Путин със сигнал към Запада: Русия няма да воюва с Украйна

Той нямал интерес от такава война, пише руско издание
Обновена: 15 авг 2014 09:03 | 15 авг 2014 09:03,
213
Путин със сигнал към Запада: Русия няма да воюва с Украйна
Владимир Путин. Снимка: БТА

Руският печат коментира срещата на президента Владимир Путин с депутати от Държавната дума вчера в Ялта. Към Запада бе отправен ясен сигнал: Русия няма да воюва с Украйна и няма интерес от такава война, пише "Независимая газета".

"Изборът на място за изявлението на Путин - Ялта, обаче цели да подчертае: безполезно е да се повдига въпросът за Крим", добавя вестникът.

Той откроява две основни тези в думите на Путин. Президентът отправи послание, че позицията на Русия по присъединяването на Крим няма да бъде преразгледана независимо от условията. Путин съобщи, че е одобрил програма за създаване и развитие на военна групировка на полуострова.

Още по темата
Втората теза произтича от първата, посочва изданието. "Путин постоянно съпровождаше изявленията си с уговорки, един вид успокояваше Запада, приканваше да бъде правилно разбран", отбелязва "Независимая газета" и цитира коментар на държавния глава към собствените му думи за оръжейната програма на Русия:

"Това не е панацея. Не се каним като някои хора да обикаляме из цял свят с бръснач в ръката и да размахваме този бръснач".

Путин не изключи възможността Русия да отхвърли юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека, но успокоително добави, че в момента въпросът не е на дневен ред.

Създаваше се впечатлението, че Путин прескача парламентаристите и разговаря със Запада директно - както се обръща обикновено към народа, представяйки поредното си послание пред Федералното събрание и губернаторите. Освен това миролюбието на Путин бе проявено от позиция на силата, твърди всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Путин показва, че изострянето на отношенията със Запада не е по инициатива на Москва, смята политологът Михаил Ремизов. И президентът е прав, заявява той. Според него "жизненоважните интереси на държавите, въвели санкции срещу Москва, не бяха засегнати ни най-малко".

Кремъл е избягвал и ще избягва директна военна намеса в ситуацията в Югоизточна Украйна - ето основното послание на Путин към световната общност, смята експертът. Той обаче не е убеден, че конфронтацията между Русия и Запада ще приключи бързо.

Миролюбивата риторика на политиците според него е знак, че не бива да се очаква розово бъдеще.

Интригата около мястото, където да влезе в Украйна колоната с руска хуманитарна помощ, наближава своя край, твърди "РБК Дейли".

Според вестника пратеният от Москва конвой - близо 280 камиона, е спрял близо до ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти в т. нар. Луганска народна република.

Украинският военен експерт Алексей Арестович предполага, че колоната ще мине границата там, а не както е договорено с Киев - през ГКПП в Харковска област.

Властите в Украйна заявиха, че руските помощи може да влязат в страната само под егидата на международни организации като ОССЕ и Червения кръст. Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана, обеща, че руската колона ще бъде блокирана "с всички налични сили", ако не бъде проверена от украинските граничари и митничари.

Киев няма войски край Изварино и при това положение може да спре колоната само с въздушни удари, но ще срещне отпор от руската ПВО, обяснява Арестович. Освен това след четиримесечния конфликт "не е останало много нещо" от военната авиация на Украйна, забелязва руският му колега Александър Храмчихин.

След влизане на колоната в Украйна се очаква върху нея "да въздейства някак" или армията на Киев, или сепаратистите. Така Русия ще получи повод да заяви, че Украйна не може да осигури хуманитарния конвой и да вкара в страната миротворци, пише вестникът.

Храмчихин прогнозира поредния скандал, но според него не е много вероятно студената война да премине в гореща.

Ситуацията с 50-те хиляди бежанци от Украйна в южноруската Ростовска област стигна критично ниво. Според вицегубернатора Сергей Бондарев населението вече роптае, информира "Комерсант" и цитира обръщение на местни жители: "Какво толкова ги обгрижвате? За нашите деца не ви боли чак дотам".

