В Русия хората губят чувството за сигурност заради скъпотията

Руски издания за поскъпването на храните в страната
Обновена: 11 дек 2014 09:04 | 11 дек 2014 08:45, Елка Василева
338
В Русия хората губят чувството за сигурност заради скъпотията
Снимка: архив, Reuters

Хората в Русия губят чувството за сигурност в утрешния ден, пише "Независимая газета". През последните три месеца в страната е нараснал броят на хората, разтревожени за бъдещето, информира вестникът, като се позовава на "провластовия" социологически център ВЦИОМ, предаде Би Би Си.

Сигурност в утрешния ден усещат 51 на сто от участниците в анкета сред жители на 132 града в Русия. През миналото тримесечие оптимистични са били 58 процента от отговорите, а през второто тримесечие на годината - 61 на сто.

Повечето анкетирани планират живота си едва за два-три месеца напред. Нищо чудно, че несигурността расте - растат и потребителските цени, а повишение на доходите не се задава, пише изданието.

След анализ на официалната статистика то стига до извода, че годишната инфлация в Русия може да е стигнала около 9,4 на сто. С по 25 процента са поскъпнали примерно свинското и захарта, с 65 на сто - елдата (или гречка), едно от най-популярните в страната варива. Над 15 на сто е поскъпването на рибата и морските дарове.

Това обаче са средни данни - от провинцията идват още по-тревожни новини, посочва всекидневникът. В Нижегородска област (в централната европейска част на Русия) ценовият скок при картофите е почти 40 на сто, при рибата - 42 на сто, а елдата е поскъпнала със 74 процента.

Месопроизводителите допускат цените при тях да нараснат с 20-30 на сто, а продавачи твърдят, че догодина ще поскъпне средно с 20 процента и чаят на дребно.

Несигурността идва и от спада в доходите. В някои области се надига възмущение от бавенето на заплатите и съкращенията сред персонала. Вестникът очаква днес протест във волгоградски завод, където според местни медии от осем месеца не се плащат възнаграждения. В друго местно предприятие се канят да уволнят близо 700 души, в трето - над 4000.

Бордовете на компаниите не хранят илюзии, че положението ще се подобри. По данни на сайта Superjob.ru двойно по-малко фирми от миналата година предвиждат да вдигнат или индексират заплатите.

Хората ходят по-рядко в заведения за обществено хранене, констатира изданието и помества коментар на Алексей Гисак, съсобственик на верига кафенета: "Пазарът плавно се търкаля към пропастта, покупателната способност продължава да спада, а наемите в евро и долари - да растат заедно с цените на храните".

Хлебните изделия в Русия може да поскъпнат с 10 на сто, при все че тазгодишната реколта зърнени храни е сред най-високите, прогнозира "Комерсант".

Доставчиците вдигат цените и се мотивират с поскъпване на брашното, зърното и захарта, чуждестранните суровини, амбалажа и транспорта, пояснява Артьом Глушченко, говорител на веригата "О'кей". Вдига се дори цената на маята, сочат изявления на негови колеги.

Руското министерство на промишлеността и търговията обаче не регистрира сериозни колебания в цените на хляба и твърди, че браншовият пазар внимателно се следи от Федералната антимонополна служба, допълва "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още по темата: ценихраниРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименН.Новгород большой промышленный город, в два раза больше нашего. Цены там действительно повыше, но не значительно. Но зарплаты там выше на 5-10 тыс. от наших. А на болгарский сайт я зашла, потому что сильно переживала, что закрыли Южный поток. Родственники у меня живут в Софии. Они всегда говорили "Вот бы у нас был газ". Да и для людей и для промышленности. Надеюсь, что все будет хорошо и все же построят Южный поток.
174
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 277, 279Посочи грешките. ... и само не "догори" защото това очевидно е работа на пръстите по клавиатурата и е "дороги".Хората дават важна информация, ти ги изкарваш лъжци без да се обосновеш. Затова, посочи грешките!
173
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНе обръщай внимание на българските тикви! Те следват Великата Тиква към мъглявите гейски тресавища. Такива хора умират от бяс но не признават грешките си.
172
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЧто для россии 1, 2 мил.эмигрантов на 145 мил.жителей. А дороги действительно и в Сибире неплохие, особенно федеральные. Я уже писала, что мой муж водитель на дальние рейсы и был на Байкале и в Уренгое, нигде не ехал по грунтовым дорогам. Говорит в Сибире даже дороги лучше, чем в Волгограде.
171
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 271Ще ти повярвам че си от Н.Новгородска област, ако напишеш каква ше е цената на тока от 1- ви януари там, иначе всеки може ад отвори сайта на руската била и да види какви са цените у те доста се различават от това което си написал
170
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСмешник и ти претендираш че пишеш правилно български! Половината писачи тук пишат с левият си крак. Дори автора на статията. Юлиян Вучков за вас ...
169
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПравилно. Мога да потвърдя цените, дори малко по ниски са. Мога да допълня списъка на стоките с цени които тиквениците тук не възприемат просто от злоба.
168
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук се говорят доста глупости. Въпреки санкциите и увеличението на цените, много стоки са по евтини от същите стоки в България, при по добро заплащане от нашето. Здравеопазването е безплатно за разлика от нашето. С една дума хората са с по добър стандарт на живота. Положението им може да се влоши но никога няма да живеят по зле от нас! Защото ние се движим стремглаво към дъното.
167
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 269Само в Германия има над 1,2 млн руски емигранти и това по официални данни, даже и България броя на руснаците за последните 7-8 години се е увеличил 3 пъти, така че не ми говори тия пропагандни смешки :) а и "асфалтираните" Ви пътища ги знам много добре
166
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чебоксары - город недалеко от Н.Новгорода. Сегодня была в магазине: Картошка - 18 рублей кг, олио - 60 рублей литр, хлеб белый - 18-20 рублей, молоко 35 рублй, свинина "грудинка" - 205 руб. кг, куры - 110 рублей. Чего эта *** Васильева пишет, откуда взяла эти цены ??? Яйца чуть подорожали - были 35-50 руб. 10 штук, стали 45-60. Мне кажется специально создают панику.
165
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯИ у нас есть люди, которые не хотят учится, работать и соответственно не могут содержать свое семейство. Были времена, когда действительно не было работы и денег. Но сегодня россияне живут в достатке.Никто не бежит из страны,потому что достаточно рабочих мест, неплохие зарплаты, строим дома, покупаем новые квартиры, учим детей в хороших школах и детских садах. И догори у нас до самого Дальнего Востока асфальтированные. И больницы у нас обеспеченные новым оборудованием.
164
2
 
