Чеченски "батальон на смъртта" воюва в Украйна

Чеченците били доброволци там
Обновена: 11 дек 2014 09:02 | 10 дек 2014 22:45, Елка Василева
120
Чеченски "батальон на смъртта" воюва в Украйна
Снимка: Reuters

Десетки чеченци се сражават на страната на проруските сепаратисти в Донецка област в Украйна. Един от тях, представил се като заместник-командир, разказа пред агенция Ройтерс, че в доброволческия „батальон на смъртта“ воюват 300 души от Чечения, главно бивши бойци от спецчастите. Той разказа също, че в батальона са хора, чийто боен опит е от чеченските войни през 1994-96 г. и 1999-2000 г., пише NEWSru.com.

Заместник-командирът на армейската част, който според агенцията е на около 40 години, не казва името си и се представя само като Стингър. Пред Ройтерс той разказа, че военният стаж на ръководените от него бойци е от 10 до 20 години, започвайки от 1995 г. Агенцията отбелязва, че мъжът е говорил със силен кавказки акцент.

В лагер в околностите на Донецк, където са разположени бойците от батальона, в момента на посещението на журналистите са били паркирани няколко автомобила с чеченски номера, пише Ройтерс и публикува направените там снимки.

Още по темата

По думите на Стингър някои от бойците от „батальона на смъртта“ първоначално са воювали срещу федералните сили в Чечения, но по-късно са се отказали от съпротивата и са били амнистирани от бащата на настоящия президент на Чечения Рамзан Кадиров – Ахмад Кадиров. Както казва заместник-командирът, той и колегите му са бивши войници и офицери от руската армия и спецчастите, главно ветерани от военните кампании.

Междувременно в интернет се появи видео, което показва няколко десетки чеченци в камуфлажни дрехи с нашивки под формата на знамето на Чеченската република и с оръжие, които воюват в Донбас. Един от мъжете, който говори руски без акцент, във видеото практически дословно повтаря думите на Стингър, казани пред Ройтерс. Той разказа, че в Донецка област има около 300 чеченци, които имат „боен опит от 10 до 20 години“. Той заявява също, че 70% от тях са бойци от спецчастите, а 75% са били ранявани и имат награди, включително държавни. Както подчертава мъжът, всички чеченци, които воюват в Донбас, са доброволци. Доказателства за истинността на видеото и твърденията на мъжа няма, посочва NEWSru.com.

Руската преса по-рано съобщи за чеченци, които се противопоставят на своите земляци, сражаващи се на страната на украинската армия. В началото на октомври в мрежата беше качено друго видео, в което бил записан „бригадният генерал от чеченската армия“ Иса Мунаев, командващ в Украйна батальон „Джохар Дудаев“.

За воюващи извън Русия чеченци пише и германският вестник „Франкфуртер алгемайне“. Не става дума обаче за Украйна, а за Близкия изток. По данни на наблюдателя на изданието Маркус Венер сред джихадистите, които се сражават в Сирия и в северната част на Ирак, чеченците са уважавани, тъй като са „опитни воини, придобили боен опит в сраженията с редовната руска армия“.

Вестникът разказва за 42-годишния командир на движението "Юнуд ал Шам" ("Войници на Сирия") Муслим Абу Валид, чието истинско име е Мурад Маргошвили. Според американски източници той има двойно гражданство – руско и грузинско. През септември САЩ наложиха санкции срещу Маргошвили. Според автора на публикацията Маргошвили, когото наричат още и „Викинг“, е кумир за мнозина ислямисти, тръгващи на джихад от Германия.

По-рано беше съобщено, че по данни на спецслужбите в Сирия и Ирак воюват около 1000 чеченци и хора от други националности в Северен Кавказ. Там, както се казва в материала, продължават да се борят срещу Русия, тъй като в крайна сметка президентът на Сирия Башар Асад е съюзник на Кремъл.

Чеченците са уважавани и в частите на Ислямска държава, пише Маркус Венер. Като пример той посочва Абу Омар ал Шишани по прякор Омар Чеченеца, чието истинско име е Тархан Батирашвили. NEWSru.com отбелязва, че през лятото бунтовникът съобщи пред журналисти, че неговият род не е свързан с чеченците. По думите му той е етнически грузинец и православен християнин.

