Русия е готова на практически стъпки за деескалиране в Украйна

Москва е категорично против присъединяване на Украйна към НАТО
4 сеп 2014 12:37, Елка Василева
153
Русия е готова на практически стъпки за деескалиране в Украйна
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова на предприеме "практически стъпки" за деескалиране на кризата в Украйна съобразно предложения от президента Владимир Путин мирен план, предаде Ройтерс.

"Надяваме се, че предложенията на президента Путин ще бъдат чути, особено от Киев, Донецк и Луганск", каза Лавров на среща с председателя на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Илка Канерва.

Руският външен министър изрази мнение, че е необходимо ситуацията да бъде наблюдавана от ОССЕ и увери, че Владимир Путин лично полага огромни усилия, за да се намери решение и изход от ситуацията, съобщи агенция Интерфакс.

Още по темата

"В Украйна се води гражданска война, унищожава се мирно население. Югоизтокът е най-горещата точка, но не бива да забравяме и други части на страната, където също има проблеми, например с унгарците и румънците", допълни Лавров.

Той каза, че досега бяха издигнати достатъчно мирни инициативи, но властите в Киев, САЩ и ЕС, както смята Москва, не са заинтересовани от изпълнението на някои от договореностите.

На свой ред Илка Канерва заяви, че е пристигнал в Москва не да отправя призиви или да заема високомерна позиция, а за изработване на политическо решение. "Смятаме за необходимо да се пресече потокът от военни и оръжия през границата с Украйна и да се обърне внимание на хуманитарната ситуация", добави председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ.

По-късно, на среща с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, Сергей Лавров подчерта, че Русия е категорично против присъединяване на Украйна към НАТО и предупреди САЩ да не налагат волята си на бившата съветска република, предаде Ройтерс.

Руският външен министър заяви също, че "опитите да се сложи край на извънблоковия статут на Украйна ще подкопаят всички усилия за започване на диалог с цел гарантиране на националната сигурност".

"Някои от западните ни партньори, включително за съжаление най-влиятелният от тях - САЩ, искат ситуация, при която Америка да диктува волята си на всички. Но тази идея за изключителност, която президентът (Барак) Обама повтаря непрекъснато, няма да доведе до нищо добро", каза Лавров, цитиран от Ройтерс.

Генералният секретар на СЕ призова руските власти да използват влиянието си върху някои от страните в конфликта, за да може да се стигне до мирното му решаване. Той призова всички участници да спрат кръвопролитието и да успокоят риториката, за да се създадат условия за намиране на изход от ситуацията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
7
 
9
 
! Отговори
oценяване преди 9 години
Един въпрос, какъв се пада Лавров и Путин на Украйна, че да и забраняват да членува там, където ИСКАТ БОЛШИНСТВОТО УКРАИНЦИ??? Тоя шебек, наистина е нагъл, а "спирането на огъна" на Путин е поредната пръдня в гамашите му, смъъъърди чак в Бг.....
49
7
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 9 години
Крим е временно явление. След ерата Путин Крим отново ще бъде Украински. Така че не виждам как ще ги превъзпита една очевидна агресия и вопиюща несправедливост по руски.
48
5
 
7
 
! Отговори
Божо преди 9 години
путин ще направи с кремълската мафия това, което станишев направи с българската столетница - ще ги съсипе !!! Браво на путин, ще освободи Русия от мафията, която самият руски народ ще изхвърли скоро !!!! Не може ЕВРОПЕЙСКИ народ да живее в ДИКТАТУРА !!! Русия заслужава да бъде ЕВРОПЕЙСКА държава !!! Тези, които се кланят на путин, са РУСОФОБИ !!!!
47
4
 
6
 
! Отговори
друг славянин преди 9 години
До :50. "Русия е страна със затихващи функции" Ти приятелю или си *** или слепец. А какво е Европейска и Натовска. България ?? Може би просперираща?
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
61, *** си ти. Крим ги превъзпита. След Крим те искрено вярват в силата на вежливостта. Аз не съм руснак и поради това се изразявам така грубо - по български.
45
9
 
