Москва протестира заради оскверняване на паметника костница в София

Русия иска виновните да бъдат привлечени под отговорност
20 авг 2014 11:46, Елка Василева
176
Москва протестира заради оскверняване на паметника костница в София
Снимка: Булфото

Москва е изпратила до българското външно министерство протестна нота заради оскверняването на паметника на съветските воини в квартал „Лозенец“ в столицата.  Русия е призовала виновните да бъдат привлечени под отговорност, съобщи руското външнополитическо ведомство, предаде РИА Новости.

Скулптурната композиция и стената с имената на загинали воини е била залята с червена боя на няколко места, посочва руското дипломатическо ведомство.

Още по темата

„Дълбоко сме възмутени от оскверняването от неизвестни вандали през нощта на 18 август на паметника костница на съветските воини освободители в софийския квартал „Лозенец“, се казва в съобщение на руското министерство.

„Във връзка с възмутителния вандалски акт на МВнР на България веднага беше изпратена протестна нота с искане да бъдат предприети мерки за недопускане на подобни инциденти в бъдеще, привличане на виновните за противоправните действия под отговорност и привеждане на паметника костница в ред“, отбелязва руското външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ---------Много е интересно твърдението енергийно зависии от Русия!1) Аз знам за 2 Американски Марици, от които по договор сме задължени да плащаме по 27 и 29 ст. и сме задължени да изкупуваме тази скъпа енергия, иначе щяхме да ползваме АЕЦ Козлодуй на 5 ст. И това са централи на въглища, нещо срещу което ЕС се бори!2) От ЕС ни задължават да купуваме ток на 50-60 ст. от ВЕИ-та.За нито един подобен договор с Русия не съм чувал!
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯКато искаш да даваш акъл ела да живееш в страната! А то отдалеко и баба знае, от хиляди километри да дава съвети, без да носи никакви последствия сетне. Какъв принос имаш ти към България с труд и данъци та ще ни казваш какво да правим тук и какво не? Кой си ти и какво си позволяваш?
109
1
 
2
 
! Отговори
Как да стане това? преди 9 години
До Шоп"В Германия може и да има такива паметници, защото са ги освободили от Хитлер.Нас не са ни освобождавали от нищо, просто са ни окупирали и направили марионетна държава"Всички марионетни на Хитлер и Третия райх държави след войната са били окупирани от съюзниците. Всички до една! Ти какво искаш? Заради нашата логистична и дипломатическа подкрепа съюзниците са загубили милиони убити през войната. Сталинград, Ковънтри, Лондон са били разрушени. И ние да останем сухички неокупирани?
108
2
 
3
 
! Отговори
ММ преди 9 години
До до 104Ти правиш ли разлика м/у пропаганда и история? Ако не бяха тези "гадове" руснаците да обарнат хода на втората световна война днес половин европа щтеше да говори на немски.
107
0
 
0
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
Това просто е най-плоският и лесен начин да си изкажеш недоволството независимо каква ни е била историята. Същите тези няма да дръзнат да застанат срещу чичко Робокоп на площада, който му е наредено да брани мутрите. Двообще не е проява това.Проблема е че има хора дето не знаят за какво живеят и нямат амбиции за истинска промяна.
106
3
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименИ да окупираме територии в гърция и сърбия? ----------------На *** в миризливата руска ***. Не сме окупирали чужди територии, а сме освободили български такива. Понял, ***? Хитлер и Сталин са си ги мерили, а ние сме използвали момента да си върнем заграбеното от руските съюзници.
105
0
 
4
 
! Отговори
Чети Чърчил!!! преди 9 години
До Анонимен 138"Американците са бомбардирали София, защото е била съюзник срещу Русия.Бомбардирали са ни заради руснаците."Бомбардират ни защото сме съюзници на Хитлер и сме им обявили война! Без да им бяхме обявили война нямаше как да ни бомбардират така мащабно. Чърчил заявява на 22 юни 1941 г: "Всеки който се бори с Хитлер е наш приятел и всеки който помага на Хитлер е наш враг! Аз ще унищожа Хитлер!" И изпраща оръжие на Тито по въздуха,а Тито е комунист-сталинист тогава.
104
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шопдруго си е да има паметник на американците! Сега ще им правят паметник и в Ирак, Украйна, Сирия и Либия.
103
0
 