NEWSru.com посочва, че Москва категорично отрича участие на руски военни в бойните действия в Украйна. В пресата обаче многократно се появяваха непотвърдени официално данни, че в боевете в Донбас са загинали десетки руски войници, включително и от части, базирани в Чечения. Неотдавна един блогър съобщи, че е заснел мемориална плоча в чеченското село Шали, на която са изписани имената на войници, загинали „при изпълнение на своя дълг“ между 12 и 20 август 2014 г. Според интернет потребителя девет руски войници, чиито имена са изписани на паметника, са загинали в Донбас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
леко луд преди 9 години
имам чувството че последните коментари са написани от мои колеги,лееко недобре.що повтаряте едно и също бе колеги.май ,май един и същ платен колега от карлуково е писал всички коментари,а.кво ще кажете колеги.
80
5
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
На видеото викаха "Аллаху акбар"... Били са се срещу руснаците, сега Путин ги е наел да избиват православни украинци.... И тях ще му ги върнат в хладилни ремаркета.
79
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заплатата им - 100 кила рубли и достатъчно амбалаж за носене.
78
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пенкоGERMANIA NI KOLONIALIZIRA,TAKA KAZA I SHOIBLE.KOI E KRIV DA NE E GIV --BOG NA KOITO E VZEL I DVATA KRAKA,ZNACI IMA ZA KAKVO-NESHTO MNOGO E SGRESHIL.
77
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 Евро = 69,089035 Руски рублиТик так Тик так
76
6
 
1
 
! Отговори
пенко преди 9 години
На какво основание госпожо " АЛГЕМАЙНЕНШВАБЕНШВАЙНЕГНУСЕН ФРОЙЛАН " смятате ,че германите имат право да се месят в работите на източните... хора? Може би на основанието на ,което/ тези които ще избивам в близко бъдеще/ ,се опитват да направят всички извънтяхното племе - роби ! Мислиш ли ,че си в безопасност заедно с тях ...гнус? За еврейските ционисти става въпрос ! Но може би за всички евреи ! Прости ми Самюел Клеменс !!!!!!!!
75
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обединяване на всички трезво мислещи народи срещу фашистката американизирана и наркоманизирана седерастия
74
7
 
18
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
300 чеченца и 1000 артисти,брюрократи ,музиканти .... от ЛДР и се противопоставят на цяоата армия на САШ и инструктурите от САЩ и Германия в украйнската армия . Ами ако влезне редовнта армия на Русия , то докато Киев събщи на Фашингтон то редовната армия щ на Русия ше е в Киев .
73
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дъщерите на Путин в Русия, не в Русия - нема страшно! Виж, зелените човечета на Путин къде ще дойдат, това е въпроса! Така че стягайте венци и китки за по-тържествено посрещане...
72
4
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Амнестирали са ги с една срочна служба вместо затвор.... и те някакси доброволно са заминали да се бият за руската кауза в Украйна.
71
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава Росии, мир на праха на Запада.
70
5
 
8
 
! Отговори
Льосьогнйьом преди 9 години
А сетете се кой им плаща !! Щот без кинти никой нема да се бие в Украйна за парче земя което без Русия да го анексира е безполезно!!!
69
21
 
23
 
! Отговори
лицемери преди 9 години
Всички обичат Русия,но бягат на запад. Дори щерката на Путин. Защо бе другари?
68
4
 
18
 
! Отговори
fhkdgj преди 9 години
*** , къкъв проблем имаш ти кой воювал в Украйна и кой не.
67
4
 
21
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Вие сте тук спориш за чеченски воини, в Украйна вече висят знамена на САЩ. Вижте видеото. Сградата На Службите За Сигурност На Украйна. Киев. Обърнете внимание на знамена. youtu.be/rnh8zgCX4ws
66
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Давайте пичове !!!! Смачкаайте украинските фашаги !!!!Истински мъже и бойци !!!!
65
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврогейчета, стига празни приказки от сорта - вън от България! Имахме *** избори, народът ясно показа на Европа колко ви ( я ) желае! Набийте си го в простите Тикви, и вървете на майната си!
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 56Един маршбрасок и до Киув да стигнатзасега стигат до моргата в Ростов.
63
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ivailo1403Чеченците са смели бойции обичат нежни момченца от атака.
62
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Я Русскийти не руский, ти ***. Бежи в Азию.