Обезглавяването на Фоули може би е инсценирано

Журналистът може да е убит преди година
26 авг 2014 20:14,
33
Обезглавяването на Фоули може би е инсценирано
Снимка: БТА

Видеото, показващо обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, е инсценирано, твърдят експерти, цитирани от „Дейли мейл“.

Още по темата
Шокиращият клип с екзекуцията на журналиста е част от пропагандата на Ислямска държава. Видео специалистите, анализирали клипа, твърдят, че той е направен преди убийството на Фоули. След това кадрите са били редактирани и обработени, за да бъдат показани на света.

Самата смърт на Фоули не се оспорва, но специалистите твърдят, че то се е случило година по-рано. Твърденията са, че журналистът е бил продаден от подкрепяната от САЩ Свободната сирийска армия на Ислямска държава. Говорителят на президента на Сирия Башар Асад - Бутайна Шаабан, обясни, че в ООН са били информирани за смъртта на Фоули още преди година.

„Ислямска държава е само продължение на това, което се случва в Сирия през последните три години. Джеймс Фоули е убит преди година, просто Ислямска държава сега показват кадрите от смъртта му“, обяснява още тя.

Ако Западът наистина е знаел за убийството на Фоули още преди година, вероятно информацията е била омаловажена, тъй като идва от режима на Асад. През последните дни сирийското правителство се възползва от заплахата Ислямска държава, за да промени репутацията, която има пред Запада.

Други факти пък си противоречат с твърдението на Шаабан, в това число и показанията на Даниел Отосен, датския журналист, който бе държан в плен заедно с Фоули и бе освободен през юли.

Твърденията на режима на Асад идват, след като властите в Обединеното кралство заявиха, че са много близо до идентифицирането на джихадиста от видеото.

Според видеоспециалисти е възможно дори мъжът на снимката да не е убиецът на Фоули. Според съдебномедицински експерт, потърсен от "Дейли мейл" и пожелал анонимност, заявява, че не вижда следи от кръв или наранявания от ножа, показан в клипа. „Въпреки че рязането изглежда е в трахеята, а не в основна артерия, би трябвало да има много кръв по дрехите на жертвата, а такава няма“, допълва той и обяснява, че не се чуват викове от болка, не се чува и промяна в дишането на Фоули.

Афзал Ашраф, експерт по тероризъм и насилие в кралските служби, споделя същото мнение. „Обезглавяването е много, много отвратително и отвратително за снимане. Няма как да няма пръски от кръв по камерата“, обяснява той и допълва, че Ислямска държава обезглавяват хора от 2003 г. насам и със сигурност знаят как се прави това.

Д-р Ашраф определя видеото като отчаян опит на организацията да се противопостави на ударите на САЩ във време, в което е подложена на невероятен натиск. „Посланието е ясно: ако не спрете с атаките, ще продължим да убиваме“, пояснява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
33
 
! Отговори
Джони Инглиша преди 9 години
Английски наркоман "обезглавява" американски експериментатор за пред йооутубету и сега двамата гледат новините от един бардак във Виетнам...
18
9
 
34
 
! Отговори
ШАХ -МАТ преди 9 години
Всички терористични организации са продукт на тайните служби и в тях има внедрени агенти,сеещи раздор.Шестимата френски командоси които нашите трима пияни, дебели селяни биха и опикаха в с.Куиловци се учиха точно за такива агенти.
17
11
 
39
 
! Отговори
България е застрашен преди 9 години
По Американските новини :Стотици с Американски паспорти са се присъединили към ISIS , които могат да отидат навсякъде в Европа , като дойдат до Турция ? Когато бъдат спрени , защото ще им се знаят имената , какво ще направят?Турция ще им даде Сирийски паспорти ( ще се правят на бежанци ),които ще преминат Българската граница !
16
9
 
36
 
! Отговори
тук преди 9 години
Що ни занимават с глупостите си?Те така са се надявали да стане или нещо подобно. Те са добрите,а ония,до преди време"приятели"-те са лошите.Никой няма да разбере какъв ще е изхода от войната,който се знае,преди започването и.Стига сте гадали,всичко се знае,но не е за всеки това!
15
12
 
