Украйна ще си върне източните региони, закани се Климкин

Киев призова Запада за още санкции срещу Русия
4 ное 2014 13:10,
51
Украйна ще си върне източните региони, закани се Климкин
Снимка: Reuters

Украинските власти възнамеряват да си върнат източните региони на страната, заяви министърът на външните работи Павло Климкин пред германския ежедневник "Билд", след като сепаратистите произведоха избори в неделя, предаде Франс прес.

"Няколко региона в източната част на Украйна реално са под контрола на проруски терористи и на руски войници. Но това са украински региони и ние ще си ги върнем", увери той, в унисон с втвърдяването на тона от страна на украинския президент Петро Порошенко.

Ръководителят на украинската дипломация не съобщи дали се готви евентуална военна операция, след като последните настъпления на правителствените войски доведоха до болезнено отстъпление в края на август. Почти на прага на потушаването набунта, украинската армия се сблъска с бунтовници, подкрепяни според Запада и Киев от редовни руски войски. Москва отрича тези твърдения.

Климкин последва примера на президента Порошенко и нарече изборите в неделя "тежко нарушение" на споразуменията от Минск между правителството и сепаратистите, постигнати с подкрепата на Москва и ОССЕ. Изборите в неделя бяха осъдени от Запада, но признати от Русия, припомня АФП.

"Не знам дали може да се говори за пълен провал на мирния процес, но признаването на изборите от Русия компрометира тежко прилагането на договореностите от Минск", каза Климкин. Той подкани Запада да окаже по-силен натиск върху Русия и да засили санкциите.

Първият украински дипломат осъди и честото навлизане на многобройни руски войници в бунтовническия регион Донбас. "Украинските сили са готови да защитават нашата страна, както никога не са били", предупреди той в интервюто, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да си ВЪРНЕ нещо, Украйна трябва първо да докаже, че е нейно. Изборите не показаха такова нещо, остава да се извадят и покажат международните договори със съседите, които да показват, че регионът е двустранно признат за украински... А Украйна няма нито един такъв договор - не само с Русия, но и с Полша няма. Тепърва трябва да ги сключва... като спорните територии определено няма да влязат в състава на Украйна, а по-скоро ще бъдат страни по договорите.
4
1
 
32
 
! Отговори
Дали преди 9 години
Дали Германия, която се движи по ръба на рецесията, ще вземе сега да налива пари във фашистка Украйна и дали ще се самолинчуват с още санкции. Ами ако Путин отговори, няма ли да се сурне света в рецесия?
3
1
 
37
 
! Отговори
Бива бива преди 9 години
ама такива *** като украинците нема други по света
2
1
 
27
 
! Отговори
Да бе преди 9 години
Може.....кога Сърбия си върне Словения, тогава ще стане
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по-скоро,Русия ще си върне западните региони.ес вече мълчи за Крим......Защо ли?