"Руската помощ за Украйна да се провери от Червения кръст"

Няма споразумение как да бъде доставена помощта, каза Георгиева
13 авг 2014 09:10, Елка Василева
130
"Руската помощ за Украйна да се провери от Червения кръст"
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Руската помощ за Източна Украйна трябва да бъде проверена и доставена от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), за да е сигурно, че няма да бъде използвана за политически цели, заяви еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева в интервю за Ройтерс.

"Очакваме да видим пълно спазване на международното хуманитарно право, както и на принципите за неутралност, безпристрастност и независимост на доставянето на хуманитарна помощ", каза тя.

Руският конвой трябва да спазва и суверенитета на Украйна, която "има правото да знае какво влиза на нейна територия", допълни тя.

Ще изминат дни, преди руският конвой да стигне до Украйна, защото няма споразумение как да бъде доставена помощта, каза Георгиева, цитирана от ДПА.

Още по темата

Валерий Чалий, заместник-директор на администрацията на украинския президент Петро Порошенко, каза, че камионите трябва да бъдат разтоварени на границата, а товарът им да бъдат транспортиран по-нататък с автомобили на МКЧК.

След това обаче руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Украйна се е отказала от това искане. Идеята за прехвърляне на товара от всичките 287 камиона възникна по време на преговорите, но по очевидни причини накрая отпадна, за да не се усложнява и оскъпява изпълнението на хуманитарната акция, отбеляза Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Лавров допълни, че Москва се е съгласила с конвоя да пътуват представители на МКЧК, ОССЕ и Киев, посочи ДПА. Руският външен министър заяви, че е направена отстъпка пред Киев, тъй като конвоят ще пресече границата през Харковска област.

Руски висши представители посочиха по-рано, че камионите ще минат през митница в южната Ростовска област, която граничи с украинската Луганска област. Украинските правителствени сили контролират границата в Харковска, но изгубиха някои пропускателни пунктове в Луганска област от проруските сепаратисти.

Чалий отбеляза, че Украйна няма да разреши руски персонал да съпроводи конвоя на украинска територия. "Всеки ход, който не е в съгласие с Украйна, може да бъде възприет като военна агресия", заяви той пред журналисти в Киев.

Има спекулации, че руският конвой е бил снабден от армията. Телевизионен видеозапис показа бели камиони без регистрационни номера в оградена зона и строени пред тях мъже в маскировъчно облекло. Според медийни репортажи автомобилите са тръгнали от град Алабино, южно от Москва, където има голяма военна база.

МКЧК съобщи, че ще достави помощта, ако бъдат спазени принципите за безпристрастност и неутралност. Червеният кръст допълни, че всички страни трябва да дадат гаранции за сигурност, тъй като МКЧК не приема въоръжени ескорти. Чалий заяви, че сепаратистите не са дали такива гаранции.

Междувременно САЩ подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна да бъдат проверени на границата, предаде Франс прес.

След консултации с Киев във Вашингтон са се съгласили, че разпределянето на помощта на украинска територия трябва да става от Червения кръст. Говорителка на държавния департамент подчерта, че Русия няма право да влиза едностранно в Украйна без разрешението на Киев дори под предлог за оказване на хуманитарна помощ.

Руският конвой с хуманитарна помощ се очаква да пристигне на руско-украинската граница днес. Конвоят е с дължина над 3 км и се състои от 262 камиона с над 1800 т хранителни продукти, медикаменти и електрически генератори, съобщи руското външно министерство, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Пак стана за резил............айде бегай в кварталното кръчме,да убеждаваш пияниците,колко добре живеят в Е.С.
70
1
 