5
 
! Отговори
до 60 славянин преди 9 години
Ами Русия вече е качена на бесилото, от САЩ ЕС и НАТО. Нека сами се откажат от долара, това ще означава ъс собствените си крака да ритнат столчето на което са качени. Де тоя късмет де.
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
60, това е истина. Саудитска Арабия е на прага на решението.
43
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Нормално вярвам в свободата на личното мнение колкото и погрешно или наивно да ми се струва на мен. В темите в които е споменавана Русия обаче има очевадни пропагандни тенденции и за и против, а нормалните мнения се губят в море от ботове. Това ме навежда на мисълта че нито един от пламенните защитници на която и да е страна не заслужава доверие за 5 стотинки.
42
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върнах се от море в Гърция. Друга година руснаците се държаха много нахално и нагло. Викаха врещяха смееха се на висок глас. Тази година ми направи впечатление, че са станали по-ниски от тревата, като някои шушумиги са. Поддържат 88% Путин, но изглежда че усещат че правят нещо нередно подсъзнателно и това ги кара да се държат като пръднали в асансьор.
41
12
 
7
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До до 53 БожоАз отдавна съм вързан, обаче кой ще върже *** !!!
40
2
 
13
 
! Отговори
ментето преди 9 години
и други части на страната, където също има проблеми, например с унгарците и румънците", допълни Лавров.***очаквайте скоро унгарска и румънска народни републики на територията на Украйна
39
8
 
9
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
Ами *** и преброй гробовете в Русия през последните дни и дано капачките в главата ти прещракат и започнеш да мислиш трезво. Ще имаш проблем с пускането в самите гробища защото вече се пазят от войници за да не става достояние на широкия свят руската излагация в Украйна.
38
3
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 9 години
Какъв нонсенс:1. Американски вестници пишат, че за трагедията са виновни укро-властите;2. Руската преса ясно пише, че пурчо да се готви за милионните искове от роднините на сваления от руските ракетчици самолет.Тук трябва сериозно да се замислим, а не да се кискаме.
37
7
 
5
 
! Отговори
до 53 Божо преди 9 години
Божо, ти не си болен. Ти си луд за вързване.
36
6
 
12
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До АнонименБолен съм !!!путин е велик човек, който ще спаси християнството , Европа, Галактиката , ще избие всички натовски главорези, ще направи Украйна райска градина !!! Истината е, че САЩ имат интереси да унищожат Европа, да унищожат християнството, да унищожат Галактиката и да назначат сатаната за губернатор на Украйна !!! САЩ искат да вкарат всички руснаци в концентрационни лагери !!! Разбирате ли колко е смешно и глупаво да се разсъждава в черно и бяло !!!
35
12
 
7
 
! Отговори
до славянин преди 9 години
Е и кой вярва на продажните български русофили като тук обилно cepящия славянин. Естествено че никой друг освен *** русофили. Русия от 6 месеца е държава със затихващи функции, но русофилщината не иска да види това и продължава хвалебствените си дитирамби за генералисимус Путин.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 44: Напълно си прав, ние се доверяваме само на материали от CNN, FOX, msnbc, Фейсбук и Туитър. Бяха прави за Саддам, че има WMD. Дето се вика не съсипъха един куп държави само с фалшиви обвинения
33
12
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИТЕ преди 9 години
да работим за благото на БЪЛГАРИЯ,руските мижатурки да пишат идиотизми в сайта.До скоро.
32
5
 
5
 
! Отговори
ДО 40 преди 9 години
Пък неуко-неграмотните да прочетат руската преса,в която ясно пише,че пурчо да се готви за милионните искове от роднините на сваления от руските ракетчици самолет.Ама,те,руските медии много лъжат,та може и да не е вярно,кис-кис-кис.
31
8
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 9 години
И кой е този вестник, някой чувал ли е нещо за него. И аз мога да платя на весник "нова светлина" в Кърджали да ми публикува някакъв материал, който няма нищо общо с действителността, а след това да задействам мощната пропагандна машина на Москва и да твърдя че написаното в никому неизвестния вестник е истина. Ама стига се вързвайте на такива шашкънски истории.