6
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Край нямат злословията на ***-*** с които изразяват радостта си, че техни братя по славянски профил изпитват затруднения, поради факта, че отстояват национална, морално справедлива кауза и реално са в състояние на война със ганьовските господари. Неща които *** едва ли са чували, че хората ги имат и защитават. Просто ганьовско племе - господарите им от Брюксел и УСА ги третират като *** в Африка през 19 век, братята им ги презират заради наведените гръбнаци, защо живеете?
163
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До еврофил и западофилЯ живу в России в небольшом городе на волге, пенсионерка. Моя пенсия 12 тыс. рублей, мой муж водитель на дальние рейсы - его зарплата 60 тыс.рублей. Моя дочь медик - ее зарплата 35 тыс.рублей. Дворники у нас получают 15-20 тыс.рублей. Хлеб белый стоит 16-20 рублей, мясо 240 рублей кг, птица - 90-110 рублей кг., молоко 35 руб. литр. Тратим сколько хотим вдоволь горячей воды, электричества и газ, отопление центральное ( на улице хоть минус 30 -дома +22) ... ЖИВЕЕЛИ ДОБРЕ?
162
5
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До Г.Кирчевти ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА велика русия ЛИ ПИШЕШ ИЛИ ОТ ТЕИТОРИЯТА НА ЕС ?! КЪДЕ ЖИВЕЕШ ,КЪДЕ ПОЛУЧАВАШ ЗАПЛАТА , В русия ИЛИ В ЕС ?! БИХ ти ПРЕПОРЪЧАЛ ДА ПОЖИВЕЕШ И РАБОТИШ НЯКОЛКО ГОДИНИ В русия И С ЗАПЛАТАТА КОЯТО ПОЛУЧАВАШ ДА СИ ХРАНИШ СЕМЕЙСТВОТО ! НЕ ЗНАМ КОЛКО ЩЕ ИЗДЪРЖИШ !
161
6
 
5
 
! Отговори
еврофил и западофил преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ-би ги отзад българските русофили ! Много плямпат и пишат различни тъпотии за да защитят русия ,но не им стиска да отидат да живеят там , а пишат от територията на ЕС или САЩ ,Канада и др. ! Аз съм еврофил и западофил и живея тук в ЕС и защитава ЕС от тук ,а не да живея в русия и да се опитвам да защитавам ЕС както правят заблудените български русофили ,живеят в ЕС ,а ми възхваляват русия ! Ами прав ви път към русия ,живейте и работете там пък ще ви питам после каке ,доволни ли сте
160
8
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
НЕКА ДАДЕМ ВЪЗМОЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУСОФИЛИ ДА ОСПОРЯТ ФАКТИТЕ !!! КЪДЕ СТЕ БРЕ БЪЛГАРСКИ РУСОФИЛИ ?! КАЖЕТЕ НЕЩО ПО ВЪПРОСА ! НАЛИ ТВЪРДЯХТЕ ,ЧЕ ВЪВ великата руска фидирация ХОРАТА ПОЛУЧАВАЛИ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ И ЖИВЕЕЛИ ДОБРЕ ?!
159
2
 
5
 
! Отговори
Дадо Гощо преди 9 години
с дА ДОЙДАТ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПО СИГУРНО, АКО ИСКАТ ДА НЕ УМРАТ ОТ ГЛАД??????????? Много сме добре в пропагандата....Ж А Л К И картинки...
158
1
 
7
 
! Отговори
Гастарбайтер преди 9 години
До Гневен българин> *** е зомбиНе. Просто платена "журналистка", на която не й пука - каквито лъжи и спуснат - това пише.
157
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Могат да благодарят на другаря Путин за то ва прекрасно чувство, което им усигури. Май ще трябва да свикват с него, защтото ще продължи дълго.
156
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не "губят чувство за сигурност" русские. Всего у нас достаточно и работы, и зарплаты, пенсии большие. А в магазинах всего полно и доступно. И все мы покупаем за рубли. Путина все любят - он делает все для русского народа. Русские любят болгар и переживают за Южный поток, хотят чтобы и у вас был наш дешевый газ вопреки политике. Мы ценим и помним, и благодарны Великому болгарскому народу и за православие и за азбуку Кирилла и Мефодия.