Награда от $17 млн. за данни за разбиването на Боинга в Украйна

Обявената сума е за информация за намеса в разследването
Обновена: 25 ное 2014 10:22 | 25 ное 2014 10:19, Елка Василева
28
Награда от $17 млн. за данни за разбиването на Боинга в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Германската детективска агенция за икономически разследвания "Вифка" е готова да плати 17 милиона долара за данни, сочещи намеса в разследването на катастрофата с малайзийския Боинг-777 в Украйна. Това съобщава Йозеф Реш - частен детектив от фирмата, в интервю за германското интернет издание "Капитал", предаде ТАСС.

Още по темата

"Вифка" разследва инцидента за свой клиент, чието име не разкрива. "Клиентът ми предложи чрез посредник по-високо възнаграждение - заяви Реш. - Както и преди, 30 милиона долара ще бъдат платени за информация кой е стоял зад това престъпление. И още 17 милиона долара за сведения как в много страни се правят опити разследването да се прати в глуха линия или да бъде възпрепятствано."

"Търсим втори Едуард Сноудън", подчерта детективът и поясни, че числото 17 (милиона долара) отговаря на номера на полета на "Малейжа еърлайнс" – МН17.

Днес разследването е "на фаза преговори" след седмици установяване на контакти, главно чрез посредници. Трябва да сме много предпазливи", добави Руш.

Според него частните следователи вече са получили "над хиляда имейла, десетки писма, стотици телефонни обаждания", но "99 на сто от тези данни отпадат веднага" и в крайна сметка са останали петима "интересни" източници на информация.

Има и силен приток на добре скалъпени фалшиви показания - според някои самолетът е бил "обстрелян откъм украинците, според други - откъм руснаците, според трети - откъм сепаратистите" в Източна Украйна, където се разби на 17 май, посочи детективът.

"Сиреч има интерес вместо истината да ни бъдат продадени фалшификати", каза Реш. После добави, че "и самият той още не познава клиента".

"Вифка" предложи още през септември 30 милиона долара за данни, сочещи поръчителя на престъплението. Сумата се пазела в Цюрих. Агенцията "гарантира пълна поверителност" и препоръчва на информаторите си "максимална предпазливост, например да контактуват чрез адвокати".

Боингът, извършвал полет MH17 от Амстердам, бе свален над Източна Украйна - вероятно с ракета, изстреляна от зона на сражения между сепаратисти и сили на Киев. Самолетът се разби на 17 юли с 298 души на борда, от които 193-ма холандци и 44 малайзийци.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма смисъл да търсите как е станало,има го качено филмче в интернет още преди два месеца но европа и сащ го отричат,има снимки от руски сателити как истребител стреля с ракета по боинга от 2000 м разстояние и се движи след боинга,след това го довършва с къртечен огън,пък на кого е самолета се досетете сами
23
1
 
4
 
! Отговори
onz преди 9 години
До Анонименотговор на въпрос с въпрос, в есеистична форма. плява на вятъра, с лек *** привкус. нищо ново, продължавай.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очевидното се пази в тайна, защото това ще е по-страшно от санкциите.
21
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой се опитва да продаде 17 млн. рубли за 17 млн. долара !
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До onzВодещ принцип е принципа на право за самоопределение. Но има и необходимо условие - тези които ще се самоопределят да са компактна маса от поне 2 милиона. Иначе и комшиите от втория етаж може да се самоопределят, нали!България съществува защото компактната маса българи е била голяма и недвусмислено е доказала че иска да се отдели. Ако отричаш на милионите руснаци да се самоопределят, отричаш и правото на България да съществува отделно от Турция
19
3
 
14
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
До 20 onzНяма база за сравнение. В Украйна има етническо прочистване и геноцид. Аз до колкото съм запознат, в Кърджали все още не се е случило това.
18
10
 
2
 
! Отговори
onz преди 9 години
До PUTIN 4 WORLD LEADERkaто анти какви ще определиш жителите на кърджалийско, акот като рашняците в украина , решат да обявят автономия?
17
2
 
15
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
И още нещо, полет данните на Ил-96 на президента на РФ са заменени с тези на полет MH17, което се прави като допълнителна мярка за сигурност тайните служби.Какво пи-добре от това да премахнеш като свалиш самолета на най-големия си враг - г-н Путин? След това виновни да излязат "сепаратистите" в источна Украйна.Това разбира се отнася за ЦРУ, администрацията на Обама и всички ционисти служещи на Черният Дом.И това не е теория, а неуспял атентат над президента на РФ.
16
1
 
5
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
Най-ясният знак, че свалянето на самолет е било планирано - видеото в което разговярят уж офицери от анти-киевските сили (анти-киевски сили е най-правилният начин да бъдат наричани, не терористи като бг медиите) което беше КАЧЕНО В YouTube НЯКОЛКО ЧАСА ПРЕДИ ТРАГЕДИЯТА ДА СЕ СЛУЧИ. Защо Ви е друго доказателство при наличието на това еднозначно такова?!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бре,аз да им сварша работата на разследващите.да ми дадат 7 млн пък ще си помисля.
14
9
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
До АнонименСателитните снимки се оказа снимка от 28.08 2012г., с ''монтиран'' Боинг. На тази дата е имало учение на Украинските ВВС в района, със съответните стрелби.
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен12Най-голямата бивша република в СССР е РСФСР. Прав си.
12
3
 
9
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До Вот, так!Не си прав за едно нещо, не е МИГ-29 самолета, а Су-27 ;)
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е то нали и без тия $17млн. имаше неопровержими доказателства, данни, сателитни снимки, али бали...
10
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали ако беше доказана вината на руснаците, целия свят щеше да вдигне вой, а новината и до днес щеше да е на първите страници. А щом това не се случва, да търсят поръчителите отвъд океана. Извършителите са ясни. Най голямата бивша република от СССР.
9
6
 
13
 
! Отговори
PUTIN 4 WORLD LEADER преди 9 години
Кой може да си позволи $17мил.?Не са малко хората които могат, но нещо ме кара да мисля, че клиентът по някакъв начин е свързан с РФ, като най-заинтересовани случаят да бъде справедливо разрешен.
8
3
 
21
 
! Отговори
Хайде да видим преди 9 години
Очевидно е, че украинците са ликвидирали пилота на самолета, но все пак има и други свидетели, които могат да се пенсионират със 17 милиона долара.
7
25
 
7
 
! Отговори
Сега ще се види преди 9 години
Сега ще се види, че любовта към Путин е по-малка отколкото към парите.......
6
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да въртят, да сучат, но да докажат, че Русия е виновна
5
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички вече знаят кой го е свалил, затова не се говори по случая.