Кой и защо нападна столицата на Чечения?

Чеченските власти знаели за подготвяното нападение
Обновена: 5 дек 2014 21:57 | 5 дек 2014 19:49, Елка Василева
169
Кой и защо нападна столицата на Чечения?
Снимка: Reuters

Севернокавказките сепаратисти разпространиха в четвъртък видеозапис, на който хора, членуващи според тях самите в групировката "Имарат Кавказ", поемат отговорност за нападението срещу град Грозни.

Властите също подкрепят версията, че групировката е замесена в случая, както разказа чеченският републикански лидер Рамзан Кадиров, пише Павел Аксьонов от Би Би Си.

Още по темата

(Грозни бе нападнат предната нощ. Според официалните съобщения въоръжени бойци са стреляли по полицаи и са последвали престрелки в различни райони на чеченската столица. Стрелбата продължи цяла нощ, после на сутринта и спря едва в четвъртък през деня.

По официални данни са загинали 10 служители на полицията, а други 28 са ранени.

Кадиров съобщи за деветима убити нападатели. "Специалната операция приключи, имаме трупове на девет души, по-нататък вече (силовите структури, бел. на Би Би Си) издирват други", каза той.

 "Брат на Доку Умаров"

По думите на Рамзан Кадиров чеченските власти са знаели предварително, че бунтовници замислят да нападнат града.

 "Получихме запис, на който говори един от братята на Доку Умаров. Знаехме, че терористите смятат да мобилизират всичките си сили и да пратят хора в Грозни", цитира негово изявление сайтът на правителството в Чечения.

Доку Умаров оглави чеченските сепаратисти през 2006 г., а от 2007 г. се представяше за емир на "Имарат Кавказ" - севернокавказка нелегална мрежа, провъзгласила за цел да създаде ислямска държава в региона.

Неведнъж обявяван за убит, той всеки път след време се показваше отново, поемайки отговорността за поредното нападение на руска територия.

До 2013 г. Доку Умаров поемаше отговорността практически за всички нашумели терористични акции от този период в Русия, включително за взривяването на пътническия влак "Невски експрес" през есента на 2009 г., атентатите в московското метро през пролетта на 2010-а и експлозията на летище "Домодедово" през януари 2011 г.

На 18 март т.г. сайтът на чеченските сепаратисти Kavkazcenter.com официално призна Умаров за мъртъв. Сепаратистът Али Али Абу-Мухамад се провъзгласи за негов приемник начело на организацията "Имарат Кавказ".

На видеозапис от същия сайт, качен на 4 декември, мъж, заснет в тъмните часове от денонощието, заявява, че Грозни е бил нападнат от членове на "Имарат Кавказ", положили клетва (баят) пред Абу-Мухамад.

Нова тактика

Както разказа пред Би Би Си Грегорий Шведов - главен редактор на мрежовото издание "Кавказки възел", нищо чудно атаката да е дело на бойци от "Имарат Кавказ".

През последните месеци не се чу за някакви големи терористични атаки, но групировката според него не е спирала да действа. "В Чечения, дори само в тази република, се случват доста събития, за които не съобщават централните медии, но чийто инициатор явно е тази или друга терористична организация", заяви той.

Отдавна не е имало толкова мащабни атаки, посочи Шведов. При все това "Имарат Кавказ" вече има нов лидер "и те може би минават към друга тактика, както показват събитията от тази нощ", добави той.

Запитахме го възможно ли е бунтовниците нарочно да са избрали ден, в който Кадиров със сигурност да отсъства от Грозни поради ангажименти в Москва - Путин огласи в четвъртък годишното си послание към Съвета на федерацията. Шведов отвърна, че допуска и този вариант, защото бандитите често се съобразяват с календара.

По думите му впрочем не е изключено да са организирали нападението по повод 20-ата годишнина от началото на първата чеченска война.

Неясни цели

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че по негови данни нападението е било насрочено първо за 12 декември, но изтеглено за по-ранна дата по неизвестни причини. Силовите структури бяха подготвени за него, увери той.

Но според правозащитника Сергей Бабинец - очевидец на нападението, ако са искали да си пробият път към града, бунтовниците са постигнали целта си.

 "Искали са да проникнат в градския център и доколкото схванах, са успели доста лесно. Колко бяха, не знам, но битки имаше на няколко места в града, тъй че със сигурност не са били шестима (по данни към този момент, б. р.), а повече. Не знам със сигурност, но повече", разказа той пред Би Би Си.

Експертът по съвременен Северен Кавказ Александър Книш, професор в Мичиганския университет, каза пред Би Би Си, че твърдението на бандитите от видеозаписа, че са искали да отмъстят за оскърбени мюсюлмански жени, едва ли посочва същинската им цел.

 "Скритата причина за нападението според мен може да е стремежът на по-скоро "виртуалния" днес "Имарат Кавказ", действащ в момента - не твърде успешно - само в съседен Дагестан и Ингушетия, да напомни за себе си. Може би с надеждата за финансова или морална подкрепа от чужбина", обясни той.

Малцина експерти подкрепят мнението, че организаторите на атаката са били свързани с ислямистки движения от други държави.

Интерфакс цитира анонимен експерт на тайните служби, според когото става дума за ответна акция, след като в Близкия изток бе убит един от командирите на групировката "Ислямска държава".

