Президентът на Украйна си търси външен враг

Западът може да засили санкциите, пише руската преса
29 авг 2014 09:24,
157
Президентът на Украйна си търси външен враг
Снимка: Reuters

Печатът в Русия коментира вчерашното изявление на украинския президент Петро Порошенко, обвинил Русия във военно нахлуване в страната му.

Порошенко спешно свика Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, който реши да поиска за страната от САЩ статут на "специален съюзник извън НАТО", напомня в тази връзка Би Би Си.

Експерти на "Комерсант" обясняват изявленията на украинския лидер със серията неуспехи на армията в последните битки в размирните източни региони. Според тях, ако президентът не бе посочил като причина "форсмажорен фактор" - нахлуване отвън, обществото би могло да потърси вината у държавното ръководство.

Киевски източници свързват действията на Порошенко със засилен натиск от страна на политическите му опоненти, главно на Юлия Тимошенко. По-рано тя заяви, че Русия "е започнала война срещу Украйна", съответно настоя за въвеждане на военно положение в сепаратистките Донецка и Луганска област.

Според киевския политолог Дмитрий Джангиров Порошенко е бил провокиран да заяви за руска инвазия и така да се включи в състезание под наслов "кой е главният патриот в Украйна". "Сега в Минск заседава контактна група, търсеща път към мира. Затова изявлението на Порошенко изглежда ненавременно", казва експертът.

"Президентът на Украйна търси външен враг", пише "Известия". Порошенко може и да спечели от огласената "заплаха да бъдат вкарани руски войски в Украйна", твърди вестникът, като припомня "започващия в Киев трети Майдан и исканията за импийчмънт на държавния глава".

Украинският президент иска да привлече вниманието на Запада и главно на САЩ към факта, че Киев няма достатъчно собствени сили, за да се справи със сепаратистите, смята Модест Колеров, бивш високопоставен служител от апарата на руския държавен глава.

"Ведомости" отбелязва, че предстои НАТО да обсъди на среща на върха ситуацията в Украйна и възможни мерки да се подпомогне страната. Отделя място и за спешно свиканото заседание на Съвета за сигурност на ООН по украинския въпрос.

Според аналитика Фьодор Лукянов обаче то изобщо няма да повлияе на руската позиция, защото Москва има право на вето. Най-вероятно САЩ ще засилят антируските си санкции, ще се опитат да включат в тях и Европа, смята той.

"Проблемът на Запада е, че не схваща, че санкционният натиск върху страна от калибъра на Русия не променя поведението й, а го прави по-жестоко", казва Лукянов.

"РБК дейли" коментира твърдение на Александър Захарченко, премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република, според когото на страната на сепаратистите се сражават 3000-4000 руски доброволци, включително доста военни в отпуск.

"Ако руски военнослужещи в отпуск отиват да се бият извън пределите на Русия, става дума за едно от двете: или го правят без знанието и съгласието на командирите си - тогава това не е армия, или пък заминават с тяхно съгласие, значи Русия се намесва в конфликта, а това е крайно рискована политика", смята московският наблюдател Борис Макаренко.

Стремежът на Русия е да не допусне пряк военен разгром на сепаратистите, ликвидиране на въоръжените им сили и превземане на териториите им от войските на Киев. Москва може да проточи бойните действия, докато Украйна се изправи пред икономически и вътрешнополитически трудности и бъде принудена да спре борбата, коментира експертът Василий Кашин.

В момента сепаратистите вероятно целят да превземат цяла Южна Украйна, да я обявят за "Нова Русия" заедно с Крим и да се отделят от украинската държава. Междувременно руската икономика вече страда от санкции, освен това предстои бази на НАТО да бъдат разположени в балтийските страни и Полша, а неутралните Швеция и Финландия се сближават с алианса - "донейде прекрачихме вече отвъд студената война", констатира политологът Алексей Арбатов.

В руския президентски Съвет по правата на човека (СПЧ) пристигат все нови жалби от родители на войници, изпратени на маневри в граничната Ростовска област - авторите се страхуват, че командването всъщност прехвърля младежите в Украйна, разказва "Независимая газета".

Според Ела Полякова от СПЧ тези писма са станали масово явление. "Ситуацията е катастрофална, но властите остават глухи за нея", изтъква тя.

Съветът сезира различни инстанции, но още не е разбрал какво се случва с младите хора. Засега СПЧ знае за 10 загинали военнослужещи, казва колегата й Иля Шаблински. Дори ако писмата рязко се умножат, а правозащитниците удвоят усилия, руската общественост няма да приеме нещата много емоционално.

Повечето хора в Русия днес подкрепят властта по въпроса за Украйна, коментира наблюдателят Алексей Макаркин. Кремъл действа много фино: примерно санкциите върху вноса от Запад ни се представят не като сигнал за предстоящо поскъпване и липса на някои стоки, а като перспектива за модернизация на селското стопанство. Затова повечето жители ще повярват, щом им бъде съобщено, че убитите военни са само пропаганда, сиреч провокация на Запада, добавя експертът.

