Украинската армия се изтегли от най-голямото летище в Луганск

За пръв път от дълго време Донецк се събуди без взривове и стрелби
1 сеп 2014 17:36, Елка Василева
97
Украинската армия се изтегли от най-голямото летище в Луганск
Снимка: Reuters

Украинските въоръжени сили се изтеглиха от най-голямото летище в град Луганск, след като получиха такова нареждане, съобщи украинският военен говорител Андрий Лисенко, цитиран от Ройтерс.

"Украинските военни получиха заповед и се изтеглиха от летището в Луганск и от село Георгиевка", намиращо се до летището и на 18 километра южно от Луганск, каза Лисенко. Той допълни, че за последните 24 часа са убити седем украински военни и 25 са ранени.

Лисенко отказа да обсъжда ситуацията в района на Иловайск, където няколко украински батальона попаднаха под обсада.

"Ситуацията около Иловайск е изключително сложна. Докато не бъде завършена операцията по извеждането на войските от обсадата, подробности няма да се разкриват", каза той.

В град Мариупол в Донецка област са блокирани "пет-шест офицери на НАТО", съобщи "опълчението" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), предаде ИТАР-ТАСС.

Части от "армията на Новорусия" са свалили украински самолет Су-25 и два вертолета Ми-8 в покрайнините на Мариупол. Около 100 украински военни по данни на ДНР са ранени или убити, допълва руската агенция.

В хода на бойните действия сепаратистите успели да превземат два танка, около шест реактивни системи за залпов огън, два бронетранспортьора, до 14 оръдия и миномети, до 24 единици автомобилна техника, два склада с боеприпаси, информира "армията на Новорусия".

Днес за пръв път от дълго време Донецк се събуди без взривове и стрелби, съобщават местни жители. Артилерийският обстрел в различни части на града продължи почти две нощи. В неделя и през изминалата нощ проруски бунтовници водиха боеве за сградата на летището, където избухна пожар. Привечер щабът на сепаратистите съобщи, че летището е напълно блокирано.Украинските военни, които държат сградата, са започнали да се предават и до сутринта са се предали около 270 войници.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: УкрайнаДонецклуганск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
44
 
! Отговори
соф преди 9 години
Поклон пред Лавров и Путин!Спасители от новия западен фашизъм!Всички видяхма каква демокрация и зачитане на човешките права донесоха в Либия Ирак Афганистан всички виждаме двойния стандарт на ЕС и НАТО Всички виждаме как Армията в Киев и Газа избива с артилерия хиляди цивилно население но това е антитерористична операция....но когато народа се защитава от армията това са терористи... но когато вътрешните войски при правителството на Янукович не смееха дори да понабият както трябва тези които хвърляха срещу тях коктейли *** те бяха борци за демокрация ...същите борци за демокрация запалих
4
1
 
48
 
! Отговори
НАШ преди 9 години
Не са се изтеглили ами са избягали от опълченците защото вече са слаба ракия.Гледайте руската телевизия да видите колко украински войници са пленени и колко са гузни от това,че бомбардират блокове и училища.Тоя Порошенко трябва да го обесят насред Киев.Втори Хитлер.
3
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
такъв абсурд братски народи да се изтрепват не бях виждал!!!и ниеу да подкрепяме това!!!това пък вообще не си и бях помислял!!а има и украински българи които воюват но нашите медии мълчат!а може да има и убити??което е невероятно!!!руснаци и българи да се избиват!!!
2
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се оттеглят така до Киев.
1
1
 
38
 
! Отговори
стотици бройки преди 9 години
Не че опълченците стават по-силни, украинската армия става все по-слаба и по-слаба. Украинските военни са дали около 10 000 убити и ранени, около 5 000 са дезертирали, пленените са около 1000. Да не говорим за десетките свалени самолети, стотиците бройки, унищожена или пленена бойна техника!