43
 
! Отговори
Rado преди 9 години
Че какво значение има от кога е видеото? Човека е обезглавен по най-безсърдечния начин, а те твърдят, че е от преди година... Може би го казват за да не спрат въздушните удари, за който е пуснато и видеото. Колкото по-рано се размаже ИД, толкова по добре би било за целия свят! Не позволявайте да продължават да се разрастват!
14
9
 
33
 
! Отговори
lol преди 9 години
До petko76ти колко си неграмотен... :D
13
9
 
34
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Тулски, фабулата около това не е кога, а дали.В следствие на това, че не се съпротивлява, няма кръв, сравнително е спокоен и доста послушно си казва речта се появяват разни конспиративни теории, в стил "елвис е жив". Фоули си е доста мъртав.Предвид ситуацията, без значение кой стои зад това не е логично да си тормозят акъла с разни засукани конспирации, при положение че далеч по практично е за последната сцена да използват истинската глава на журналиста вместо гумена.
12
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TulskiПич ти гледа ли записа? Даваха го по ТВ Алфа...........Що говориш глупости тогава?
11
12
 
41
 
! Отговори
Леко преди 9 години
Как се реже глава с под 15 см кама? Дори пилетата и овцете ги колят с по-големи ножове. Най-малкото това е странно.
10
14
 
62
 
! Отговори
petko76 преди 9 години
това видео и от година а тогава американците поддържаха джихадистите ,да не забравяме думите на плевналиев и пасито които искаха незабавна воина в сирия дори без разрешението на ООН , сега американските господари виждат че изстърват своите вече добре въоражени от тях самите и обучени джехадисти ,и пускат видеото да се види колко са лоши техните бивши послушници
9
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не разбрах от статията, даже се обърках още повече. Може би това е и целта.
8
13
 
64
 
! Отговори
добро утро преди 9 години
Хайде сега всички задружно да се поразровят и за кулите близнаци и "пътническите самолети",който се "блъснаха" в тях!Също така да се вгледаме и в Бостънския маратон,в кацането на Луната и т.н.Що за свят е това,в което живеем?!!!ДЕМОКРАЦИЯ,ЧОВЕШКИ ПРАВА И СМЪРТ...
7
12
 
38
 
! Отговори
bg преди 9 години
Boklucite na Soros zashto ne kazvat 4e Iran e svalil izraelski demokrati4en drone nad jadrenia center Natanz?
6
13
 
48
 
! Отговори
малкия мук преди 9 години
без коментар....мразя едни и същи новини да ми ги сервирате претоплени...и на всичкото отгоре днес да плямпате едно а утре друго...няма как едно и също събитие всеки ден да е новина заради това,че на някой му е щукнало нещо НЕДОКАЗАНО....***
5
10
 
35
 
! Отговори
bg преди 9 години
Sataninskite krasti v Saudi Arabel imat pulen control nad tezi demoni4ni jivotni.
4
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СНИМКАТА Е СЕКУНДИ ПРЕДИ ДА НАПРАВЯТ ЛЕДЕНА КОФА
3
10
 
46
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Първата част на видеото е постановка, обаче края му не е, беше прекалено спокоен в речта си, това са му обещали, че работата е наужким за да си каже спокойно речта, във видеото са искали да участва онова лондоско рапърче, ама на пишлемето нито му е стискало, нито пък е можело да му отреже главата с тази чикийка, не се реже толкова лесно глава, иска се опит.След постановката съвсем сериозно са му отрязали глават, нали се сещаш че епоследната сцена е трудно да я докарат с ефекти, а и не е нужно
2
11
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бялата раса трябва да покаже на ислямистите кой е по-силния и че жената не е диван с чаршаф вещ която ражда деца.
1
11
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Родителите му бяха мега неадекватни.Имам чувство, че им беше умряло канарчето, не сина.Ако тая провокация е истина, мнооого ще е грозно.И от двете страни се лее такава пропаганда, че не е истина.В Русия ни имат за бендеровци и кръвопийци, на запад мислят руснаците за психопати и убийци.МНОГО ЛОШО НАСАЖДАТ ОМРАЗА НАШИТЕ ГАДНИ ШЕФОВЕ.