Ще принудят ли Путин да напусне бойното поле в Украйна?

Западният печат за срещата на върха на НАТО
536
Ще принудят ли Путин да напусне бойното поле в Украйна?
Снимка: Reuters

Въпреки появилите се плахи надежди за примирие и постепенна деескалация на украинския конфликт западните медии продължават да пишат за подготвяния от ЕС и САЩ нов цикъл от строги санкции срещу Русия.

Според британския "Дейли телеграф" тяхната цел е "да принудят Владимир Путин да напусне бойното поле" в Източна Украйна и да се върне на масата за преговори. Ще бъдат наложени експортни ограничения върху руските държавни енергийни и отбранителни фирми. Ще бъдат замразени авоари и ще бъде наложена забрана за пътуване на Запад на още членове от вътрешния кръг на руския президент, твърдят неназовани източници на изданието.

"Гардиън" пише, че САЩ и Великобритания също са скептични относно намеренията на Путин и призовават за по-силен дипломатически и икономически натиск, включително и чрез заплаха с нови санкции срещу Москва. Затова се очаква днес ЕС да обяви новите санкции, отбелязва вестникът.

Според "Дейли телеграф" обаче западните лидери се опасяват, че досегашните санкции слабо са повлияли върху подкрепата на Москва за сепаратистите в Източна Украйна. Кореспондентите на вестника от срещата на върха на НАТО в Уелс се спират на руските предупреждения, че "засилването на сътрудничеството между НАТО и Украйна и каквито и да са стъпки към включване на бившата съветска република в алианса ще провалят всякакво мирно споразумение".

Цитира се и вчерашното изказване на руския външен министър Сергей Лавров, че "някои западни партньори, и за нещастие, най-влиятелният партньор - САЩ, искат НАТО да победи и искат да видят ситуация, при която Америка диктува на всички".

Вестникът отбелязва и скептицизма, изразен от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на срещата в Уелс относно мирния план, който се очаква да бъде съгласуван на срещата на контактната група за Украйна в Минск днес.

"Значение има най-вече онова, което става "на терена". Изхождайки от собствения си опит, ние трябва да бъдем предпазливи в нашите очаквания", казал Расмусен.

А лондонският "Гардиън" изтъква думите на натовския шеф, че е виждал и преди подобни "димни завеси" от страна на Русия, което го кара да бъде предпазлив, но все пак добавя, че би приветствал "сериозно политическо уреждане".

Постигането на трайно мирно споразумение ще бъде трудно.

Украинските власти едва ли биха приели споразумение, което признава контрола на проруските бунтовници върху части от украинската територия, но са наясно, че силите на Киев са понесли такива загуби през последните две седмици, че не могат да продължат да се бият, подчертава "Гардиън".

Вестникът прогнозира, че заключителният документ на срещата на върха на НАТО в Уелс ще съдържа заклеймяване на Русия и силна подкрепа за Украйна в сегашната криза. Отбелязва се обаче, че въпреки това и по този въпрос има явни различия сред съюзниците.

САЩ, Великобритания и Полша настояват за максимално "силен" език в документа, докато Германия се опитва да смекчи формулировките.

Различията се проявяват и в подхода към новите санкции. Вашингтон и Лондон настояват те да бъдат наложени независимо дали днес в Минск ще се постигне прекратяване на огъня. Други страни обаче се колебаят, отбелязва "Гардиън".

Някои европейски министри звучат по-оптимистично относно шансовете за примирие, отколкото Белият дом. Вестникът отбелязва изразеното вчера от Германия виждане, че контактите между Киев и Москва сега изглеждат много по-надеждни, отколкото когато и да било през последните пет месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


536
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
0
 
4
 
! Отговори
viva преди 9 години
Той ще го напусне ама като победител, то се знае:-)
326
5
 
1
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 9 години
Пютлю го вкараха в цикъла на Кадафи...ще чакат рушнаците сами да го утрепят
325
2
 
8
 
! Отговори
Фото преди 9 години
Овамкето е сложна фигура, затова не го лови лесно камерата- хем е ислямист, хеме гей, що е то?
324
4
 
