ЕС е готов да се откаже от нови санкции срещу Русия

Условието е прекратяването на огъня в Украйна да се спазва
325
ЕС е готов да се откаже от нови санкции срещу Русия
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да се откаже от новите санкции, които възнамерява да наложи на Русия, ако прекратяването на огъня в Украйна стане трайно и започнат мирни преговори за уреждане на конфликта, обяви днес президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от Франс прес.

"Забелязахме, че Русия винаги се съгласява трудно на сериозни преговори. Прекратяването на огъня е важна стъпка, но е само една стъпка", каза Ван Ромпой пред белгийската фламандскоезична обществена телевизия Ве Ер Те.

Още по темата

Президентът на ЕС припомни, че утре държавните ръководители на страните членки ще утвърдят официално поредния кръг санкции срещу Русия.

"Готови сме, ако прекратяването на огъня е трайно, и започнат мирни преговори, да се откажем от тези наказателни мерки", даде да се разбере същевременно той.

Ван Ромпой отчете няколкото инцидента, станали след влизането на прекратяването на огъня в сила в петък вечерта.

"Трябва да изчакаме малко, за да видим дали тези инциденти ще продължат или са изключения", отбеляза той.

Ван Ромпой увери, че руската икономика страда. Тя вече е в рецесия, до голяма степен заради санкциите, които й наложихме, допълни той.

Новите наказателни мерки срещу Русия, одобрени в петък от постоянните представители на страните членки, ограничават допълнително достъпа до капиталовите пазари, отбранителното оборудване, стоките с възможно двойно предназначение и чувствителни технологии, по-конкретно за добив на петрол и газ.

Те освен това разширяват списъка с физически лица, чиито активи под юрисдикцията на Европейския съюз ще бъдат замразени и на които ще бъде наложена забрана да влизат на територията на блока заради руската намеса в Украйна.

Русия предупреди вчера, че ще реагира, ако ЕС й наложи нови санкции. Една жена бе убита днес при стрелба в югоизточния украински град Мариупол - първата жертва в конфликта след прекратяването на огъня.

Междувременно Съединените щати, Италия, Норвегия и Полша опровергаха разпространено днес твърдение на съветник на украинския президент, че ще доставят оръжие на Украйна, предадоха световните агенции.

"САЩ не са предлагали "смъртоносно оръжие" на Украйна, за да й помогнат в борбата с проруските сепаратисти, заяви пред Ройтерс високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

ИТАР-ТАСС цитира говорителя на норвежкото министерство на отбраната Ларс Йембле, според когото Осло няма намерение да изпраща оръжия на властите в Киев. Руската агенция, позоваваща се на италиански медии, добавя, че Италия ще достави на Украйна само оборудване и екипировка, включително бронирани жилетки и шлемове, но не и оръжия.

Говорителят на полското военнополитическо ведомство Яцек Сонта също опроверга твърденията на съветника на украинския президент Петро Порошенко Юрий Луценко, като отбеляза, че той вероятно има предвид "бъдещи планове".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
12
 
2
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 9 години
До АТАКИСТ,но всички ниски са комплексари, живото доказателство са Путин и Волена Сидерова. Путин поне деца е създал, нещо полезно е направил, ами Волена с Чуколов май още не са се разбрали кой е жена и кой мъж, а? Гего?
33
0
 
19
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
Александър Втори: Единствените съюзници на Русия са армията и флотът!
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петър първи е два метра но понеже е висок не е велик Путин 157 е велик егати логиката
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберясляците ще ни вкарат във война с Русия ако спечелят (манипулират) изборите.Така им е наредено от господарите им.Като видят че кьорав българин не му се ходи на сигурна смърт ще домъкнат *** и латиноси от великата американска армия.Това ще е края на България.Не трябва да допускаме тези национални предатели да взимат пак властта!
30
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано Русия не се откаже да срива долара, че още дълги години САЩ ще смучат кръвчицата на останалия свят. Да живее православието!
29
1
 
8
 
! Отговори
иво преди 9 години
До Анонимен 26Що 4 не стгат ли ? А да и ракети имахме ама ... заради американците си ги нарязахме - да чи чул те да са рязали ?
28
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-якото е че гнусната турска партия Атака сдаде багажа. На никой няма да му пука за тоя *** пръкнал се от канализацията под догановото барбекю.
27
2
 
22
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Путин,може да е нисък на ръст,но като политик е направо гигант Малкия -голям Путин,който прави смешни целия Запад и дори обединен Запад не може да му се противопостави Може ,да не е перфектен,но кой ли е ?
26
0
 
