Байдън: ЕС да се фокусира върху енергийната сигурност

"Случващото се в Украйна подчертава неотложността на този проблем"
Обновена: 22 ное 2014 16:29 | 22 ное 2014 15:42, Елка Василева
203
Байдън: ЕС да се фокусира върху енергийната сигурност
Джо Байдън. Снимка: Reuters

Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви в Истанбул, че Европа трябва да продължи диверсификацията на снабдяването си с енергоизточници, за да намали зависимостта си от Русия, на която не трябва да се позволява да използва природния газ и петрола си като геополитически инструмент, предаде Асошиейтед прес.

 "Сега, сега, сега е времето да се действа. Това, което става в Украйна, само подчертава неотложността на този проблем", каза Байдън на конференция на Атлантическия съвет в Истанбул, посветена на енергийната сигурност.

Русия, Украйна и Европейският съюз миналия месец постигнаха споразумение за 4,6 милиарда долара, което ще гарантира доставките на руски газ за Украйна и оттам за Европейския съюз. Споразумението намали опасенията, че Европа ще остане на студено тази зима, както през 2009 г., когато спор с Украйна за сметките за газ накара Русия да спре доставките за Европа за близо две седмици.

През юни Москва отново спря доставките на газ за Украйна заради неплатени сметки на фона на прогонването на проруския украински лидер и отцепването на Крим през март. Преговорите се проточиха пет месеца, затруднявани и от конфликта между проруските сепаратисти и украинските сили в Източна Украйна, но приближаващата зима, която в Украйна обикновено е мразовита, даде тласък за ускоряването им.

 "Ние осъзнаваме, че този единствен източник на енергия е бил проблем дълго време. Но моето послание не е, че Европа може или трябва да се откаже от руския износ", каза Байдън, като допълни, че няма нищо против Русия да остане главен снабдител с газ в региона.

 "Става дума за енергийната сигурност. За да я постигне, Европа трябва да си осигури диверсификация. Русия може и ще бъде играч, но Русия трябва да играе по правилата", каза американският вицепрезидент.

Турският премиер Ахмет Давутоглу, който също участва в конференцията, подчерта, че енергията не трябва да бъде използвана като оръжие. "Енергията е инструмент на мира", каза турският премиер.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-голямата икономика в света-АМЕРИКАНСКАТА е и най-големия пазар на втората-КИТАЙСКАТА.За Лилипутерландия нищо не се говори,като икономика,а само като империалистическа и милитаристическа държава,и нещо като газобензиностанция.
38
2
 
16
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
До 41 аспАланколу, и ти нямаш представа за какво говориш.Аз живея и работя в UK, но положението тук никак не е розово, както навсякъде в Европа. Защото всичко е наред, нали? Защото е Европа е рай, а в Русия ад.... Поне гледай новини и ще видиш, че почти във всяка страна членка на EC има вжедневни протести и размирици. А в ада Русия, подложени под санкции хората живеят нормално. Обясни аджаба що така?И съм обмислял да имигрирам от UK в Русия, но ти тези неща не ги разбираш...
37
2
 
7
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
До 35 До PUTIN 4 WORLD LEADERПровери си източниците. courrierinternational/files/paulgrisot***gmail/0503-InfographieGazprom.jpg
36
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е една, след като Литва закупи кораба-терминал за втечнен газ "Независимост" и обяви намеренията си да премине изцяли на доставки на втечнен газ извън Русия, Газпром понижи цените си за Литав от 490 $ до 310 $, но Литва пак отказа- ФАКТ :)
35
17
 
7
 
! Отговори
асп преди 9 години
Абе емигрирайте в Русия--та да ви е всичко евтино--и високи пенсии.Хайде чимодан -вокзал Русия:-) :-) :-) .Не ви стиска защото там е по-голям капитализъм от тук..ако си мислите че има държавни предприятия дето ще крънкате само--лъжете се Държавни са само военнопромишления им комплекс...:-) :-) :-) Там от 20_години няма Колхоз--всичко е Частно на олигарси:-) :-) :-) Вие живеете с 40_години назад:-) :-) :-)
34
2
 