Междувременно бежанците в пунктовете за временно настаняване "се карат помежду си, все по-недоволни от условията", заявил Бондарев. По думите му в бежанските лагери "действат провокатори" и в град Черкаси вече имало демонстрация.

Андрей Бабушкин, оглавяващ руския президентски съвет по човешките права, вижда причината за митингите другаде. Хиляди бежанци не могат да получат временно убежище заради "проблеми с бюрократичната машина", при все че кабинетът разпореди документите да се разглеждат за по три дни, казва той.

Ако киевските сили "щурмуват Донецк, до септември през границата с Русия ще минат още 500 хил. до един милион души, тогава ще се удавим", цитира изданието Георгий Фьодоров от руската Обществена палата.

В предградията на сепаратистката крепост Донецк продължават ожесточени боеве, напомня "Московский комсомолец".

Според слухове украинските силови структури се канят да нанесат през уикенда основния си удар срещу Донецк и съседния град Горловка. Хуманитарната катастрофа в региона междувременно се изостря.

"Свърши храната в града, ядем туршии, каквито намерим по мазетата. Чакаме с надежда хуманитарна помощ, инак сме заникъде", казва Людмила, жителка на Шахтьорск.

По данни на ООН са разрушени вече 60 на сто от жилищата в зоната на бойните действия, добавя "Московский комсомолец".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
7
 
35
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Всички, които наричат Путин агресор, заради Крим, забравяте едно:Това е Путин. Не Горбачов или Елцин.Това е мъж, който може да играе "политически шах".Естествено, че ще си вземе Крим.Естествено, че ще награди воините си.Това е родолюбив държавник, който пази народа и страната си и ще направи всичко за да не стане чужда колония...Кой български политик е такъв? /Освен Волен, но срещу него се изля много американска помия/...САЩ са агресори - постоянно настъпват срещу Русия...
87
1
 
20
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 9 години
Призовавам всички да гласуват на изборите само ако ги направят задължителни за всички. В останалите случаи си спомнете калинките на Борисов, Мишо Бирата Вальо Танов, Американските ТЕЦ на костов дето сега ни дерат, НАТО на Соломон Паси, Дворците на ЦАРЯ, политиката на Вигенин от БСП, и да не забравяме че Сидеров е Бил редактор на вестник в СДС! Така че мислете за КОЙ да ГЛАСУВАТЕ? Един читав няма!
86
15
 
17
 
! Отговори
Бай Гошо преди 9 години
Уникални сме българите. Плачем, че нямаме пари за храна,но стискаме по 2-3 имота (имот не се продава); предпочитаме да стоим на борсата години (щото няма да работим за без пари); не излизаме да протестираме (нямало смисъл); възмущаваме се от корупцията, а ни е станало рефлекс се уреждаме по-така, с връзки; политиците са ни виновни (като че ли не сме си ги ние избрали). Накрая ни е виновна световната демокрация и конспирация.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 118---------------Аз какво трябва да ти показвам не можах да разбера???КТБ стига ли?
84
1
 
1
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
Да бе повярвах ти! Сети се че нямаш интерес, когато ножа опря до кокала!
83
1
 
8
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ до 88 преди 9 години
Ех,момче, благодаря Ти за комплиментите :)! И не съм червен! За Атака съм!
82
0
 
17
 
! Отговори
едно е ясно преди 9 години
Путин изтърве ли Украйна от сферата на влияние,нищо добро не чака Русия.22 000 000 УКРАИНСКИ РУСНАЦИ да бъдат прогонени от домовете си или избити?Пълен абсурд.
81
6
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 9 години
Не мога да те разбера...наистина.Казваш, че предпочиташ да виждаш кой те краде... А, след като виждаш кое е - направи ли нещо по въпроса или просто стоиш и гледаш??? След, като знаеш и си видял, кои са крадците - ами покажи ни ги де!!! Само не ми казвай бай Тошо, че ще умра от смях. И при комунизма всичко ставаше доволно таймо...дори повече от сега. крадяли с мярка казваш тогава... ще умра от смях...Щеше да е смешно, ако не беше истина обаче.
80
0
 