На среща с роднини на 10-те руски десантчици от поделение в Кострома (Северна европейска Русия), пленени в Украйна, командването на дивизията им обеща Сергей Кривенко от СПЧ да замине идната седмица за Киев и да провери в какви условия държат пленниците, информират изданията.

Предния ден майките на десантчиците отправиха към президента Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу молба да съдействат за освобождаване на синовете им, посочва "Новая газета".

На семействата бе съобщено, че преговорите за освобождаване на войниците продължават. Показано им бе копие от писмо на Михаил Федотов, председателя на СПЧ, до пълномощничката по човешките права към украинския парламент Валерия Лутковская, съобщава "Руская планета".

Статутът на руските военни, държани в киевския следствен изолатор, още не е съвсем ясен. В сряда Службата за сигурност на Украйна (ССУ) информира, че срещу тях са образувани наказателни дела за участие в терористична организация и незаконни действия с оръжие.

Ведомството заяви, че няма да ги смята за военнопленници, тъй като Русия и Украйна официално не воюват помежду си, посочва изданието.

В сряда ССУ публикува снимки на пленници и видеозаписи от разпити, а в четвъртък около 20 жени на артилеристи от друго поделение в Кострома се събраха на митинг, тъй като вече от седмица не могат да се свържат със съпрузите си. Според някои от тях хора от полка им съобщили, че войниците са изпратени на общо учение с поделението, в което са служили пленените в Украйна десантчици, допълва "Руская планета".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
12
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Поредната лъжа на кървавия Порошенко! Сателитите на НАТО и наблюдателите на ОБСЕ не са засякли влизане на руски войски. Американска ***!!!
76
8
 
4
 
! Отговори
българин преди 9 години
До софиянец 95:Няма да коментирам цветните ти комунистически сънища, но да видим какво става днес: в резултат на действията на ***, Украйна, която НЯМАШЕ НАМЕРЕНИЕ да влиза в НАТО, сега вече ИСКА ДА ВЛЕЗЕ. Освен хилядите убити, разорени, бежанци, отвлечени, измъчвани и тероризирани по разни начини украинци - нерускиговорящи и рускиговорящи, ТОВА е резултатът, умник. Освен че ЗАГУБИ ЗА ВИНАГИ Украйна, *** ЗОРЛЕМ я насочи КЪМ НАТО. Типичната кръвожадна и безмозъчна комунистическа мизерия.
75
4
 
6
 
! Отговори
Az преди 9 години
Никога Украйна не е била държава. Сега руснаци защитават руснаци, а наакания запад се месикъдето не му е работа. Да не стане така на зима да им трябват триони като отиват в тоалета.Една западна част от Укр. все още има от ония нацисти които преди 60год. разстрелваха своите.но всяко нещо с времето си.Човек като прегледа коментарите и вижда , че *** са сравнително малко, а това успокоява
74
7
 
7
 
! Отговори
българин преди 9 години
До Мarxist 96:История, вонящ комунистически ***, се пише от победителите, но това не значи, че победителите винаги са прави. Германия наистина загуби войната, но няма данни, че, при победа, би оставила България за "регионална сила". А победата на "най-големият победител" - СССР, ***, а НЕ Русия е ПИРОВА. Само 20 г. по-късно победена Германия е водеща в Европа и света, а СССР, вкл. Русия е концлагер, наблъскан с просяци. Победители са САЩ и световното еврейство, *** смърдяща червена.
73
9
 
5
 
! Отговори
българин преди 9 години
Каво ни интересуват драсканиците на путлеровата "преса" бе, смрадливи *** от dnes.bg? А? Катилите на *** нахлуха в ЧУЖДА, уж БРАТСКА, предимно ПРАВОСЛАВНА държава - Украйна, окупираха сгради, градски и селски райони и запалиха война там, от самата путлерова Русия постоянно ги снабдяват с хора - РУСКИ военни, оръжие и муниции, и стрелят през границата по украинците. Какво има да драскате и дрънкате? *** и всички подкрепящи и оправдаващи го са РАЗБОЙНИЦИ, УБИЙЦИ и ПОМАГАЧИ НА УБИЙЦИ.
72
6
 
5
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До МarxistТи си живо доказателство, че няма разлика между комунисти, социалисти, националсоциалисти , ислямски фундаменталисти и всякакви други садисти !!! вие сте болни хора !!!
71
7
 
8
 
! Отговори
Мarxist преди 9 години
Аз не разбирам защо има българи, които се радват на загубата на Германия във войната. Ако бяха спечелили, сега България щеше да е регионална сила в Източна Европа, а не пешка на ЕС. И нямаше да имам грам угризения колко милиона са убити, ако България беше спечелила войната. В крайна сметка историята се пише от победителите. А най-големият победител след войната е Русия ;) Тъй че се осъзнайте навреме или ще сте част от следващите загубили. Жал ми е за България, не за вас капиталистически ***.
70
4
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
поръчките от деструкция колумбия продължават - яценюка преди малко обяви, че Украината трябвало да става вече "блокова" държава, та предложил да се промени конституцията която я определя като "извънблокова" такава... предполагам ще останат в състава под името галичина или нещо подобно лвов и още няколко при-полски територии, пък азовско море към Новорусия и конец фольма - хубавото е, че реднешката *** ще се окопае дългосрочно на скапаният си континент та да си почине света от войни малко...
69
2
 