В момента обаче държавната граница е под особено силна охрана, уверява заместник-главният редактор на сайта Agentura.ru Ирина Бороган. По думите й Федералната служба за сигурност разполага с данни за някои жители на Кавказ, заминали да воюват в Сирия, и полага усилия "да филтрира" пристигащите в региона.  "Според мен едва ли са били хора, дошли от другаде. Най-вероятно (в Грозни) са действали местни жители, макар и калени в сирийските битки", твърди тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
11
 
4
 
! Отговори
Запаси и находища преди 9 години
Запасите на Русия представляват 55% от газта на Земята. Техологиите които използват за извличане на газта са британски, френски, норвежки и предимно американски. С тези технологи се добива значително по -голям % от газта. Мащините и съоръженията,които се използват са предимно американски. В световен мащаб се работи по API standard - 80 %. Ако руснаците имаха читава техника и технология на сондирането , щяха да завладеят света. Щяха! Но само със смучене на водка не става. Информация - има!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kazano e ot mnogo po-umni ot Putin hora- ne pravi tova, koeto ne iskat da ti napravat na tebe
65
5
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 70Всичко панимаем, даже и това че Крим е руски СЕГА, а не е татарски според теб... тоже панимаем. Да е.а и джумбиша ти скапан жалък.Путин си взе Крим без нито един гръмнал патрон!Яд ли те те , хамериканска ***????Още по-зле ще ти стане, когато източните Луганск и Донецк се откъснат от Украйна и заживеят под статута на Руската федерация. Ей тогава ви се е.а майката на всички соросоидно-хамерикански ***.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНе си в час, запасите на газ на САЩ са достатъчни за около 7 години на база на сегашната им годишна консумация. С петрола са още по зле, имат за около 3 години и половина на база на сегашната си консумация, не случайно са най-големия вносител на петрол в света...На практика нямат нищо, тотално пресъхнали...
63
3
 
6
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Ех, бех, мех лъжеш безогледно, "винаги" са били друг път, ако под "винаги" имаш предвид 150 г. твойто "винаги" е като убежденията на белата ви златка (през 90- те г. и сега). Русия окупира Донбас и Украйна след разпадането на Жечпосполита под ударите на Австрия, Швеция и Русия. Така че "винаги" е неуместна когато става дума за територии в Европа. Тука нема "винаги"! Сега това е Украйна и русия ще яде хурката! Крим е бил Татарски много повече от руски понимаеш?
62
8
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 67Ех, Донецк и Луганск винаги са били руска територия както Крим. Крим си го взе Путин, очаквай продължение!
61
6
 
6
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Aтакист, москалите не финансират ли + войски именно терористи в Донбас бе ? Защо чеченците да са "терористи", а москалските престъпници в Донецк и Луганск да са "опълченци"? Вашта ...а с двойните стандарти
60
0
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Хайде по-скоро НАСА да проправя пътя към Марс, че тези *** да населят червената планета, пък там каккъвто халифат искат да правят, ако искат и джамии да строят. Нямам против Марсианците да се помюсулманчват.
59
0
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 9 години
Анти-българи има, това е ясно
58
0
 
0
 
! Отговори
izvanzemen преди 9 години
ot idil sa znam az
57
4
 
5
 
! Отговори
!@# преди 9 години
Находищата около Каспийско море се смята, че притежават до 200 млрд барела, може би 25% от петролните запаси на планетата. Този ресурс се равнява на около $ 4К млрд при днешните цени, или около 30 пъти повече, отколкото залежите на целия северен склон на Аляска. В допълнение, държавите в Каспийския регион се смята, че имат огромни запаси от природен газ. Само Туркменистан се счита, че разполага с 9 трилиона м3 газ, което го поставя на четвърто място в световен мащаб. Защо е ясно, но кой ли???
56
13
 
5
 
! Отговори
Намаление преди 9 години
Хамериканският бензин се срина до 2.10 лв, но ние твърдо , по поръчение на Овчаря, ще купуваме скъп руски газ.
55
0
 
5
 
! Отговори
до АТАКИСТ преди 9 години
Аз пък ти казвам че бай тошо се е преродил и е жив.
54
6
 
13
 
! Отговори
Нападението преди 9 години
Освен споменататите фашисти в нападението са участвали и фашисти от други всепризнати фашистки държави - това са фашистите от Австралия, Нова Зеландия, Люксембург, Канада , Австрия , Малта и Сан Марино. Путин твърдо е решил да унищожи всички фашисти по Земята, защото те много му пречат и му налагат санкции. Да живеят всички и стари и нови СеСеСеРе-та по земните кълбета.
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ,че ви открехнем КОЙ ? дърпа фитилите у Чечня Каспийския нефт е с голямо съдържание на сяра ,за да бъде използваем се закупуват количества от чеченския нефт ,който е с много добри характеристики и се смесват до продукт годен за употреба,иначе е неизползваем Компаниите ,които добиват нефт в Каспийско море не са руски Сетете се сами ,за какво става въпрос във всички Чеченски войни досега и кой дърпа кюнците
52
6
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 56Никой не е казвал че трябва да имат хората симпатии към някой си, бе кавал умрял. Говорим по темата. Казвам , че тия подстрекатели са САЩ, а чеченските *** мюсюлмански сепаратисти са точно спонсоритрани от хамериканците. Значи хамериканеца се бие срещу ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА, а въоръжава и подкрепя ЧЕЧЕНСКА ДЪРЖАВА?Че къде е разликата, като и едните и другите са терористи и мюсюлмански фанатици?Къде е, бе ***?
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убиват свидетели по основни дела,а някои се интересуват от Чечня?!Що за *** сте?!
50
8
 
8
 
! Отговори
до АТАКИСТ преди 9 години
Колкото и да дереш гърло по форумите има доста хора в България които не обичат чак толкова много русия и волен-паша.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лелееее колко *** има в БГ!
48
1
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 48Хамериканският ли бензин падна толкова?