Байдън: ЕС да се фокусира върху енергийната сигурност

"Случващото се в Украйна подчертава неотложността на този проблем"
Обновена: 22 ное 2014 16:29 | 22 ное 2014 15:42, Елка Василева
203
Байдън: ЕС да се фокусира върху енергийната сигурност
Джо Байдън. Снимка: Reuters

Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви в Истанбул, че Европа трябва да продължи диверсификацията на снабдяването си с енергоизточници, за да намали зависимостта си от Русия, на която не трябва да се позволява да използва природния газ и петрола си като геополитически инструмент, предаде Асошиейтед прес.

 "Сега, сега, сега е времето да се действа. Това, което става в Украйна, само подчертава неотложността на този проблем", каза Байдън на конференция на Атлантическия съвет в Истанбул, посветена на енергийната сигурност.

Русия, Украйна и Европейският съюз миналия месец постигнаха споразумение за 4,6 милиарда долара, което ще гарантира доставките на руски газ за Украйна и оттам за Европейския съюз. Споразумението намали опасенията, че Европа ще остане на студено тази зима, както през 2009 г., когато спор с Украйна за сметките за газ накара Русия да спре доставките за Европа за близо две седмици.

През юни Москва отново спря доставките на газ за Украйна заради неплатени сметки на фона на прогонването на проруския украински лидер и отцепването на Крим през март. Преговорите се проточиха пет месеца, затруднявани и от конфликта между проруските сепаратисти и украинските сили в Източна Украйна, но приближаващата зима, която в Украйна обикновено е мразовита, даде тласък за ускоряването им.

 "Ние осъзнаваме, че този единствен източник на енергия е бил проблем дълго време. Но моето послание не е, че Европа може или трябва да се откаже от руския износ", каза Байдън, като допълни, че няма нищо против Русия да остане главен снабдител с газ в региона.

 "Става дума за енергийната сигурност. За да я постигне, Европа трябва да си осигури диверсификация. Русия може и ще бъде играч, но Русия трябва да играе по правилата", каза американският вицепрезидент.

Турският премиер Ахмет Давутоглу, който също участва в конференцията, подчерта, че енергията не трябва да бъде използвана като оръжие. "Енергията е инструмент на мира", каза турският премиер.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
20
 
! Отговори
До 18 и 19 преди 9 години
Не знам кога ще престанете да дрънкате глупости! Ами по колко истате да ви е газта, като все едно взимате по 1 кило домати, а искате да ви го продадат по цена на цял вагон. Вие къде сте видяли такова нещо? Има цени за едро и дребно. На Германия било по-евтино, ами вижте какво количество купува. А път този с терминалите, явно си е паднал някъде на главата. Не е нормално да си толкова слабоумен.
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джо, защо не предложите на Украйна газ? Е, няма да ви го платят, ще натрупате няколко милиарда долара загуби, ама нали е за демокрацията...
17
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама на байден в унгария му показаха комбинация от три пръста с доминиращ среден... зацапа гащите долния ***. като го видя и ми се .... точно този *** и още един евреин подъл подкараха работата с ислямска държава, с украйн и с арабската пролет. колко кръв им се пише.. даже дявола не ги иска и са живи прошляците американски.
16
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Омразен нахал, я се разкарай на другия край на земята! НЯМАШ РАБОТА ТУКА! От вашите "умни" съвети дойдохме до просешка тояга. Откачени комплексари, въобразиха си че земята им е бащиния. Абе още малко поръчкайте, такъв ще получите, че ще трябва екстрено да се изнасяте на Марс! ***!Свърши вашата, 15% от света ви поддържа и то само защото са купени от вас, а не че ви обичат.И роба може да мрази.
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кога най-сетне ще има допитване до народа, демек референдум за нато и ес? понеже ни набутаха без да са ме питали. това вече става турбо смотано. можеше да сме като швейцария. защо, защо, защо...
14
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е според нашата политическа класа, ние трябва да продължаваме да плащаме по 500 $ газта и то само на Русия, по-евтино и от друго място неможе и естественно и дума не може да става да си търсим,проучваме и добиваме наша си газ
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
искам да попитам тоя байден, ако украйна имаше и други доставчици, но на всеки дължи милиарди евро за газ, дали те биха продължили да и пускат газ? самата хамерика дали долните евреи биха давали на вересия до дупка?! абе да си седи в америката и да не се бута между шамарите. от кой си искаме от този ще взимаме, аре марш куче долно!
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Енергията е инструмент на мира", каза турският премиер."Ти вземи да спреш да изкупуваш "петрола на мира" на Ислямска държава, защото така ги спонсорираш, лицемер.
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямаме нужда от американска демокрация дойде ни в повече
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ние осъзнаваме, че този единствен източник на енергия е бил проблем дълго време. Но моето послание не е, че Европа може или трябва да се откаже от руския износ"Е той направи сина си директор на украинската газова компания, налага енергиен монопол над цяла Украйна, натиска Киев да отдаде шистовите си находища, естествено на Шел или Шеврон, мъчи се да ги набута и в цяла Европа, а тръгнал да говори за енергийна независимост ахахха
9
1
 
16
 
! Отговори
бг преди 9 години
Джо Байден призова Истанбул да снабдява Европа с газ.
8
1
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Плевнелиев обвини Байден че се меша във вътрешните работи на ЕС.
7
1
 
28
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Байдън има частни интереси в енергетиката , но с Руски газ !
6
1
 
34
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
Като сложат ръка върху вече съществуващата и разработена тръбната мрежа в Украйна. Това е една от причините за случващото се в Украйна. Другата причина разбира се е възможността на запада да огради Русия от всички възможни краища, като се доближи до самата й граница ако е възможно. А крайната цел - унищожението и заграбването на Руските ресурси.Това е цялата игра.
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джо, да не забравиш да уредиш и съпругата, синчето вече го направи директор на Буризма Холдинг, а нея можеш да я сложиш за министър на енергетиката.
4
4
 
36
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
Най-голямото оръжие което някога е съществувало и някога щр съществува са ресурсите/енергията, без значение от вида. В това отношение Руската Федерация е световен лидер, а САЩ са от губещата страна. През последните 30г. Руската Федерация развива това посредством петролопроводите и газопроводите които се простират из Европа, а напоследък и в Азия. Бъдещият световен шеф ще бъде Русия, не САЩ. Западните терористи прекрасно разбират това, а шанса да попречат в известна степен е като сложат....
3
4
 
34
 
! Отговори
бг преди 9 години
Руснаците ще направат голема грешка ако не спрат газта тази зима.
2
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Синът му Хънтър вече работи по енергийната сигурност, след като тате го вкара в борда на директорите в най-голямата газова компания в Украйна. Естествено това стана точно след майдана, ама да не си помислите, че украинските ресурси за главната цел на САЩ, просто чисто съвпадение е, че синчето се уреди на поста в този момент.
1
43
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Адмирации за нашият скъп приятел Джо Байдън!!!Да живее САЩ, долу русия и путин!!!