5
 
! Отговори
ааааа преди 9 години
До АнонименИ по-зле,по-зле сме сега.Ама акъла на народа ни е толкова-не ***,а прозззт.Пусни питомното,че гони дивото-"демокрация" по български....
79
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с това безконтролно заселване на рашани у нас ни чака същата съдба.Тия хора са агресивни и военолюбиви.Малко са ни проблемите с турците , *** напастта от араби и африканци и т.н.
78
3
 
9
 
! Отговори
до 100 преди 9 години
Тва Псаки ли ти го каза? А тя прочела във фейсбук, че руснаците са го свалили, за тва крварите не искат да изкарат спътниковите снимки от момента на разстрела на самолета от киевските изтребители. То нали си пише във "фейса" , защо да доказват!Дални ***, готови сте да продадете и майка си за малко зелена тоалетна хартия!
77
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам как ще живеят руснаците , след като техния страх от война , доведе до геноцид на 4 милиона руснаци в Добас и Луганск.. Все едно такава нация ще се разпадне от вътре.. Войната е по-добрия избор от шубето..
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво да ви кажа... бях си милионер по времето на бай Тошо, сега пак съм си такъв...дори по-голям. Хич не ми пука кой е на власт да ви кажа. Бистренето на политиката е за хората без работа и пари. Разбира се, ще ме обвинят че съм ги бил крал парите... всеки който няма, казва на този, който има - крадец, защото, иначе ще се почуства непрокопсъл, поради некадърност. По-лесно е да мислиш така, когато си беден - богатите са престъпници а бедните са идеалисти, морални и принципни.
75
5
 
22
 
! Отговори
**** преди 9 години
Ей демократи,я кажете за 25г колко села закрихте в българия,колко увеличихте *** население с насърчаването на помощи ,без да са работил и и ден,с колко се увеличи престъпността в още съществуващите села,и как се извършва геноцид над тях,или това вас не ви засяга,или не искате да говорите,това е планът на вашите *** в които вярвате.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимензначи викаш, ако крадеш пред очите на хората е по-добре, така ли????----------Ами за мен е по-добре да знам!Плюс това така не се граде погуловно и не се разрушава.А за това примери много:- Цялата ни държава вече е гробница, защото апашите окрадоха и изнесоха навън всичко, което имаше! А комуниста краде умерено, колкото да има, но поне пази, за да има и нещо за другите.А сега положението е - мутрата понеже е *** взема всичко и ние оставаме с пръст в гъ*!!!
73
3
 
11
 
! Отговори
Хулио преди 9 години
само, че дето се оказа, че пътническия самолет е свален от изтребители, които сепаратистите нямат... за разлика от украинските сили.. тук май тъпите украинците настъпиха на мотика.... хахахахах
72
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на тези, които за пари слагат минуси за пари (включително ***) да им изсъхнат ръчичките. Българинът не е *** и прекрасно вижда, че Русия запали този военен конфликт и поддържа огъня. След няколко години ще се насочат и към България (не със война, а съм завладяване чрез русофилите, защото целта е контролиране на цялото Черноморе - Грузия, Украйна). Ще доведат България до излизане от НАТО и ЕС и ето ни отново - Държавна Сигурност, международна изолация и международна стока в кореком....
71
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин трябва да направи от Запада и САЩ радиоактивна пепел.. Въпроса вече е кой , кой.. Запада и САЩ няма да спрат да убиват , ще убиват е така за удоволствие кат техните фашисти и терористи в Сирия , Ирак и Украйна
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не мога да преценя кое е по-добре:- Да ме управляват мутри ИЛИ- Да ме управляват комунистиНаистина не мога да преценя!
69
1
 
16
 
! Отговори
хулио преди 9 години
и коя държава нападнаха като претекст Русия.. ако са си направили сами атентата в метрото.. питам, защото мога да ти кажа кои държави нападна САЩ след цирка с кулите