2
 
! Отговори
Чети Чърчил!!! преди 9 години
До Анонимен 138"Американците са бомбардирали София, защото е била съюзник срещу Русия.Бомбардирали са ни заради руснаците."Бомбардиртат ни защото сме съюзници на Хитлер и сме им обявили война! без да им бяхме обявили война нямаше как да ни бомбардират така мащабно. Чърчил заявява на 22 юни 1944 г: "Всеки който се бори с Хитлер е наш приятел и всеки който помага на Хитлер е наш враг! Аз ще унищожа Хитлер!" И изпраща оръжие на Тито по въздуха,а Тито е комунист-сталинист тогава.
102
5
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
В Германия може и да има такива паметници, защото са ги освободили от Хитлер. Нас не са ни освобождавали от нищо, просто са ни окупирали и направили марионетна държава.
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопЕ,и? Каква "независима политика" водим като съюзници на Хитлер и Мусолини? И до какви "чудесни" резултати доведе тая късогледа "независима" политика? Та се стига чак до бомбите над София и заканите на Чърчил? Как "независимо" сме решили да обявим война на Англия и Америка? И да окупираме територии в гърция и сърбия?
100
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНа фона на бомбандировки с по 300 тежки бомбандировача, ти изкара някъв руски самолет, бомбандирал Добрич-------------Американците са бомбардирали София, защото е била съюзник срещу Русия. Бомбардирали са ни заради руснаците.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоп 133--------------Е, и?Нямаме право на независима политика ли, какво?---------------------Имаме разбира се! Само фашистите от онова време не са имали. Тях са изтрепали!
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дамнТи питал ли си населението в Гърция, Турция, Сърбия, Македония дали желае нашите паметници да стърчат у тях? В тези 4 страни ни смятат за окупатори на територии. Що не прибереш паметниците ни в София на чистичко както казваш ти?
97
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
128,а бе изчакай още малко и не прибързвай. През 41 год. посрещнахме германците при Русе със вдигани в ръцете си деца , а през 44 год. ги качвахме да се повозят на руските танкове.
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива паметници има дори в Германия! Дори там, в Германия!Там никой не се гаври с тях, не защото няма кой, а защото после ще трябва да почистват боята собственоръчно, освен всичко останало ...
95
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименНие сме действали като съюзници на Хитлер и Мусолини, дали сме им логистична подкрепа. Заради нашето сътрудничество с тях са убити милиони руснаци на източния фронт.-----------------Е, и? Нямаме право на независима политика ли, какво?
94
0
 
7
 
! Отговори
кажи де! преди 9 години
До дамнА ти защо не прибереш българските паметници в Македония, Турция, Гърция и Сърбия?Съгласен ли си местните там да ги чупят, боядисват и се гаврят с тях. Съгласен ли си на наши военни паметници от Балканската война в днешна Турция да рисуват полумесец и звезди и пишат стихове от корана? Съгласен ли си да изрисуват върху тях еничарин с ятаган?
93
2
 
2
 
! Отговори
ЖАЛКИТЕ СЕДЕРАСТИ преди 9 години
сал една боя им остана като аргумент за привличане на вниманието към себе си. Ама ВНИМАНИЕ подобни хулигански прояви може и до затвор да доведат за извършителите. Опичайте си акъла, че само боят по голите *** ще ви се се види като божия милостиня
92
1
 
0
 
! Отговори
до 121 преди 9 години
Точно комунистическа пропаганда са си. Опитваш се да я примесиш с малко история, но това няма да я направи по-малко лъжлива. И...такива "пироговци" като теб са ми най-смешни, говори си и се радвай че не те разпознавам по улиците.