ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември

Ограниченията ще бъдат за властта в Донбас и Крим и руски олигарси
412
ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември
Снимка: Reuters

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха снощи в Брюксел нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна въпреки споразумението за прекратяване на огъня между украинските сили и проруските бунтовници, предаде Франс прес.

Този нов пакет от рестриктивни мерки беше одобрен на ниво Комитет на постоянните представители на страните членки в ЕС, съобщиха в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой.

Текстът на прнципното споразумение, постигнато след шестчасово заседание, ще бъде финализирано през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки.

Според двамата лидери новият пакет ще увеличи ефикасността на вече приетите мерки и ще подкрепи принципа, че санкциите на ЕС имат за цел да стимулират промяна в подхода на Русия в Украйна. Пакетът включва засилени мерки, отнасящи се до достъпа до пазарите на капитали, отбранителния сектор, стоките с двойно предназначение и чувствителните технологии. Освен това са прибавени нови имена към списъка с лица, подложени на санкции - замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.

След формалното одобрение в понеделник, пакетът от мерки ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС, позволявайки влизането му в сила - вероятно във вторник, 9 септември, заяви дипломатически източник, цитиран от ОФП.

Това е доказателство, че правителствата от ЕС са готови да направят каквото трябва, за да покажат на Русия последиците от нейните действия, заяви друг европейски дипломат пред Франс прес.

ИТАР-ТАСС съобщи по-рано, цитирайки собствен източник в Брюксел, че ЕС може да внесе в черния списък още 20 физически лица. Не се налага да се свиква нова министерска среща за въвегждането на новите мерки, достатъчно ще бъде решението да утвърдят посланиците в Брюкесл чрез писмена процедура на основание получените от националните столици инструкции.

Разширените санкции може да включат "Газпромбанк" и "Газпром Нефт", допълва агенцията, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
10
 
! Отговори
от Сънито преди 9 години
Айде на бас, че на Морето ще има купени стотици апартаменти от рускоговорящи!
8
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа си подписва смъртната присъда.не разбраха ли че източните еврочленки най много ще ги заболи
7
5
 
35
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 4К'ва война те гони? Тия са толкова *** Вашингтон и Нато от Путин, че се превръщат с всяка следваща *** санкция срещу Русия в толкова жалки душици, че даже вече на хамериканските ибрикчийски *** у форума им е смешно.
6
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕС понася по-големи загуби от Русия"Така си мислиш. Рублата вече пробива дъното и продължава да пада, ако четеп руски форуми ще видиш, че самите руснаци се оплакват от липсата на любимите си храни... а други се пробват да ги продават на по-високи цени :))
5
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е сега стана много лошо продажбите на руски автомобили към ЕС рязко ще спаднат
4
5
 
38
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
А украинските олигарси? А украинското правителство, крепящо се на спонсорирани от САЩ фашистки групи, партии и т.н.? А Коломойски? А Ринат Ахметов? Или те са отдобрите за момента? Европейските *** следват плътно заповедите на САЩ и ние сме най-отпред, както винаги...
3
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честит празник, Българи!Само хубави новини днес.
2
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анемични, жалки, неефективни удари, след които идват премерени и претеглени мощни и точни, нокаутиращи контра удари. Няма разумен човек, който да одобрява действията на САЩ иЕС.
1
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!