Украйна пожела членство в НАТО

Яценюк: Страната има нужда от „практическа помощ“ от алианса
29 авг 2014 15:40, Бойчо Попов
146
Украйна пожела членство в НАТО
Снимка: Ройтерс

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви в петък, че ръководеното от него правителство ще поиска от парламента разрешение за прекратяване на неутралитета на Украйна и присъединяване към НАТО, съобщиха Ройтерс и BBC.

„Правителството на Украйна ще внесе за разглеждане в парламента закон за отменяне на неутралния статут на Украинската държава и възстановяване на курса към членство в НАТО“, заяви Яценюк, цитиран от агенцията.

"Обръщаме се към президента на Украйна с молба да постави този законопроект начело на дневния ред, а украинският парламент да го разгледа незабавно", добави Яценюк.  

Ако бъде приет, законопроектът ще забрани на Украйна да вземе решение за членство в "каквито и да е други икономически, политически или други съюзи", които биха попречили на страната да се присъедини към Европейския съюз, каза още премиерът.

"След приемането на този закон ще бъде забранено членството както в Митническия, така и в Евразийския съюз, както и във всички подобни съюзи, които по своята същност не представляват нищо друго, освен възстановяване на Съветския съюз от Руския", каза още премиерът.

Украйна има нужда от „практическа помощ“ от НАТО и очаква такова решение да бъде взето още през уикенда, добавя министър-председателя по време на заседание на кабинета.

От своя страна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че напълно уважава решенията на Украйна, които се отнасят до сигурността на страната и избора на съюзи, в които да участва.

Припомняме, че проруските бойци влязоха в югоизточния украински град Новоазовск. НАТО, Киев и Вашингтон твърдят, че сепаратистите са подкрепени от руски военни и военна техника, докато Москва отрича да е изпращала военни части в региона. Лидерът на Донецката народна република обаче призна, че в редиците на бойците има руснаци, но ги определи като доброволци, а не военнослужещи.

Междувременно Финландия и Швеция решиха да подпишат споразумение с Организацията на Северноатлантическия договор, което ще даде възможност на блока да разположи свои войски на техните територии. Страните ще бъдат свободни да решават в каква степен да си сътрудничат с НАТО. 

Още новини за кризата в Украйна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
12
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Мариупол е "обграден" единствено във фантазиите на фелтфебела от кагебе- то ***.ин и тукашните му *** :))))) Днеска и имало многохиляден митинг на Украинците в Мариупол, даже *** още не са се показали от Новоазовск. Но и от там ще ви изринеме- тор!
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще дойде и реда на Одеса, натам е насочено острието на офанзивата.
50
9
 
1
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
UkraIni ours brothers in faith and blood!!!
49
0
 
2
 
! Отговори
edin до портних преди 9 години
Кмете,градо мирише!!!От седмица из варненските улици се носи воня на мрьсен канал.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече няма никакво значение какво искат украинците. Такова им мамата.
47
4
 
3
 
! Отговори
ШЕЙХ Сауди Аррап преди 9 години
Аллах акбар с натовско оръжие и нашите Муджахидини ще превземат Европа и Русия.
46
3
 
11
 
! Отговори
До 29 преди 9 години
Слушай, укруината няма да влезе в нато защото руснаците и краварите така са се разбрали. И престанете да приемате всичко за чиста монета. Всичко останало е бля-бля.
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мариупол е обграден отвсякъде. До понеделник ке падне.
44
2
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Това да искаш и да може са различни неща. Насрахте се,а? Яценюк е престъпник и трябва да бъде съден.
43
13
 
7
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
МАРИУПОЛ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ***! МАРИУПОЛ ЩЕ СТРОШИ главата на змията- русия!
42
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен-----*** прави всичко възможно да няма НАТО по техните граници, но действията му направиха точно обратното. На всяка една негова граница ще има бази на НАТО.------Че то отдавна има!
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пацифист Освен Канада и САЩ - всички останали членове на НАТО са от Европа. Франция е частично извън НАТО (участва, но предоставя сили и бази по своя преценка след поискване)
40
4
 
13
 
! Отговори
Дон Педрушенко преди 9 години
Страхотна снимка за некролог.На който ще пише ''Живя като предател и убиец на народа,но умря като плъх обесен за краката''.
39
17
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Бойните ни Украински Братя разбраха и правилно се ориентираха към Непобедимия Северноатлантически Алианс! С НАТОВСКО оръжие Храбрата Украинска армия ще окупира целата руска *** за месец!
38
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** прави всичко възможно да няма НАТО по техните граници, но действията му направиха точно обратното. На всяка една негова граница ще има бази на НАТО.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да те приемат, цайс! Няма. По същата причина по която не приеха във Варшавския договор Ануар Садат и Муамар Кадафи - няма да приемат и тебе. Никой няма да си пусне таралеж в гащите. НАТО е отбранителен съюз, а ти искаш да са зад гърба ти когато нападаш...
36
4
 
14
 
! Отговори
пацифист преди 9 години
НАТО?Кому е нужна тая организация, освен на Америка?Защо не се създаде една Европейска военна организация, защитаваща мира, сигурността и истинската демокрация в континента Европа? Не бива и не трябва от друг континент да се диктува какво трябва да правят останалите!
35
6
 
16
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
Украйна ще си остане в СССР независимо от напъните на западните терористи да я лапнат , ще лапат единствено на Императора х.. ! ГРУ .
34
1
 
10
 
! Отговори
До "разбирачите преди 9 години
укруината няма да влезе в нато. Първо, защото вече нея я няма, такава каквато беше. Без Крим и Новоросия, а не се знае още каква област, тя ще остане почти половината. С такива корумпирани *** на ръководните длъжности, нея скоро ще я раздробят алчните олигархи на феодални имения. А тъпите майданути укри скоро ще ги изгонят с камъни, като почне глада.
33
2
 
12
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Всъщност между Новия Световен Ред и комунизма има много общи неща.Няма и как да бъде другояче след като създателите им са едни и същи - от еврейски произход.И ако все пак има някакви разлики между НСР и комунизма, то те в никакъв случай не са в полза на НСР.Напротив !Социалните придобивки на комунизма са отнети на хората.Някой ще възрази, че сега живеем по-свободно ...Почакайте и ще видите !НСР все още не е наложен изцяло.Той е много по-тоталитарна система от комунизма като замисъл.