Кой и защо нападна столицата на Чечения?

Чеченските власти знаели за подготвяното нападение
Обновена: 5 дек 2014 21:57 | 5 дек 2014 19:49, Елка Василева
169
Кой и защо нападна столицата на Чечения?
Снимка: Reuters

Севернокавказките сепаратисти разпространиха в четвъртък видеозапис, на който хора, членуващи според тях самите в групировката "Имарат Кавказ", поемат отговорност за нападението срещу град Грозни.

Властите също подкрепят версията, че групировката е замесена в случая, както разказа чеченският републикански лидер Рамзан Кадиров, пише Павел Аксьонов от Би Би Си.

Още по темата

(Грозни бе нападнат предната нощ. Според официалните съобщения въоръжени бойци са стреляли по полицаи и са последвали престрелки в различни райони на чеченската столица. Стрелбата продължи цяла нощ, после на сутринта и спря едва в четвъртък през деня.

По официални данни са загинали 10 служители на полицията, а други 28 са ранени.

Кадиров съобщи за деветима убити нападатели. "Специалната операция приключи, имаме трупове на девет души, по-нататък вече (силовите структури, бел. на Би Би Си) издирват други", каза той.

 "Брат на Доку Умаров"

По думите на Рамзан Кадиров чеченските власти са знаели предварително, че бунтовници замислят да нападнат града.

 "Получихме запис, на който говори един от братята на Доку Умаров. Знаехме, че терористите смятат да мобилизират всичките си сили и да пратят хора в Грозни", цитира негово изявление сайтът на правителството в Чечения.

Доку Умаров оглави чеченските сепаратисти през 2006 г., а от 2007 г. се представяше за емир на "Имарат Кавказ" - севернокавказка нелегална мрежа, провъзгласила за цел да създаде ислямска държава в региона.

Неведнъж обявяван за убит, той всеки път след време се показваше отново, поемайки отговорността за поредното нападение на руска територия.

До 2013 г. Доку Умаров поемаше отговорността практически за всички нашумели терористични акции от този период в Русия, включително за взривяването на пътническия влак "Невски експрес" през есента на 2009 г., атентатите в московското метро през пролетта на 2010-а и експлозията на летище "Домодедово" през януари 2011 г.

На 18 март т.г. сайтът на чеченските сепаратисти Kavkazcenter.com официално призна Умаров за мъртъв. Сепаратистът Али Али Абу-Мухамад се провъзгласи за негов приемник начело на организацията "Имарат Кавказ".

На видеозапис от същия сайт, качен на 4 декември, мъж, заснет в тъмните часове от денонощието, заявява, че Грозни е бил нападнат от членове на "Имарат Кавказ", положили клетва (баят) пред Абу-Мухамад.

Нова тактика

Както разказа пред Би Би Си Грегорий Шведов - главен редактор на мрежовото издание "Кавказки възел", нищо чудно атаката да е дело на бойци от "Имарат Кавказ".

През последните месеци не се чу за някакви големи терористични атаки, но групировката според него не е спирала да действа. "В Чечения, дори само в тази република, се случват доста събития, за които не съобщават централните медии, но чийто инициатор явно е тази или друга терористична организация", заяви той.

Отдавна не е имало толкова мащабни атаки, посочи Шведов. При все това "Имарат Кавказ" вече има нов лидер "и те може би минават към друга тактика, както показват събитията от тази нощ", добави той.

Запитахме го възможно ли е бунтовниците нарочно да са избрали ден, в който Кадиров със сигурност да отсъства от Грозни поради ангажименти в Москва - Путин огласи в четвъртък годишното си послание към Съвета на федерацията. Шведов отвърна, че допуска и този вариант, защото бандитите често се съобразяват с календара.

По думите му впрочем не е изключено да са организирали нападението по повод 20-ата годишнина от началото на първата чеченска война.

Неясни цели

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че по негови данни нападението е било насрочено първо за 12 декември, но изтеглено за по-ранна дата по неизвестни причини. Силовите структури бяха подготвени за него, увери той.

Но според правозащитника Сергей Бабинец - очевидец на нападението, ако са искали да си пробият път към града, бунтовниците са постигнали целта си.

 "Искали са да проникнат в градския център и доколкото схванах, са успели доста лесно. Колко бяха, не знам, но битки имаше на няколко места в града, тъй че със сигурност не са били шестима (по данни към този момент, б. р.), а повече. Не знам със сигурност, но повече", разказа той пред Би Би Си.

Експертът по съвременен Северен Кавказ Александър Книш, професор в Мичиганския университет, каза пред Би Би Си, че твърдението на бандитите от видеозаписа, че са искали да отмъстят за оскърбени мюсюлмански жени, едва ли посочва същинската им цел.

 "Скритата причина за нападението според мен може да е стремежът на по-скоро "виртуалния" днес "Имарат Кавказ", действащ в момента - не твърде успешно - само в съседен Дагестан и Ингушетия, да напомни за себе си. Може би с надеждата за финансова или морална подкрепа от чужбина", обясни той.

Малцина експерти подкрепят мнението, че организаторите на атаката са били свързани с ислямистки движения от други държави.

Интерфакс цитира анонимен експерт на тайните служби, според когото става дума за ответна акция, след като в Близкия изток бе убит един от командирите на групировката "Ислямска държава".