8
 
! Отговори
към 9 преди 9 години
zashto klekna es nali sa veliki i silni aaaaaaaaaaaa.===========Нали са предани *** на УСА и в Кардиф трябваше да изобразяват благоверност, но Обонго отлетя, те вдъхнаха с пълни гърди въздух и ... изтрезняха.
25
1
 
22
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
ЧЖАН ГАОЛИ КЪМ ПУТИН- ,,ВСИЧКО ОТ КОЕТО ИМАТЕ НУЖДА И Е ПОД ЗАПАДНО ЕМБАРГО СМЕ ГОТОВИ И ЩЕ ВИ ГО ДОСТАВИМ НИЕ/ КИТАЙ/!'' ГЛЕДАХ ГО ЛИЧНО ТОВА ДИРЕКНО ПО ,,ВЕСТИ-24'' ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ А ЧЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ИМА ИНФОЗАВЕСА И ТАКИВА НЕЩА Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПИШАТ ПО ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ЛИНИЯ ТОВА НЕ Е МОЙ ПРОБЛЕМ.ВАЖНОТО Е ЧЕ ГО ГЛЕДАХ И ЧУХ СЪС ОЧИТЕ И УШИТЕ СИ А СЪЩО ТАКА ВЪВ СЛЕДВАЩИЯТ БРОЙ НА ,,СТРОГО СЕКРЕТНО'' ЩЕ БЪДЕ ШИРОКО АКЦЕНТИРАН ТОЗИ МОМЕНТ А ЗАПАДАЩОТО ЕС ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА!
24
2
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Никой велик не е бил висок в ръстово отношение. Успокой се, папагал!
23
8
 
5
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 9 години
До АТАКИСТ,да съм голям, колко да съм голям. 157 см съм, но пък комплексите ми са огромни, чак с жерави летях...
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до атакистВиждам че си любител на евреите но няма нужда да го демонстрираш толкова нахално.
21
5
 
22
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Много е голям тоя на снимката! Просто стават смешни пионкиоте на маймуняка! С Русия не се ***!11-та заповед от БОГ!
20
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нужна ни е още една американска база в България но по възможност да е ядрена . Поне 200 ядрени заряда трябва да бъдат насочени към Русия за да си седи на *** това малоумно руско джудже - Шаломов.
19
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХАХАХАХАХАХА"Забелязахме, че Русия винаги се съгласява трудно на сериозни преговори. Прекратяването на огъня е важна стъпка, но е само една стъпка", каза Ван РомпойРусия от първия ден призовава за спиране на огъня, тия явно са се предали вече и отчаяно се опитват да изкарат нещата все едно те са накарали Русия да организира примирието...Ясна е работата другари, запада клекна. Нека, нека, да свиква, че за напред само клякане му предстои...
18
4
 
14
 
! Отговори
maxsimos преди 9 години
Те САЩ искат да са монополисти на всичко живо,но тук(Украйна) напипаха на Путин твърдия .....юмрук или както искате така го продължете.За западналите *** все е лъскаво.
17
5
 
6
 
! Отговори
А.таааа преди 9 години
Абе кво стана с лицето Сидеров? Този импотентент дърт *** с приятелката си Чуколина къде се покриха? Да не карат меден месец пак в Куба?
16
4
 
17
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ЗА РУСИЯ ДАЛИ ЕС ЩЕ ГЛАСУВА НОВИ САНКЦИИ ПРОТИВ НЕЯ ЗАЩОТО СЕ СЛУЧИ НЕЩО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО НА СРЕЩАТА МЕЖДУ ПУТИН И 1-ВИЯТ ВИЦЕПРЕМИЕР НА НАРОДНИЯ СЪВЕТ НА КИТАЙ -ЧЖАН ГАОЛИ ВЪВ ЯКУТИЯ ПО ВРЕМЕ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ПО СТАРТА НА ,,СИЛАТА НА СИБИР'' КЪДЕТО МЕЖДУ ДРУГОТО ИМАШЕ ПОРЕДНО УНИКАЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ,,КАТЮША'' НА КИТАЙСКИ.ЧЖАН ГАОЛИ КАЗА НА ПУТИН: ,,КИТАЙ Е КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ ЕМБАРГОТО НА САЩ И ЗАПАДА И ОПИТИТЕ ИМ ДА СДЪРЖАТ РАЗВИТИЕТО НА РУСИЯ!''
15
16
 
1
 
! Отговори
България преди 9 години
До Анонимен 20,знаеш какъв братски тукат ще ти вкарам в грозната *** чутура, като искаш да ходиш в Азия, отивай, ние тука да не сме *** като теб.