Руската държавна "Роснано" също иска да участва в "Южен поток"

Корпорацията предлага специално нанопокритие за тръбите на газопровода
19 авг 2014 13:09, Екип на Investor.bg
11
Руската държавна "Роснано" също иска да участва в "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Една от дъщерните структури на руската държавна компания „Роснано“ - „Метаклей“, започва преговори за участие в строителството на газопроводите „Южен поток“ и „Сила Сибири“. Това коментира в интервю за ИТАР-ТАСС ръководителят на „Роснано“ Анатолий Чубайс.

Компанията предлага да нанася върху тръбите специално разработено нанопокритие  за газопровода, уточняват от руската информационна агенция „Прайм“.

Още по темата

„Качеството на това покритие е по-добро, отколкото на западните доставчици, включително и на световния лидер в областта – корпорация Borealis”, коментира още Чубайс, който е сочен като един от идеолозите на руската приватизация и член на администрацията на президента Борис Елцин.

„Задачата беше да се създаде конкуренция на тази компания на руския пазар, който тя фактически е монополизирала. В крайна сметка получихме сложна конфигурация. От една страна, мощната подкрепа на „Газпром“ и лично на Алексей Милер. От друга страна, сложните отношения с производителите на тръбите, които имат отдавнашни връзки с Borealis", каза Чубайс.

„Южен поток“ има за цел да доставя руски природен газ за Европа, заобикаляйки Украйна и преминавайки през Черно море. Очакванията са, че в края на 2015 година ще бъдат доставени и първите количества газ през съоръжението в Европа.

„Сила Сибири“ пък трябва да гарантира доставките от газовите центрове в Якутск и Иркутск към Владивосток. Чрез този газопровод обаче Русия ще може да доставя газ и на Китай.

На 21 май 2014 г. председателят на „Газпром“ Алексей Милер подписа 30-годишен договор за доставка на природен газ с президента на China National Petroleum Джун Дзипин. Според условията на контракта годишно Русия ще доставя по 38 млрд. куб. метра газ за Китай.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 10Русия е водеща в света по нанотехнологиите. Докато ние сме първи по наноинтелект - справка - ти самият.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименпочти нищо няма русия само една корупция ,която сега ни натрапва!ама какво да се прави като управляващите ни са също толкова корумпирани
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние освен рубладжии и *** друго не моем предложи!
6
2
 
3
 
! Отговори
никой си преди 9 години
Чудно, с какво ли се занимава руската, държавна компания "Росонано"... :)
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Oще някоя руска гад да иска дупе?
4
7
 
8
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Южен поток има за цел да доставя руски природен газ за Европа, заобикаляйки Украйна и преминавайки през Черно море.________Добре де не е ли по-добре ШЕВРОН и другите финансови социопати да ни продават наш си шистов газ от колониите Украйна , Полша ,Румъния и България на пазарни цени ?
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ste stroim drugari,a onija neka si lajat
2
5
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Или поне така и се иска. :)
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изненада! Русия и конкурентни технологии имала.