В момента обаче държавната граница е под особено силна охрана, уверява заместник-главният редактор на сайта Agentura.ru Ирина Бороган. По думите й Федералната служба за сигурност разполага с данни за някои жители на Кавказ, заминали да воюват в Сирия, и полага усилия "да филтрира" пристигащите в региона.  "Според мен едва ли са били хора, дошли от другаде. Най-вероятно (в Грозни) са действали местни жители, макар и калени в сирийските битки", твърди тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен140Лавров е полугрузинец,пич.Медведев и Путин са евреи,колкото аз съм космонавт.Не бъркайте майчиното име на Путин. Разликата е в една буквичка,но тя я прави фундаментална.Виж ,за Милер и Абрамович съм съгласен с теб.
126
1
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Това не са сепаратисти, а терористи. Ако говореха на руски, тогава щяха да са сепаратисти или опълченци, но щом не говорят на руски, са бандити и терористи.
125
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До odessaкога ще се разкарате от Крим?
124
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Я РусскийСъжалявам за превод на Google.що не ходиш да пишеш в руските форуми? Тъкмо няма да ти се налага да ползваш преводача.
123
2
 
1
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
До АнонименДзержински - от Полша. Сталин (Джугашвили) - грузинците, Берия - мегрел (и армията), Андропов - руски. За каква етническа група, което казвате?Съжалявам за превод на Google.
122
3
 
1
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
До Anonymous Дзержински - северния полюс. Сталин (Джугашвили) - грузинците, Берия - мегрел (и армията), Андропов - руски. За каква етническа група, което казвате?
121
3
 
20
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 9 години
Ако и тук решат да инвестират пари ислямистите в БГ ще стане мътна и кървава.Тука ще превземат половин БГ за един ден и няма да има кой да им попречи! Българите вече не са единни и ще се разбягат като пилци пред джихадистите. Няма кой да воюва направо сме обречени.
120
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за кремълската юдеиска банда стана лошо. нали знаете етническата група на путин Медведев роземберг милер лавров абрамович березовски и т.н.власт имащи в русия от 1917 до сега като се почне от ленин дзержински сталин берия андропов
119
16
 
6
 
! Отговори
137 преди 9 години
кадиров е криминал и убиец
118
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след северен Кавказ ще пламне поволжието от астрахан до казан. там рускоезично население няма. исляма е и религия и политика. докато русия върши агресия срещу братския украйнски народ, ще получи война на собствена територия а парите свършват и става страшно. китайците доволно потриват ръце и заселват сибир
117
4
 
2
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Кадыров: Всеки, който дума или долар оказва морално и материално съдействие, достанем от земята или зароем дълбоко в земята! Много ми се иска братски украинския народ, към когото се отнасям с дълбоко съчувствие. Вашите така наречени лидери в нито стотинка не излагат живота си интереси, не се смятат за хора, дори не ви доверие на определени постове, поканени министри, опитвайки се да угоди на САЩ и Европа.
116
3
 
3
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Кадыров: тази вечер аз се възложи на правоприлагащите органи и спецподразделениям CR веднага се възбуди наказателно дело срещу депутати на Украйна Юрий Бреза, Андрей Левуса и Игор Мосийчука. Те публично подкрепиха терористи, замесени в смъртта в Грозни 14 служители на полицията. Така наречените депутати, предпочитан за оказване на съдействие по бандитским вылазкам. Ние и по-рано са си представяли, че украинските фашистите и националисти да предоставят финансова или друга помощ баланса на терористи в Кавказ.
115
3
 
1
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Кадыров: Ако трилър в Чечения ще извършат убийството на полицейски служител или друго лице, семейство екшън, веднага ще выдворена извън границите на Чечения, без право на връщане, а къщата е разрушена заедно с основата. Това трябва да се знае всичко, преди да изпратят оръжия на полицейски служител или друго лице. Аз на никого няма да позволя да хвърляме тук кръв!
114
3
 
0
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Кадыров вчера каза: Аз официално заявявам, че е дошъл краят на времето, когато каза, че родителите не са отговорни за делата си синове или дъщери. В Чечня ще отговори! Ако бащата вижда, че синът му се изправи на пътя на терора и уахабизма, нека отдава го на властите или да спре по други начини, преди тя да хвърли малко повече кръв.
113
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам горящата сграда, много добре действат чеченците в унищожаването на терористите и така трябва.
112
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скоро камъните в кремъл ще се разместят и ще хвърчат джуджета
111
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
режимът на кадиров струва 5 милиарда долара годишно на Москва. най голямата джамия в света-тази в грозни беше построена с руски пари за да може кадиров да се перчи колко голям мюсюлманин е. с руски пари,кремъл си създаде един франкенщайн. за мен бъдещето на северен Кавказ е ясно,по рано или по късно ще е извън рф. голямата опасност за русия не е северен Кавказ, а поволжието, пламне ли там,русия се цепи на две
110
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кадировците са платени убийци от москва
109
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кадиров си е криминал рецидивист който беше в московски затвор за убийства отвличания рекет. от там беше изкаран от друг престъпник-путин срещу платена служба в чечня да убива сънароадниците си чеченци. получи пари и оръжие,събра бандити около себе си и терора в чечня започна.в момента руснаците нямат никаква власт там,нещата излезнаха от контрол.рускоезичното населентие отдавна напусна сенерен Кавказ.така или иначе те ще се отделят от русия в момента когато парите от Москва спрат
108
12
 
4
 
! Отговори
Ай сиктир бе. преди 9 години
Руската рубла се топи с всеки изминал ден.Мирисхе на барут.Уж злато много,па нема да покрие рублата.