Путин със сигнал към Запада: Русия няма да воюва с Украйна

Той нямал интерес от такава война, пише руско издание
Обновена: 15 авг 2014 09:03 | 15 авг 2014 09:03,
213
Путин със сигнал към Запада: Русия няма да воюва с Украйна
Владимир Путин. Снимка: БТА

Руският печат коментира срещата на президента Владимир Путин с депутати от Държавната дума вчера в Ялта. Към Запада бе отправен ясен сигнал: Русия няма да воюва с Украйна и няма интерес от такава война, пише "Независимая газета".

"Изборът на място за изявлението на Путин - Ялта, обаче цели да подчертае: безполезно е да се повдига въпросът за Крим", добавя вестникът.

Той откроява две основни тези в думите на Путин. Президентът отправи послание, че позицията на Русия по присъединяването на Крим няма да бъде преразгледана независимо от условията. Путин съобщи, че е одобрил програма за създаване и развитие на военна групировка на полуострова.

Още по темата
Втората теза произтича от първата, посочва изданието. "Путин постоянно съпровождаше изявленията си с уговорки, един вид успокояваше Запада, приканваше да бъде правилно разбран", отбелязва "Независимая газета" и цитира коментар на държавния глава към собствените му думи за оръжейната програма на Русия:

"Това не е панацея. Не се каним като някои хора да обикаляме из цял свят с бръснач в ръката и да размахваме този бръснач".

Путин не изключи възможността Русия да отхвърли юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека, но успокоително добави, че в момента въпросът не е на дневен ред.

Създаваше се впечатлението, че Путин прескача парламентаристите и разговаря със Запада директно - както се обръща обикновено към народа, представяйки поредното си послание пред Федералното събрание и губернаторите. Освен това миролюбието на Путин бе проявено от позиция на силата, твърди всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Путин показва, че изострянето на отношенията със Запада не е по инициатива на Москва, смята политологът Михаил Ремизов. И президентът е прав, заявява той. Според него "жизненоважните интереси на държавите, въвели санкции срещу Москва, не бяха засегнати ни най-малко".

Кремъл е избягвал и ще избягва директна военна намеса в ситуацията в Югоизточна Украйна - ето основното послание на Путин към световната общност, смята експертът. Той обаче не е убеден, че конфронтацията между Русия и Запада ще приключи бързо.

Миролюбивата риторика на политиците според него е знак, че не бива да се очаква розово бъдеще.

Интригата около мястото, където да влезе в Украйна колоната с руска хуманитарна помощ, наближава своя край, твърди "РБК Дейли".

Според вестника пратеният от Москва конвой - близо 280 камиона, е спрял близо до ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти в т. нар. Луганска народна република.

Украинският военен експерт Алексей Арестович предполага, че колоната ще мине границата там, а не както е договорено с Киев - през ГКПП в Харковска област.

Властите в Украйна заявиха, че руските помощи може да влязат в страната само под егидата на международни организации като ОССЕ и Червения кръст. Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана, обеща, че руската колона ще бъде блокирана "с всички налични сили", ако не бъде проверена от украинските граничари и митничари.

Киев няма войски край Изварино и при това положение може да спре колоната само с въздушни удари, но ще срещне отпор от руската ПВО, обяснява Арестович. Освен това след четиримесечния конфликт "не е останало много нещо" от военната авиация на Украйна, забелязва руският му колега Александър Храмчихин.

След влизане на колоната в Украйна се очаква върху нея "да въздейства някак" или армията на Киев, или сепаратистите. Така Русия ще получи повод да заяви, че Украйна не може да осигури хуманитарния конвой и да вкара в страната миротворци, пише вестникът.

Храмчихин прогнозира поредния скандал, но според него не е много вероятно студената война да премине в гореща.

Ситуацията с 50-те хиляди бежанци от Украйна в южноруската Ростовска област стигна критично ниво. Според вицегубернатора Сергей Бондарев населението вече роптае, информира "Комерсант" и цитира обръщение на местни жители: "Какво толкова ги обгрижвате? За нашите деца не ви боли чак дотам".

Междувременно бежанците в пунктовете за временно настаняване "се карат помежду си, все по-недоволни от условията", заявил Бондарев. По думите му в бежанските лагери "действат провокатори" и в град Черкаси вече имало демонстрация.

Андрей Бабушкин, оглавяващ руския президентски съвет по човешките права, вижда причината за митингите другаде. Хиляди бежанци не могат да получат временно убежище заради "проблеми с бюрократичната машина", при все че кабинетът разпореди документите да се разглеждат за по три дни, казва той.

Ако киевските сили "щурмуват Донецк, до септември през границата с Русия ще минат още 500 хил. до един милион души, тогава ще се удавим", цитира изданието Георгий Фьодоров от руската Обществена палата.

В предградията на сепаратистката крепост Донецк продължават ожесточени боеве, напомня "Московский комсомолец".

Според слухове украинските силови структури се канят да нанесат през уикенда основния си удар срещу Донецк и съседния град Горловка. Хуманитарната катастрофа в региона междувременно се изостря.

"Свърши храната в града, ядем туршии, каквито намерим по мазетата. Чакаме с надежда хуманитарна помощ, инак сме заникъде", казва Людмила, жителка на Шахтьорск.