10
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До nenoАз нямам акъл, а ти имаш - това е абсолютна истина !!! А някога хитлер също е разпространявал снимки на убити судетски немци от чехи !!! Украинските "фашисти" са ВСЯКАКВИ хора, както и руските "антифашисти" !!! Светът за някои хора е черно бял, а той е ЦВЕТЕН !!! Троловете, които насаждат омраза , са еднакво отвратителни !!!
68
15
 
4
 
! Отговори
за neno преди 9 години
neno, питай ФСБ защо им беше нужно да подпалят 49 души в Одеса, само и само да бъдат обвинени украинците че били фашисти и това да е повод за сегашното нахлуване на руската *** в суверенна Украйна. Такива масови убийства с цел оправдание на кремълската политика са почти ежедневие за вампира Путин. Хиляди са жертвите на този масов убиец с цел да прокара захватническата си политика.
67
16
 
8
 
! Отговори
до 86 преди 9 години
Имат много важна работа, да трепат руски терористи-путинисти. Това е от голяма полза за целия свят. Руските колорадски бръмбари трябва да бъдат избити до крак навсякъде, иначе тези *** ще унищожат света.
66
5
 
24
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Може ли някой да ми обясни какво правят частни американски военни и снайперисти в Украйна? Каква работа имат там?
65
16
 
11
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До MarxistВие, червените сте абсолютно прави !!! Който не е съгласен с вас, трябва "немедленно" да се разстреля !!! И с какво сте по-различни от националсоциалистите на хитлер ???? хитлер е "защитил" судетските немци и какво се получи ????? Който не си спомня историята е обречен да я повтори !!! *** "защитава" руснаци в Украйна, утре ердоган ще "защитава".... !!! Човешката глупост няма граници !!!
64
32
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президентът на Украйна си търси външен враг.Зощо да го търси? Та в къщата му влезе най-големия бандит и убиец в съвременния свят - Русия. Просто трябва да хване разбойника бандит за гръчмуля и да го удуши.
63
12
 
29
 
! Отговори
Петров преди 9 години
Хак да им е на украинците! Когато по време на "майдана" им пишехме, че САЩ и ЕС ги вкарват в сценарий за да ги настроят срещу Русия, да ги отслабят и после да им влезнат в къщата и да плячкосват суровините им, никой не чу! Когато им посочвахме примера с разпарчетосването на България откакто е член на ЕС и откакто слушка САЩ чрез подставени и купени от тях български политици, блюдолизци и родоотстъпници-пак никой не чу. Човечеството трябва разбере, че американците не носят нищо добро
62
26
 
10
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Режимът на фашиста Путин съвсем го подкара през просдото. Вече не се крие когато напада Украйна. А предателите рашисти продължават да въздишат по него.
61
6
 
18
 
! Отговори
Marxist преди 9 години
Сегашната ситуация е ярък пример за вредата от прекомерния национализъм. Ще ги питам украинците тая зима какво ще ядат и на какво ще се топлят. Не си знаят интереса - зор е Европа, НА ви Европа :D При други обстоятелства още сега бих заминал на военен туризъм в Донецк ама не е било писано явно :D Ще отида наготово след 1-2 години на някоя церемония по честването победата над Бандеровците :D
60
5
 
28
 
! Отговори
До Божо преди 9 години
Да, прав си че трябва да спре веднага тази касапница. Ама сасво направиха снощи в ООнето - не пожелаха да я спрат. Въпреки исканията на Русия и Китай, да спрат войната и да почнат преговори. Ама нато-нацистите като чуха, че трябва да преговарят с Новоросия и изпищаха на умряло. И не приеха резолюцията. ИМЕННО ТЕ ИСКАТ ВОЙНАТА. НО КАКТО Е ТРЪГНАЛО, ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ТОВА, КОЕТО ТЪРСЯТ. Ама после да не реват (га ядоха кюфтетата)
59
5
 
5
 
! Отговори
Marxist преди 9 години
До БожоИменно защото повечето хора не са били на война и не са виждали обезобразен труп, положението ни е такова. Защото този труп някога е бил жив човек, бил се е за убежденията си и е умрял за тях. А днес всички припадат само като им взимат кръв. Аз душа си имам ;)И ако се наложи бих се бил за своите убеждения и бих умрял за тях. Както казах, не си ти този, който ще ме съди :) А вие от "бързата" помощ имате най-малко право да говорите трупове - половината се дължат на "бързата" ви реакция.
58
0
 
8
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До MarxistТи виждал ли си мъртъв обезобразен човек !!! Аз съм лекар и съм работил в Бърза помощ. Тези глупости ги разказвай на децата си, ако ги имаш !!! Аз може да съм душевно болен, но ти нямаш душа !!! Отивай да убиваш, ако това е "призванието" ти !!!