна, посочва Александър Ферберт, шеф на земляческа фондация в региона. "Там няма ток, значи не работи и всичката техника, няма вода и е тъмно. Луганск живее в това положение над две седмици, животът в града е замрял, истинска хуманитарна катастрофа", казва той. В Донецк - друг отцепнически център, също има повреди, "но катастрофа няма", добавя Ферберт.

Още по темата

Русия изпраща хуманитарния конвой заради стремежа на президента Владимир Путин да подпомогне поне малко сепаратистите, твърди киевският аналитик Олег Соскин. Той е убеден, че хуманитарната помощ е предназначена тъкмо за проруските отцепници.

Путин "не може открито да вземе страната на проруските въоръжени бойци - те нали се снабдяват с руски оръжия, - затова организира по този начин снабдяването им занапред", смята експертът. Той не изключва и провокации - ако конвоят бъде обстрелян, Москва ще може да използва това като повод за пълномащабна война както в случая с Южна Осетия през 2008 г.

Руският политолог Константин Затулин подозира провокация, идеща отдругаде: Киев може да поиска конвоят да бъде придружен от украински военни и така да провали доставката на товара, за да представи сепаратистите в неизгодна светлина. Те надали ще допуснат въоръжен противник на своя територия, мисията ще бъде провалена, а Киев ще получи възможност да ги обвини, че загърбват интересите на мирното население.

Ситуацията с украинските бежанци в Русия се изостря, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си. Москва подготвя по-специално правителствено постановление, с което да бъдат затворени пунктовете за временно настаняване и бежанците от Украйна да бъдат разпределени из различни краища на федерацията.

Федералната миграционна служба планира според вестника до есента да затвори бежанските лагери в Крим, Севастопол, Москва, Санкт Петербург и в 7 области на Русия. Неофициално било обяснено, че наближава новата учебна година, а преселниците трябва да бъдат настанени в помещения, годни за живот през есенно-зимния сезон.

Според шефа на агенцията Константин Ромодановски в Русия има днес общо към 500 000 преселници по принуда. Всички те са настанени или в апартаменти на доброволци, или в детски летни лагери и палаткови градчета, пояснява изданието.

На Русия няма да й стигнат ресурсите да настани бежанците в постоянни пунктове, коментира Георгий Фьодоров от координационния щаб за подпомагане на Украйна към Обществената палата на Русия.

Временните пунктове за настаняване, при това през есента и зимата, безспорно не са най-доброто място за живеене. По всичко личи обаче, че бежанците ще се множат ден след ден, предупреждава той и приканва за повече ред в дейността на миграционната служба.

"Принудителното всъщност разселване на бежанците" може да увеличи социалното напрежение, изтъква правозащитничката Светлана Ганушкина. "Има случаи администрацията да урежда едни бежанци с добри работни места и жилища, ощетявайки местните хора, друг път обратното - не дават на хората да работят и ги пращат в друг регион, макар че са си намерили и жилище, и работодател", разказва тя пред "Комерсант".

"Независимая газета" също цитира данни на Георгий Фьодоров от Обществената палата, според които общият брой на преселниците по принуда от Украйна в Русия е достигнал един милион души. Ако пък украинската армия започне "пълномащабен щурм" на сепаратистки Донецк и Луганск, за няколко седмици в Русия може да се прехвърлят още един милион бежанци.

Според автора на коментар във вестника "украинските власти създават условия за поява на хуманитарна катастрофа" в т.нар. Донецка и Луганска народна република, "за да им отнемат подкрепата на мирното население".

Заради масираните обстрели в рамките на киевската антитерористична операция обаче "в размирните региони може в близко бъдеще да не остане никакво мирно население. Това вече, както и да го усукваш, се нарича геноцид", твърди руският коментатор.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
21
 
! Отговори
Nox преди 9 години
до анонимен 161. Мене не ми пречи кой на какъв език говори. Искаш да комуникираш с някого -- говори на езика му. Никой пък не е длъжен да говори с тебе, било то българин, *** или турчин.2. Ситуацията с етническите руснаци в украйна няма ама нищо общо с това тепърва да се одобрява втори официялен език. Той вече е бил удобрен и след това в последствие НЕЛЕГИТИМНОТО правителство наложено от САЩ им го отне.3. Как не ги е срам, че не приемат току така наложено с преврат правителство. Пфууу...
16
3
 