10
 
! Отговори
МАША преди 9 години
А ГРЕШКА ,НЯМА ГО И НЕГЪРЧЕТО ГАДНО ,ОБАМЧЕТО БРЕ !
323
3
 
10
 
! Отговори
Турчин гей преди 9 години
Винаги сме го знаели изгнилия напреднал капитализъм, колкото по-напреднал, тлкова по-изгнил.Какво очакваме: путини китай ще си развяват байрака а ние пак в робство, те това е. Напред ВВ!
322
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада не уважава човешките права на народа на Източна Украйна да се отдели в отделна държава.
321
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русията свърши...
320
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво стана със свалениясамолет над Украйна бе!Алоооо,напишете истинатата на тъпите българида им светне аджеба КОЙ Е МЕЖДУНАРОДНИЯЛЪЖЕЦ!КОЙ?КОЙ?......КОЙ?Не пишете ама защо?Защото ИДВАТ ИЗБОРИИИИИ!И некой мноооого лакомза власт ша саСГРОМОЛЯСАААА!
319
0
 
24
 
! Отговори
хрйгрг преди 9 години
Айде бе пуснете някое видео или снимки с руските войски в Украйна! Никъде не намирам. *** напредналите технологии и "стелт"руснаци! ЦРУ казва "Няма доказателства".Хората от ОБСЕ които са на място не са ги виждали, само българските медии дето нямат един кореспондент там повтарят като папагали!
318
2
 
26
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 9 години
Да живее Русия!Долу еврогейовете!
317
1
 
4
 
! Отговори
yan преди 9 години
До АнонименТи си готов за писател бе? Я бягай в аквариума.
316
5
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Аз бих предложил да се сложат санкции на Лондонските които събират парите на световната *** и след това преследват същата тази ***. Това не може да се каже за никоя друга държава, най-малкото за САЩ, където мръсен лев не припарва.
315
2
 
3
 
! Отговори
yan преди 9 години
До Евраз съюз умираСамо дето не се разбира от кого ще се защитават.Пак ли манипулации?
314
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия се преврна в една хищна акула, която постоянно трябва да плува и да напада. Спре ли за момент ще потъне на дъното.
313
15
 
5
 
! Отговори
Евраз съюз умира преди 9 години
Очаквайте скоро Русия да нападне и Казахстан.Казахстан может прекратить членство в Евразийском союзе, сообщают "Ведомости" со ссылкой на Tengri News. Такое заявление президент Казахстана Нурсултан Назарбаев сделал во время своего интервью телеканалу "Хабар". Президент подчеркнул, "Наша независимость - это наше самое дорогое сокровище, за которое боролись наши деды. Во-первых, мы никогда не сдадим нашу независимость, и во-вторых, мы сделаем все возможное, чтобы защитить ее"
312
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тези вече и добър ден да кажат не знам дали някой ще им повярва
311
10
 
3
 
! Отговори
Бандита си е бандит преди 9 години
"Федеральная миграционная служба РФ предоставила представителям так называемой "ЛНР" списки граждан Украины из числа жителей Луганской области, которые оформили статус беженца при выезде в РФ во время проведения АТО. В дальнейшем руководители террористических организаций планируют использовать квартиры и частные дома беженцев для временного размещения боевиков и российских военнослужащих и дальнейшей "национализации"
310
5
 
26
 
! Отговори
сова преди 9 години
Грешка, Путин принуди запада ,( въпреки че янките не са съгласни) да наредят на Порошенко да напусне бойното поле че стана за смях.
309
4
 
15
 
! Отговори
сова преди 9 години
Грешка, Путин принуди запада ,( въпреки че янките не са съгласни) да наредят на Порошенко да напусне бойното поле че стана за смях.
308
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да принудят някого да напусне бойно поле в което няма присъствие. Или не и преди да извадят някакво доказателство, че има присъствие, но не слухове и статии от жълти вестници, а доказателство. И не наличието на украински танк, който се произвежда в днешните рамки на Украйна, но е на въоръжение И в Русия...