По данни на ООН са разрушени вече 60 на сто от жилищата в зоната на бойните действия, добавя "Московский комсомолец".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
27
 
! Отговори
Фактите говорят преди 9 години
Според Стивън Коен, eдинствено САЩ могат да накарат Киев да прекрати бомбардировките на източните региони на страната и да започне преговори:- САЩ, аз цитирам заявление на Пентагона в конгреса от миналата седмица, имат съветници, интегрирани в министерството на отбраната на Украйна. Значи, ние ръководим тази война. Киев няма пари, опит и оръжие, освен останалото от съветски времена. Значи ние и НАТО водим тази война
67
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До A самолета?Къде го разбра това? Сепаратистите свалиха самолета, руснаците написаха 100 марсиански версии, на 95% от тях русофилите повярваха.
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1---------------Да ама ти говориш за пенсиите!Да беше проблема само в пенсиите, аз нямаше да коментирам нищо.Я виж, че изчезнаха милиарди и отново, ОТНОВО за поереден път мутрите ги прибраха и парите ги няма. И кого обвиниха - касиерката, изп. Директор и чак сега решили да извикат и Мажоритарния собственик, който не се знае къде е!А на всеки е ясно, че само Василев не е откраднал всичко, управителния съвет е съставен от мутри!Цялата работа е организирана престъпност! Краде се яко
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 89хахахаха ужас..дори ужасТ - значи викаш, ако крадеш пред очите на хората е по-добре, така ли????Пази боже от тая просташка циничност....
64
6
 
5
 
! Отговори
до 94 преди 9 години
ти нали знаеш ,че атентатите в московското метро руснаците си ги направиха сами.
63
4
 
22
 
! Отговори
Дарвин преди 9 години
От война имат интерес само обонговците в САЩ .
62
5
 
32
 
! Отговори
Хулио преди 9 години
ама кулите в Ню Йорк американците си ги събориха сами.. Наистина никой не иска война с изключение на САЩ.. нали не си от ***, че които вярват, че американците са в Ирак и Афганистан за да се борят за демокрация... хахахахах
61
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 87Абе да се покажете вие, ама докато намерите бастуните къде са вие...ще забравите на къде сте тръгнали. Бесни, застаряващи пенсии, които мислят, че разбират от политика и не стига, че ги хранят шепа хора ами искат съвсем да прецакат държавата. Ама..не го обиждай повече...просто му кажи червен *** и го остави да мре в кофите.
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно как хората в този форум си мислят, че гласуването на коментарите е мнението на народа всъщност е точно обратното нали знаете Батаклъ ,че е с 1,999999999%.
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 89----------Дали ще е комунизъм или НЕБългаринът пак ще си КРАДЕ!
58
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 77-------------Ама нали тати те храни с паричките дет е задигнал от народа-------------А теб, тате не те ли храни с паричките задигнати пак от народа, но сега е с престъпления, а преди е било пред очите на хората!Някакви хора задигнаха милиарди преди месец, два, а вие сега ми обяснявате, че едно време комунистите крадяли. А сега не се ли краде в крупни размери. Милиарди се крадат! МИЛИАРДИ!Сега ги крадат *** и мутри!
57
13
 
4
 
! Отговори
До АРХАНГЕЛ преди 9 години
Как може комунист, невреник и атеист да си кръсти ник-а АРХАНГЕЛ? Баси и гротеската... Сигурно е някой мальйш червеничък, но недоразбрал света още хахахха
56
6
 
2
 
! Отговори
CS преди 9 години
Toi i *** taka kaza ,no razdelihte Pol6a na 2 :) Se voini pravqt tezi rusnaci ,ako ne sa te 6t e Usa ili zapada
55
7
 
30
 
! Отговори
до Педисей преди 9 години
Всички *** мразят Путин, защото не дава да се рекламирате тоя вид *** в Русия, няма реклама, няма продажби, а там има голям пазар, така че напълно те разбирам. В Еропа станахте много, а и почти не останаха истински п*шки за лапане, гоуем гуад ве чека, за това смърдите срещу него.
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видях Волен с мегафона на източния фронт.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1--------------И мен ме поробват значи. Собствената ми държава ме поробва. Защото иска да плащам данъци. Иска да внасям пенсиоони осигуровки, които знам, че няма да получа! Постоянен държавен рекет върху бизнеса. Само престъпниците успяват в България! Другите просто живеем, нищо не постигаме или ако някой постигне, постига малко с много труд и много нерви, защото държавата смазва честните хора!Но прав ли съм, че някой насила ме поробва!НЕ! Това е съдбата! Никой не ме кара да стоя!
52
16
 
10
 
! Отговори
до 55 преди 9 години
Пишеш пълни глупости. След освобождението и в началото на ХХ век Русия се е намесвала грубо, безпардонно, та дори цинично във вътрешната и външната политика на България. Чул ли си нещо за отношението й към съединението, за генерал Каулбрас, за оръдейният обстрел на гр. Варна, примери колкото щеш.
51
2
 
21
 
! Отговори
цезар преди 9 години
На Киев и Вашингтон не им трябва населението нито инфраструктурата на източна Украйна, трябват им богатствата на този район. Колкото повече избягат в Русия толкова по малко ще изтрепе киевската хунта.Но и Порошенко няма да види хубаво щом по чужд диктат е тръгнал да избива населението на държавата си.Седни виж какво иска този народ направете компромиси и се разберете, янките са далеко не им пука за твоя народ. Тях ги блазнят богатствата на Украйна.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Борилсав Иванов------------------Мутрите да напуснат!Това не е място за ограничени хора!!!
49
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до АРХАНГЕЛМноо си ***...ама много...В Лоззенец оп онова време не живееха само мутри, но имаше само обикновенни хора, с изключение на един червен, висок, мраморен блок. Ама си много малък за да знаеш нещо и още не ти е увряла главата, че от кумунизма файда няма. Ама нали тати те храни с паричките дет е задигнал от народа и имаш време на воля да пръскаш пръдни из форума.