"Руската помощ за Украйна да се провери от Червения кръст"

Няма споразумение как да бъде доставена помощта, каза Георгиева
13 авг 2014 09:10, Елка Василева
130
"Руската помощ за Украйна да се провери от Червения кръст"
Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Руската помощ за Източна Украйна трябва да бъде проверена и доставена от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), за да е сигурно, че няма да бъде използвана за политически цели, заяви еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева в интервю за Ройтерс.

"Очакваме да видим пълно спазване на международното хуманитарно право, както и на принципите за неутралност, безпристрастност и независимост на доставянето на хуманитарна помощ", каза тя.

Руският конвой трябва да спазва и суверенитета на Украйна, която "има правото да знае какво влиза на нейна територия", допълни тя.

Ще изминат дни, преди руският конвой да стигне до Украйна, защото няма споразумение как да бъде доставена помощта, каза Георгиева, цитирана от ДПА.

Още по темата

Валерий Чалий, заместник-директор на администрацията на украинския президент Петро Порошенко, каза, че камионите трябва да бъдат разтоварени на границата, а товарът им да бъдат транспортиран по-нататък с автомобили на МКЧК.

След това обаче руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Украйна се е отказала от това искане. Идеята за прехвърляне на товара от всичките 287 камиона възникна по време на преговорите, но по очевидни причини накрая отпадна, за да не се усложнява и оскъпява изпълнението на хуманитарната акция, отбеляза Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Лавров допълни, че Москва се е съгласила с конвоя да пътуват представители на МКЧК, ОССЕ и Киев, посочи ДПА. Руският външен министър заяви, че е направена отстъпка пред Киев, тъй като конвоят ще пресече границата през Харковска област.

Руски висши представители посочиха по-рано, че камионите ще минат през митница в южната Ростовска област, която граничи с украинската Луганска област. Украинските правителствени сили контролират границата в Харковска, но изгубиха някои пропускателни пунктове в Луганска област от проруските сепаратисти.

Чалий отбеляза, че Украйна няма да разреши руски персонал да съпроводи конвоя на украинска територия. "Всеки ход, който не е в съгласие с Украйна, може да бъде възприет като военна агресия", заяви той пред журналисти в Киев.

Има спекулации, че руският конвой е бил снабден от армията. Телевизионен видеозапис показа бели камиони без регистрационни номера в оградена зона и строени пред тях мъже в маскировъчно облекло. Според медийни репортажи автомобилите са тръгнали от град Алабино, южно от Москва, където има голяма военна база.

МКЧК съобщи, че ще достави помощта, ако бъдат спазени принципите за безпристрастност и неутралност. Червеният кръст допълни, че всички страни трябва да дадат гаранции за сигурност, тъй като МКЧК не приема въоръжени ескорти. Чалий заяви, че сепаратистите не са дали такива гаранции.

Междувременно САЩ подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна да бъдат проверени на границата, предаде Франс прес.

След консултации с Киев във Вашингтон са се съгласили, че разпределянето на помощта на украинска територия трябва да става от Червения кръст. Говорителка на държавния департамент подчерта, че Русия няма право да влиза едностранно в Украйна без разрешението на Киев дори под предлог за оказване на хуманитарна помощ.

Руският конвой с хуманитарна помощ се очаква да пристигне на руско-украинската граница днес. Конвоят е с дължина над 3 км и се състои от 262 камиона с над 1800 т хранителни продукти, медикаменти и електрически генератори, съобщи руското външно министерство, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отврат си, ***! И ще дойде ден, когато ще си платите и за предателството, и за подлизурстването, и за дебелоочието!*** безполезни!
30
28
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ако *** наистина искат да помагат - да влизат само през територии контролирани от Украйна и то след обстойна проверка на товарите... - много добре знаем що е то руска помощ...
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Тебе всички те знаем--демократичен лунатик,с европейски ценности и мокри сънища със Кончита.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слабоста и на тая е да спасява британски френски и сега руски колонии.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталинка иска проверка на Русия.....какъв нонсенс.Не се базикайте със снимката - това е президентския щтраус, който си крие главата в ЕС , а тук си показва четирибуквието!
26
0
 
20
 
! Отговори
чобан преди 9 години
На тази поне снимката и недейте показва че като я видя ми се драйфа
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Въпросът е в това , че и на нея не са й ясни функциите й...
24
0
 
19
 
! Отговори
Мътен преди 9 години
Тая ми е ясна, един човек който не е построил и един курник, не ми ги хвали!
23
1
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
По твойто описание такъв си имаме... ха, ха , ха
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
одисейче ти си продажник
21
2
 
30
 
! Отговори
тя преди 9 години
Боже, дай ни български Путин или български Виктор Орбан !!!
20
0
 
23
 
! Отговори
тя преди 9 години
Ех , Криталино , Крисалино що не вземеш да се пенсионира ще вземеш много голяма пенсия и няма да гладуваш като българските пенсионери...
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!!!! Други думи няма...........
18
0
 
29
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Тази зелка явно се взе много на сериозно!
17
0
 
38
 
! Отговори
тя преди 9 години
Кристалина направи за България точно толкова , колкото навремето направи и Кунева.
16
0
 
31
 
! Отговори
тя преди 9 години
Кристалино , българите не те обичат ! Задаваш ли си простичкият въпрос :ЗАЩО? , ако не знаеш прочети по- надолу и ще ти се изясни...
15
0
 
34
 
! Отговори
тя преди 9 години
К,во стана с малайзийският самолет? Кой го свали ? Вероятно тези ,които бутнаха кулите в САЩ. и това им отвори пътя да нападнат Ирак. Същият " театър " разиграват сега в Украйна
14
0
 
29
 
! Отговори
емо преди 9 години
тази продажница по добре да млъкне.такива *** като нея са виновни са престъпленията в света
13
0
 
34
 
! Отговори
недоволен преди 9 години
Да беше мълчала малко и гледай от време на време руския първи канал и ще разбереш, ако ти позволява интелекта, че хуманитарната помощ се оказва под егидата на международния червен кръст и след споразумение с украинските власти. Тръгнала тя да дава акъл на Лавров как точно да окаже помощта на бедстващото население на югоизточна Украйна, а защо вие, евро чиновници от всякакъв ранг, не окажете помощ на това население. Ако някой стреля с гаубици или "Град" по Брюксел пак ли ще твърдите че няма нищо.
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А за България и наводненията,нещо да кажеш,медузоооооо.Ето затова все повече хора ви намразват вас---европейските чиновници------но местото в ада ви се пази.................