Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"

"Българската страна не даде разрешение за строителство, а не ЕК"
Обновена: 6 дек 2014 16:32 | 6 дек 2014 14:04, Анисия Иванова
523
Милер: България губи 3 млрд. евро от "Южен поток"
Алексей Милер. Снимка, архив Reuters

България губи 3 милиарда евро инвестиции и приходи от транзита на 18 млрд. куб метра руски газ годишно от спирането на проекта "Южен поток", каза ръководителят на Газпром Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.

Въпросът за спирането на проекта "Южен поток" определено е закрит, каза той. "Колкото до България, то без съмнение за страната това е сложна ситуация. Не само заради пропуснатите ползи, но и заради преките загуби. В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места.

България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция", посочи ръководителят на Газпром.

Концернът е инвестирал в инфраструктурата за "Южен поток" на руска територия 4 млрд. евро, но нищо не се губи, защото инвестициите ще бъдат използвани за проекта за морски газопровод към Турция, посочи той.

Европейският съюз направо подари на Турция газовото кранче към Европа, подчерта Милер. Турция вероятно ще може да се възползва от това в диалога си с Европа, а Русия получава нов стратегически партньор в газовата сфера, заяви той.

По думите му Турция става голяма транзитна държава и през нейна територия ще се пренасят над 50 млрд. куб метра руски газ. Това без съмнение повишава геополитическия й статут в региона.

На практика Турция става разпределителен център, какъвто е Германия за Северна Европа, според шефа на Газпром. Със строителството на новия морски газопровод ролята на Украйна като транзитна страна фактически "се свежда до нула", посочи той.

Газпром променя стратегията си спрямо европейския газов пазар, призна Милер.  Решението за отмяна на "Южен поток" е началото на края на стратегията на концерна да доставя газ до крайния потребител, каза той.

Проектът бе спрян в деня, когато в Черно море пристигна корабът, който трябваше да полага тръбите на черноморското дъно, уточни Милер.

Ръководителят на Газпром подчерта, че строителните работи не са били възможни при липса на разрешение за строителство от българска страна, което няма нищо общо с Третия енергиен пакет на ЕС, който регламентира експлоатацията.

"Липсата на разрешение за строителство е решение на българската страна, а не Европейската комисия", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! Българите нищо не губят, може да загуби някой и друг политик, който е взел комисионна!
15
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който не се е пазарил с Гърците не знае за какво става въпрос. Хак им е на руснаците. Гърците потриват ръце.
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо да са ГЕРБ? Нали по време на Орешарски се говореше, че правителството е проруско а дойдоха трима американци и им забраниха. Нека си кажат с какво ги държат американците или колко са им платили, не само десните а и левите. Иначе аз смятам, че понеже несме никаква независима страна и никога не сме били, то нямаме и думата. Този Милер какво прехвърлятопката на нас. Да се оправят с ЕС и САЩ като са толкова ербап. За мен Русия и САЩ са еднакво вредни за България.
13
14
 
8
 
! Отговори
акуд преди 9 години
милер между инвестиции за тръби и печалба за България има гОлема разлика. дрънкай си глупостите на пияните русначета
12
21
 
9
 
! Отговори
BMW Driver преди 9 години
Хахах този мошеник се разтревожил за България, да бе да повярвах му... Иначе тактиката е прозрачна, Милер го играе лошото ченге, което спира окончателно патока, а Путин ще се бъде доброто, кооето въпреки Милер ще го пусне наново. Прозрачна тактика. Ама то КГБ школата какво друго да измисли?
11
3
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 15Към Гърция, момко!
10
2
 
24
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Ако е така,защо се получи това? Българските мафиоти не можаха да се разберат за комисионните? Цацаров,Цацаров, хайде поразмърдай се...
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хак ни е на скапаната ни държава, пардон-територия, то държава няма.
8
18
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Г-н Милер, и след Турция накъде ще върви тръбата?
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние сме богати и сме ларж, кво ще ги правим на въпрос:)
6
6
 
22
 
! Отговори
Достойнство преди 9 години
Ако имат достойнство и мъжество някои политици трябва вкупом да си подадат оставките незабавно !
5
39
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България не желае да има нещо общо с най големият си враг - РУСИЯНЕ НА РУСИЯ
4
20
 
15
 
! Отговори
Болгар преди 9 години
Пълни глупости, товарищ Милер, вашите фирмици изтърваха кьоравото, ай стига ни кръщава.
3
7
 
37
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Те *** господари на Тиквата ще си избият тия 3 милиарда евро чрез санкции към България, Алексей! Няма се притесняваш, управниците ни са *** от класа. Колкото повече ги шибаш, толкова по-голям им е ***.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алексейчо това което си казал е ясно но не е достатъчно-ние тука в България се дърлим КОЙ точно от нашите партии и политици спря потока ви.Така че по-конкретно моля...Само това-Българите го спряха не е достатъчно...
1
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Карай ний сме богати и без това.