14
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
Сиреч- спрете да купувате от Русия, защото тя си позволи да продава енергоресурси за валута, различна от долари... А ние купуваме за 480$, защото сме баламурници и не можем да си изиграем картите.
33
4
 
19
 
! Отговори
до Austin Powers преди 9 години
Боже колко глупости си написал наведнъж. Китай нищо не чака, онзи ден подписаха с Русия договор за тясно военно сътрудничество, тоест колективна регионална система за сигурност, чиято цел е отпор на САЩ, а догодина ще проведат общо военоморско учение в Средиземно море и ще се размирише яко на фекалии от щабквартирата на НАТО и Пентагона, които до момента само "дишат във врата" на Русия, тъй като не смеят да я доближат.
32
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До PUTIN 4 WORLD LEADERпазарната цена на газта е 4,24 за BTU, ако не знаеш как се преизчислява ще ти кажа, но цената на руската газ за България е близо 3-пъти по-висока от тази, и още нещо нали сърбите са им братя,а грузинците и украйнците са им врагове, що тогаав сърбите плащат 2-пъти по-висока цена :)само питам де
31
1
 
7
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
До 33Austin PowersТози сюжет да не би да е от филм режисиран лично от Обама и компания? :))
30
5
 
4
 
! Отговори
я преди 9 години
До 33__и ако ни я продават на по ниска цена--тебе какво ще те Огрее..това-.Това на по ниска цена е -Срещу Послушание,Козируване..
29
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До PUTIN 4 WORLD LEADERПазарната цена на газа в момента в Европа е 340-350 долара. Русия ни продава на 500 ,цащоно просто нямаме избор, хванали са ни на калъп и ни мушкат яко.... Щото ни обичат.....
28
4
 
6
 
! Отговори
1 преди 9 години
Стига с тези Американци---Руснаци...все едно сте на футболен мач Левски-ЦСКА...кой -по-по-най...
27
26
 
7
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Русия е в кръгова отбрана. Китай само ги чака да мигнат за да навлезат в Сибир. От Запад НАТО им диша във врата. От Юг чеченците и грузинците подготвят изненади. Цената на петрола пада - *** е в паника.
26
4
 
22
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
До 27 до 25Нямаш много не сиво, а каквото и да е вещество в главата си.На какво основание Русия трябва да ни продава газ на цена по-ниска от $500?! Г-н Путин обясни - на приятели - ниски цени, на всички други - пазарни.Президентът на р. България се изказва за "по-строги санкции срещу Руската агресия", идват Американски сенатори у нас, а след тяхно нареждане се спира Руски съвместен газов проект?!Оставям на теб да обобщиш написаното...
25
2
 
7
 
! Отговори
apw преди 9 години
Всеки плюе,всеки знае всичко,всеки дава акъл....никой не си гледа живота и развитието си...*** нация
24
2
 
21
 
! Отговори
. преди 9 години
Я па тоя? С назначаването на сина му го решихме.Сега го е грижа да осребри.Европа плаща в момента газта на Украйна, та трябва да плащаме и на сина на Байдън?Аре у лево!
23
1
 
24
 
! Отговори
бг преди 9 години
Света да се фокусира на масоно-ционистките насилия и убийства на етнически руснаци в Украйна.
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 25По твоята логика в Грузия, газта за Грузия трябва да е 1000 $ щото те купуват на половината на нас, е да ама не там е под 200 $, и според Вас ние трябва да се чувстваме задължени да плащаме по 500 $ на руската мафия и да не правим нищо за промяна на ситуацията и търсене на по-евтини алтернативиЖелезно товарищ :)
21
2
 
34
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ами то в Европа си имаше енергийна и всякаква сигурност,докато САЩ не се намесиха!И в Сирия имаше,и в Либия,и в Ирак и т.н.!
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинската армия да обърка самолета ти с руски дано.