Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"

"Българската страна не даде разрешение за строителство, а не ЕК"
Обновена: 6 дек 2014 16:32 | 6 дек 2014 14:04, Анисия Иванова
523
Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"
Алексей Милер. Снимка, архив Reuters

България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на Газпром Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

Въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит, каза той. "Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места.

България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром.

Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи той.

Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа, подчерта Милер. Турция вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви той.

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия й статут в региона.

На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа, според шефа на Газпром. Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той.

Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар, призна Милер.  Решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител, каза той.

Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно, уточни Милер.

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията.

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
8
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 9 години
НАДДАВАНЕТО ЗАПОЧНА : ПУТИН - 400 МИЛОНА ,ОВЧАРОВ - 600 МИЛИОНА , МИЛЕР - 3 МИЛИАРДА !!!! АЙДЕ , ДАВАЙТЕ НАГОРЕ !!!! ДОКАРАЙТЕ ГИ ПОНЕ ДО 50 МИЛИАРДА , КОЛКОТО РАЗДАДЕ ЖАН ВИДЕНОВ НА "ДРУГАРИТЕ " ПРЕЗ 1996Г.
35
2
 
6
 
! Отговори
GFR преди 9 години
АЛУУУ РУСИЯ ША ВИ ИЗЕДЕ КОТУ СЕЛЬОДКА БЕЗ ВОДКА !
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе направо 2 квадралиона
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 53Хахахахах..тъпан...само 400 милиона евро са транзитните такси, а човека ти говорри и за инвестиции при осъществяването на този проект на трериторията на България..работна БЪЛГАРСКА ръка .
32
12
 
10
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Парите не се губят. Щом България ще загуби 3 милиарда, значи Русия ще ги спечели. Тогава защо Милер се е начумерил- сякаш Русия губи 3 милиарда.Газа от Южен поток не е за България. Истината е че освен загуба на 3 милиарда, България ще загуби около 20000 декара обработваема земя, на която почвения плодороден слой ще бъде унищожен при заравяне на тръбите.Защо мълчат агрономите и не кажат за щетите. Ало, другарите от Българска академия на науките.
31
6
 
10
 
! Отговори
КуРти преди 9 години
Добре де, едно не разбирам тоя защо се пеняви и обяснява как всъщност така било по-добре и за Турция и за тях и за не знам си кой още и като е толкова добре защо изобщо искаха южен поток да минава през България и, като ги резнахме изведнъж през Турция стана по-добре? Нещо май рашките са бесни, но няма какво да направят и дрънкат глупости за да не са капо. До скоро им симпатизирах, но след последните им прояви си припомних кви нещастници са всъщност.
30
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
6000 работни места? Този газопровод като пирамидите ли ще го строят?
29
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
уби 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток",++++Ай стига ве :)) *** нали каза за 400 млн оня ден ? След месец да не станат 30 млрд ?! ахахахахахахахаха
28
3
 
9
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Да ли пък вече ЕС няма да започне да се натиска на Турция да стане член на съюза ?
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работата е подготвяна отдавна.Хилари Клинтън дойде в БГ за разработване на шистовия газ.Да ама не.Под Добруджа е сладководно езеро а отгоре житницата на БГ.Визитата на Хиларито е била да подготви терена за прекъсване на руския газ и се получи.Нашите политици изпънаха жартиери,застанаха мирно и ето ви резултата.Сега ни залъгват,че с кораби ще карат втеч1нен газ от САЩ-на каква цена? Ако е по евтино ОК,но се съмнявам...Политиката си е политика,но изгодната търговия над всичко.
26
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корупционният шлем на Гоце се провали с гръм и трясък.
25
7
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Много петдесетгодишни бяха деца когато в Белене бе изкопан един трап.В този трап казват имало два-три милиарда някакви пари.През 2006г бе създадена новата хранилка "Южен поток"Докато са проекти,в тези начинания като в "черни дупки" потъват пари,много пари.Само ,че не се случват,а не се случват-защо?
24
4
 
15
 
! Отговори
сада преди 9 години
А сега къде са вашите Американски приятели да ни измъкнат от тази каша а? Мълчат като дупета свършиха си работата и сега си трайкат и пак народа страда заради тях.
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е ПСП, Атака, Дпс спряха проекта.Волен Сидеров-подкрепи ли Кабинета на Орешарски с пръсчето-подкрепи.Сега що ...н
22
4
 
27
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 24Знам за к'во става въпрос при пазарене с гърци! Ако искаш да те светна, че гърците обичат точните работи и договаряния. Ако тръгнеш да го играеш *ва на запада, гръка ще те отсвири моментално. Гъркът обича хората с характер, а не *** като нас. Затова гъркът въпреки че е в ЕС не *ава нито Брюксел, нито Вашингтон, защото има топки и сега ще си доставя руски газ през Турция. Панимаеш, селянин ***?
21
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТНа границата с Гърция, друзята ще имат точно същите проблеми :)
20
1
 
19
 
! Отговори
as преди 9 години
А Близнашки нещо се покри.Май наистина има писмо.
19
10
 
13
 
! Отговори
Помнещ преди 9 години
Премиерът на тройната коалиция от БСП, ДПС и АТАКА - Орешарски спря проекта още през юни месец. Някой платени драскачи си мислят, че сме забравили, кой спря проекта.
18
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците съвсем го подкараха през просото :))) Щом почнаха и от името на Турция д аговорят, смятай колко прецакани се чувстват. Сега 3 години ще ги слушаме, колко България била изгубила за да не се чувстват ******ни :)) Свиквайте друзя .. България не е ваша губерния - никога повече.
17
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добра новина за България. Не се заробихме с нов заем за милиарди.