24
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Русия изпраща 300 тира с 2000 тона хуманитарна помощ за Донбас. Храни, медикаменти, вода за пиене, 12 000 спални чувала, 69 генератора за ток. Това са руските ценности! А какви са "европейските ценности", които Потрошенко изпраща в Донбас? Смърт, смърт и пак смърт!
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
89 За кое по точно става въпрос , може ли която и да е страна по света да се похвали с такъв обем безвъзмездна помощ оказвана през годината . Не е ли ЕС водещата в света
68
7
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
ХАХАХАХААХ появи се клоннига 83 интересно винаги когато загрубее играта и няма какво да кажете се появява клонинг или прибягвате до окровени обиди , на които няма как де се отговори , чао оставаям ви на имитатора , по плюсовете ще го познаете
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до одисеи1вземи поне си сменяи името че всеки ден само глупости пишеш,то толкова необразован човек не съм виждал а си в коментарите на всички новини, аз няма да те убиждам на *** ли там какво е просто ти казвам че си с тотално промит мозък или некомпетентен по нищо а постваш на всякъде
66
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталинка е много заинтересована руското оръжие и руските терористи маскирани като хуманитарна помощ да отидат до руския спецназ от ГРУ и ФСБ в Луганск и Донецк. Сталинисткото чедо трябва да помогне с каквото може на провокацията на Путин наречена "хуманитарна помощ" която в същност никой не я иска. Ако конвоя бъде допуснат в Украйна следващият ход на мръсника Путин ще бъде някаква мега провокоция с конвоя, която да му развърже ръцете за окупиране на Украйна.
65
6
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
84 Продължаваш с раздвоението на личността , вземи се определи
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Като не ти харесва--не пиши бе....професоре.Ние живеем в демокрация и ще си пишем нащо мнение.А ти просто си досаден,затова хората те правят за смях......и ще продължават да ти се подиграват---живеем по европейските ценности--нали И ти така искаш
63
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
79 за такива като теб не
62
9
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
Ето поредния *** в коментара под моя без грам мозък в бетонната тиква , как искате държавата ни да върви напред с такива ***
61
13
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
Наистина тук пишат абсолютно безмозъчни *** , щом като дори по този въпрос свързан с безвъзмездната помощ при бедствия и аварии , както и при социални , етнически и религиозни конфликти Европейския съюз е категоричен лидер сред спомоществувателите в света , годишно ЕС отделя милиарди от своя бюджет за такива дейности и Кристалина Георгиева е призната от всички като добър организатор и тук се намират недоволни , наистина сте безумни хейтъри незаслужаващи нищо на този свят.
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Как е вурстчето на Кончита.......лапкай,,,,лапкай....
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Какво присъствие ще установява бе, нали 3 месеца такива като теб тръбят навсякъде как в Донбас има руски наемници. Сега с камионите с храна ли ще го установява това присъствие?
58
7
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
73 Ти сега *** ли си или фъшага , вземи се определи , стига с това раздвоение на личността , никога няма да излезеш от специализираното заведение с белите стени и решетките по прозорците
57
11
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 9 години
69 Тъпче а ти какво мислиш , че Европа не дава ли помощи за Украйна , това че ти не си чул не значи , че не е така , дава и за Украйна , дава и за Сирия и за къде ли не по света , включително и за България , виж Русия е тази която не дава , сега се опитва зад тези помощи да установи присъствие в Донбас .
56
2
 
7
 
! Отговори
TIMOFEI преди 9 години
ако не греша в хаити така помогнаха 4е плъзна холера на еи тази организацията *** със само4уствие и не стига 4е нищо не правят за хора които са избивани като скотове ами и9 дава акъл наглата ***!
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
68 Даниел Ортега ли имаш предвид
54
7
 
1
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До Анонимен (68):Е как, нали живея в ЕС. За доказателство мога и да ти го отпоря ако искаш. Хахаха
53
2
 
10
 
! Отговори
СТАЛИНКА преди 9 години
вместо да си гледа работата и да организира ЛИЧНО ТЯ ПОМОЩ за нуждаещите се в Украйна и у нас - дай и само ФРЪЦ-ПРЪЦ пред журналята - ЕВТИН ПИАР ЗА НОВ МАНДАТ
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 63само като ти видя името даниел и ми е ясно че си геи