29
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Русия ако влязат пряко в интервенция на Украинска територия това дава повод на На наглите американци да влязат във война и да настроят света срещу Русия.....гответе се за война това е положението"Мене нещата ми мязат на не каква да е, а Световна война. Дано да бъркам...
15
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До NoxЗабрани езика? някой изобщо знае ли подробности за този закон??? Отменен беше дискриминиращ закон, който уж позволяваше регионален език на админитративно ниво, но наистина правеше това само за руски. Прочетете защо на град Измаил му беше забранено да получи втори былгарски език!!!!! Този закон беше дискриминиращ и подкрепящ само една общност, а в Украйна има много малцинства. Освен това се замислете искате ли регионален турски език в България!
14
10
 
7
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Против Русия и Америка съм и не взимам страна За България съм
13
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците - "сам себе режисер".... сами приютиха Янукович, сами окупираха Крим, сами изпратиха диверсанти служители на ФСБ и ГРУ (Бородай, Стрелков, казашки формирувания), сами изпращат оръжия и военна техника, сами бомбардират Украйна с Град от своя територия, а сега сами изпращат "хуманитарна помощ, за да помогнат на пострадалите".....
12
10
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Бил съм по целия свят. Даже съм и хаджия, макар че не знам къде съм сложил удостоверението :)
11
6
 
29
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Украйна е управлявана от Сащ ,а те искат да влязат във война с Русия по не пряк начин,затова украинската армия изтребва собственото си население и провокира Руснаците по всякакъв начинРусия ако влязат пряко в интервенция на Украинска територия това дава повод на На наглите американци да влязат във война и да настроят света срещу Русия.....гответе се за война това е положениетоНа другия край мюсюлманите се помислиха за велики и нито Нато нито ЕС не взимат отношение До кога ше продължава това
10
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пичове след наводненията в БГ, от ЕС поне по 1 дъвка почерпаха ли?
9
7
 
31
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"руснаците в Украйна години наред живееха най-добре, защото им се даваше най-много, изведнъж решиха, че нещо не им харесва и вдигнаха оръжие. Предатели! Тази държава ги е хранила, а те се вдигат срешу нея!"Те се вдигнаха срещу незаконното правителство наложено с преврат, което им забрани езика и което сега извършва геноцид бетер като кръвожадните евреи в Газа.И Украйна, и Израел засложават да валят над тях атомни бомби заради военните престъпления, които извършиха тази година.
8
18
 
6
 
! Отговори
до 5 и 6 преди 9 години
Абе какво сте седнали да им обяснявате на тези празни дини виж, че те си знаят само едно ,че руснак е първия човек стъпил на слънцето и сега не може да се говори с тях.
7
10
 
6
 
! Отговори
мисионера преди 9 години
бежанците с български корени искат на Запад , там било по-хубаво.
6
5
 
18
 
! Отговори
Crusader преди 9 години
Бежанците с български корени да получат Веднага БГ паспорти и да бъдат заселени в Разградска или Кърджалийска област.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ODESSAИзраел е създаден предимно от руски евреи, после СССР вкарва Израел в ООН. Ако отидеш в Израел ще видиш "израелци", които говорят и до днес руски и не знаят иврит или какъвто и да е семитски език.
4
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе стига сте писали глупости. Как така си решавате, че само едната страна е виновна, а другата няма вина? И на база КАКВО? Вие слепи ли сте, че Русия години наред задушаваше Украйна и до толкова се беше вплела в тази държава, че Украйна играеше постоянно по свирката на Русия. После руснаците в Украйна, които години наред живееха най-добре, защото им се даваше най-много, изведнъж решиха, че нещо не им харесва и вдигнаха оръжие. Предатели! Тази държава ги е хранила, а те се вдигат срешу нея!
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците явно не четат западните медии и не знаят, че емигрират при "агресора".
2
25
 
4
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Странна работа, пияните мужици, са доброволци, помагащи на бедстващите си сънародници. Да живее сащ, еу и израел.
1
7
 
42
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Не заслужават мирните жители на източните украински области,тази съдба на...бежанци,в собствената си...страна.Безсмислието на това братоубийство няма...оправдание.Киевската власт в Украйна,с...действията си,копае непреодолим ров,меду два братски народа и държави до вчера.Бумерангът ще се стовари върху тях,но вредата ще бъде огромна и трудно...преодолима.