ОССЕ публикува протокола от споразумението в Минск за ситуацията в Украйна

Пътната карта на примирието се състои от 12 точки
7 сеп 2014 11:34, Елка Василева
8
ОССЕ публикува протокола от споразумението в Минск за ситуацията в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) публикува на сайта си пълния текст на протокола за примирието в Украйна, одобрен в Минск на 5 септември от представители на ОССЕ, Русия, Украйна и сепаратистите от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, предаде ИТАР-ТАСС.  Документът е наличен само на руски език.

Пътната карта на примирието, което влезе в сила още в петък следобед, се състои от 12 точки. От нея става ясно, че властите в Украйна са се съгласили да приемат закон, който да установи специален статут на местно самоуправление за Донецк и Луганск и да проведат в двете сепаратистки области предсрочни избори.

Още по темата

Според протокола страните признават необходимостта от незабавно освобождаване на всички заложници и незаконно задържани лица, а Киев се задължава да приеме закон "за недопускане на преследването и наказването на лица, свързани със събитията, които се случиха в отделни райони на Донецка и Луганска област в Украйна".

Киев се задължава да осигури провеждането на национален диалог, в който да бъдат включени всички страни. Протоколът изисква изтеглянето от Украйна на "незаконните военни формирования, военното оборудване, както и бойците и наемниците".

Протоколът предвижда мерки за подобряване на хуманитарната ситуация в Донецка област и програма за икономическо възстановяване.

Отговорността за мониторинга на режима на примирие страните в конфликта възлагат на ОССЕ. Освен това представители на организацията ще осигурят непрекъснат мониторинг на границата между Русия и Украйна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: УкрайнаОССЕпримирие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Топлинко преди 9 години
А тия с ъфтуматите дали стрелят
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do imen 4ti napisa:Ако в Косово имаше албански войски, щеше да си прав! Ама никой не видя албански танкове в Прищина, нали?V Kosovo imase 60 000 dokarani albanci koito vseka ve4er se mesteha i simuliraha gonenia. Ot deka u albancite taknove bre? tia oste togava zagravaha reotana s atomno gorivo- ha ha ha pssssVerno e obace 4e nito alibencite nito kosutkite utrepaha grazdanski samoletA Uracite- svaliha malaisikia samolet- da mrat ot stud-glad-preiazdane s Medan-lat (tva e mas s faski
2
16
 
3
 
! Отговори
dhk13 преди 9 години
До АнонименАко в Косово имаше албански войски, щеше да си прав! Ама никой не видя албански танкове в Прищина, нали? Т. е. Косово получи независимост, а част от от УКРАЙНА Е ОКУПИРАНА! Това е голямата разлика!Хай живе вльна Украна!
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези на снимката са доста тъмнички ?От къде са ?