Украински санкции отварят вратата на "Южен поток"

Киев решава дали ще спре транзита на руски газ
Обновена: 12 авг 2014 13:10 | 12 авг 2014 10:49,
51
Украински санкции отварят вратата на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Украинските санкции срещу Русия, които предвиждат спиране на транзита на руски газ през територията на Украйна, могат да отворят вратата за „Южен поток”. Проектът може да бъде изтъргуван от „Газпром” за сметка на прекратения транзит, се казва в коментар на руското издание „Ведомости”.

Украинският парламент ще разгледа днес предложението на премиера Арсений Яценюк да бъде спрян транзитът на руски газ като санкция срещу Русия. Ако мярката бъде одобрена, това не означава на всяка цена спиране на доставките за европейските потребители, посочва „Ведомости”.

Преносът може да извършват европейски компании, които не попадат в списъка с украинските санкции. В момента руската „Газпром” е собственик на природния газ, който се транспортира през газопреносната мрежа на Украйна и доставя до европейските потребители.

Още по темата
Идеята е европейските компании да могат да сключат договор за доставка от входната точка на газопреносната мрежа на руско-украинската граница, т.е. Русия да продава природния газ на границата си с Украйна. Така европейските компании сами ще транспортират суровината до своите държави, плащайки транзитните такси за пренос на суровината през украинската газопреносна мрежа.

Новата схема ще позволи и на Украйна да не купува природен газ директно от Русия, а от някоя европейска компания, която купува газ на границата. В момента Украйна купува газ от германската RWE и получава суровината чрез реверсивните връзки с Полша и Унгария. От септември Киев планира да купува газ и от Словакия, което обаче може да се приеме като реекспорт на руския газ. „Газпром” вече се закани да не допусне такова действие.

Всъщност газовият гигант все още не е коментирал приема ли новата схема за транзита на руски газ към Европа. Зам.-директорът на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия Алексей Гривач коментира, че компанията едва ли ще се съгласи на този вариант.

Според експерта обаче схемата може да отвори вратата на „Южен поток”. „Ако „Газпром” се съгласи на това, то компанията може да поиска от Европа гаранции, че няма да възпрепятства строителството на „Южен поток”, коментира Гривач.

През 2013 г. „Газпром” е доставил в Европа през Украйна 86 млрд. куб. метра газ. Това е около половината от износа на Русия към Украйна и към 20% от цялото потребление на газ на Стария континент.

Алтернативните маршрути, които заобикалят Украйна, към този момент не са достатъчни. Дори и „Южен поток” да бъде изграден, количествата пак няма да бъдат достатъчни, за да бъде прескочена Украйна. Пълният капацитет на газопровода е 63 млрд. куб. метра газ годишно.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Вижте още във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
>>> преди 9 години
До УМЕН ГУЩЕРВреме е за хапченце....???
24
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога повече герб! Герб е погребалният агент на България.
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 25 европеец.Не съм платен и ти поставих минус щото не искам да ме управлява близача на ердоганското *** отверстие
22
2
 
22
 
! Отговори
българин преди 9 години
Тръбите минаващи през Украйна са на повече от 60 години.Затова руснаците искат да строят Южен поток.И независимо от конфликта с Украйна бизнесът в Европа и търговията с Русия ще продължат.Така,че Южен поток ще го има.В интерес на всички е да го има.Разбира се трябва да имаме възможност да внасяме и от друго място.Защото ако няма конкуренция руснаците ще вдигат цените постоянно.
21
41
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 9 години
И дa цъкaте минуси плaтени форумни руски ***, Бългaрите искaт ГЕРБ, Проевропейско Прaвителство! ГЕРБ ОТ ОКТОМВРИ ИДВA НA ВЛAСТ, *** руски пенции!
20
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ли на Путин ще му писне и ще врътне кранчето.
19
2
 
28
 
! Отговори
макето преди 9 години
Абре чувам дека другаря Медведев дума нещо дека ке спира горивото за реакторите у европата
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защото си *** селянин, Гошо ! ... за това не са ти ясни нещата.
17
49
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономически и фактически шантажите бяха РУСКИ, а не Украински !
16
4
 
45
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До МишоМишенце, ама ти наистина имаш мозък колкото дребен гризач. Я обясни с думи прости, защо мразиш руснаците и искаш някой на ги накаже! Запомни, такъв няма! Колгото повече мърдат брюкселските ни началници, толкова повече проблами ще имат. Руснаците ще пият чилийско, аржентинско и южноафриканско вино, ще хапват от най-хубавото говеждо на Земята - бразилското, пилешко - пак от там. А хамонът и прошутото ще зреят още една година и ще станат мно-ого убави. Гърците ще направят прасковена ракия
15
2
 
36
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Икономически и фактически, ако не искаш да стоиш без газ през зимата, както преди 5 години, ти трябва Южен поток, защото няма да зависиш от украинските шантажи и икономиката на държавата ти няма да изпада в криза, заради спирането на газта.
14
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как точно пресметна дали ЮП е икономически рентабилен или не? .................................................................................................1- нямат достатъчно газ и 2- ще бъде дадено още едно оръжие в ръцете на един опасен диктатор
13
0
 
19
 
! Отговори
do 11 преди 9 години
Ти мислиш ли или просто така си говориш? Нали ние сме първи по веригата след Украйна. Ти наясно ли си ако укрите спрат транзитния газ, тогава и Русия и ЕС ще им се изсипят на главите да ги бият. Или си на приниципа "не на мен добре а на Вуте зле".
12
43
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** - МАРШ в русия ... тука комунизъм не желаем !!!
11
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономически Южен поток е абсолютно нерантабилен проект! Единственият му смисъл е Украйна да не може да шантажира Русия! Не е случайно, че руснаците толкова драпат да го построят!
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
се казва в коментар на руското издание Ведомости...............................................................................аха ... ЯСНО !
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 2013 Газпром е доставил чрез Украйна 86 млд.к метра газ.Което е 20% от доставките за Европа.Даже Южен Поток да работи ще пренася 63 млд.к.м. Изобщо Руснаците са изградили голями мощности през Украйна - за Европа !Русия ще се съгласи ли да продава на Европа Газ, на границата си с Украйна , и те да си плащат за транзита на газта ?
8
4
 
39
 
! Отговори
Г. преди 9 години
Американците пробваха първо директно да купят газопреносната мрежа на Украйна, но за щастие се оказа, че има разумни хора в украинския парламент. Сега се опитват чрез подставени лица - европейски компании - да овладеят преноса на газ за Европа.
7
5
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Ти въобще знаеш ли чия собственост е компанията Лук Оил?
6
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние в БЕГЕ-то сме подчинени на Лукойл каквото кажат те това е нали така празни червени дини.