ЕС е готов да се откаже от нови санкции срещу Русия

Условието е прекратяването на огъня в Украйна да се спазва
325
ЕС е готов да се откаже от нови санкции срещу Русия
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да се откаже от новите санкции, които възнамерява да наложи на Русия, ако прекратяването на огъня в Украйна стане трайно и започнат мирни преговори за уреждане на конфликта, обяви днес президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от Франс прес.

"Забелязахме, че Русия винаги се съгласява трудно на сериозни преговори. Прекратяването на огъня е важна стъпка, но е само една стъпка", каза Ван Ромпой пред белгийската фламандскоезична обществена телевизия Ве Ер Те.

Още по темата

Президентът на ЕС припомни, че утре държавните ръководители на страните членки ще утвърдят официално поредния кръг санкции срещу Русия.

"Готови сме, ако прекратяването на огъня е трайно, и започнат мирни преговори, да се откажем от тези наказателни мерки", даде да се разбере същевременно той.

Ван Ромпой отчете няколкото инцидента, станали след влизането на прекратяването на огъня в сила в петък вечерта.

"Трябва да изчакаме малко, за да видим дали тези инциденти ще продължат или са изключения", отбеляза той.

Ван Ромпой увери, че руската икономика страда. Тя вече е в рецесия, до голяма степен заради санкциите, които й наложихме, допълни той.

Новите наказателни мерки срещу Русия, одобрени в петък от постоянните представители на страните членки, ограничават допълнително достъпа до капиталовите пазари, отбранителното оборудване, стоките с възможно двойно предназначение и чувствителни технологии, по-конкретно за добив на петрол и газ.

Те освен това разширяват списъка с физически лица, чиито активи под юрисдикцията на Европейския съюз ще бъдат замразени и на които ще бъде наложена забрана да влизат на територията на блока заради руската намеса в Украйна.

Русия предупреди вчера, че ще реагира, ако ЕС й наложи нови санкции. Една жена бе убита днес при стрелба в югоизточния украински град Мариупол - първата жертва в конфликта след прекратяването на огъня.

Междувременно Съединените щати, Италия, Норвегия и Полша опровергаха разпространено днес твърдение на съветник на украинския президент, че ще доставят оръжие на Украйна, предадоха световните агенции.

"САЩ не са предлагали "смъртоносно оръжие" на Украйна, за да й помогнат в борбата с проруските сепаратисти, заяви пред Ройтерс високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

ИТАР-ТАСС цитира говорителя на норвежкото министерство на отбраната Ларс Йембле, според когото Осло няма намерение да изпраща оръжия на властите в Киев. Руската агенция, позоваваща се на италиански медии, добавя, че Италия ще достави на Украйна само оборудване и екипировка, включително бронирани жилетки и шлемове, но не и оръжия.

Говорителят на полското военнополитическо ведомство Яцек Сонта също опроверга твърденията на съветника на украинския президент Петро Порошенко Юрий Луценко, като отбеляза, че той вероятно има предвид "бъдещи планове".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
20
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
САЩ са монополисти на демокрацията и който не га приема получава ВОЙНА.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tozi na snimkata ,nalapa kukata ( troika) I otturvane nqma .
12
3
 
24
 
! Отговори
ех, какво стана преди 9 години
Аха, чукнаха се по главите. Путин им каза преди две седмици / питайте германката /, че контра мярката на Русия ще е спиране на газта за 6 месеца през зимата на Европа. Настана паника. Бяха много сигурни, че са надхитрили Путин, но маи усещат дебелия край на сопата.
11
3
 
23
 
! Отговори
Дановски преди 9 години
Във връзка с поредните санкции на беззъбата старица Европа срещу Русия се сещам за един вече забравен виц - мишките плачеха, но гризяха кактуса, бодяха се, плачеха и проклинаха, но продължаваха да го рупат.
10
0
 
23
 
! Отговори
Цветелина преди 9 години
За всички е ясно ,че американските служби контролират Борисов с тайни записи и с материали за криминалната му дейност в миналото,флашките и ало Ваньо бяха именно тяхна работа напомняйки му кой командва парада.Такъв човек да бъде начело на държавата!
9
23
 
5
 
! Отговори
? преди 9 години
12 коментара на путинолюбци тука, имам чувство, че сте по руснаци от самите алкаши. Що не вземете да влезете в някой руски форум, да видите алкашите как се оплакват, бензина поскъпнал, продуктите поскъпнали след санкциите, комуналните услуги увеличени с 40%, рублата падна спрямо долар и евро, и великата и богата Матушка Рус с по-ниска минимална заплата от бедната България! А вие тука се мазнете на Путин, той не че му пука много за вас де )))) то на кой му пука за родоотстъпници!
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ вече са доставили 5000 бройки лично ракетно оборудване (по-нашенски базуки) на украинците което вече се изпозлва активно. Интересно е защо не споментава нищо за това? Лъжци!
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахахаха Стига бе ! Шокиран съм ! Те другите санкции така съсипаха Русия, тези щяха да ги довършат, каква милост от ЕС... Забранили на 10 човека да пътуват, забранили на 2-3 фирми да набират капитал в Европа (не че те имат голяма нужда)... Русия бяха вцепенени от тези неща. ЕС не може да се пребори с Русия чудо да стане, нито в икономически нито във военен конфликт. Не знам защо им е щукнало да напират към руската граница, но ако искат конфликт ще го имат, Русия обичат такива неща.
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EС развяха белия байряк-сега ако кажат че през зимата не ни се воюва и няма да е зле Путин да пусне газа а на пролет ще продължим до където сме стигнали всички ще ги разберем-тия са толкова гнусни че повече не виждам накъде...
5
4
 
23
 
! Отговори
onq преди 9 години
А готови ли са мазните евросъюзи на живот без Путин?
4
4
 
18
 
! Отговори
ole le преди 9 години
zashto klekna es nali sa veliki i silni aaaaaaaaaaaa. mai razbraxa 4e ide zima i shte stydyvat i gladyvat bez gas aaaaaaaaaaaaaaaa....
3
5
 
45
 
! Отговори
янка преди 9 години
не им стиска ,защото не се знае как ще отговори Русия
2
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана с малайзийския самолет?
1
8
 
43
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Знаех си аз,че президента Путин е...велик.