В Русия хората губят чувството за сигурност заради скъпотията

Руски издания за поскъпването на храните в страната
Обновена: 11 дек 2014 09:04 | 11 дек 2014 08:45, Елка Василева
338
В Русия хората губят чувството за сигурност заради скъпотията
Снимка: архив, Reuters

Хората в Русия губят чувството за сигурност в утрешния ден, пише "Независимая газета". През последните три месеца в страната е нараснал броят на хората, разтревожени за бъдещето, информира вестникът, като се позовава на "провластовия" социологически център ВЦИОМ, предаде Би Би Си.

Сигурност в утрешния ден усещат 51 на сто от участниците в анкета сред жители на 132 града в Русия. През миналото тримесечие оптимистични са били 58 процента от отговорите, а през второто тримесечие на годината - 61 на сто.

Повечето анкетирани планират живота си едва за два-три месеца напред. Нищо чудно, че несигурността расте - растат и потребителските цени, а повишение на доходите не се задава, пише изданието.

След анализ на официалната статистика то стига до извода, че годишната инфлация в Русия може да е стигнала около 9,4 на сто. С по 25 процента са поскъпнали примерно свинското и захарта, с 65 на сто - елдата (или гречка), едно от най-популярните в страната варива. Над 15 на сто е поскъпването на рибата и морските дарове.

Това обаче са средни данни - от провинцията идват още по-тревожни новини, посочва всекидневникът. В Нижегородска област (в централната европейска част на Русия) ценовият скок при картофите е почти 40 на сто, при рибата - 42 на сто, а елдата е поскъпнала със 74 процента.

Месопроизводителите допускат цените при тях да нараснат с 20-30 на сто, а продавачи твърдят, че догодина ще поскъпне средно с 20 процента и чаят на дребно.

Несигурността идва и от спада в доходите. В някои области се надига възмущение от бавенето на заплатите и съкращенията сред персонала. Вестникът очаква днес протест във волгоградски завод, където според местни медии от осем месеца не се плащат възнаграждения. В друго местно предприятие се канят да уволнят близо 700 души, в трето - над 4000.

Бордовете на компаниите не хранят илюзии, че положението ще се подобри. По данни на сайта Superjob.ru двойно по-малко фирми от миналата година предвиждат да вдигнат или индексират заплатите.

Хората ходят по-рядко в заведения за обществено хранене, констатира изданието и помества коментар на Алексей Гисак, съсобственик на верига кафенета: "Пазарът плавно се търкаля към пропастта, покупателната способност продължава да спада, а наемите в евро и долари - да растат заедно с цените на храните".

Хлебните изделия в Русия може да поскъпнат с 10 на сто, при все че тазгодишната реколта зърнени храни е сред най-високите, прогнозира "Комерсант".

Доставчиците вдигат цените и се мотивират с поскъпване на брашното, зърното и захарта, чуждестранните суровини, амбалажа и транспорта, пояснява Артьом Глушченко, говорител на веригата "О'кей". Вдига се дори цената на маята, сочат изявления на негови колеги.

Руското министерство на промишлеността и търговията обаче не регистрира сериозни колебания в цените на хляба и твърди, че браншовият пазар внимателно се следи от Федералната антимонополна служба, допълва "Комерсант".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още по темата: ценихраниРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВтова добре не се сърдя обаче за Волен какво ще кажеш не е служил дори турчин или цигаянин го взимаха трудовак а бяла златка не е сакат значи е Гей да си признае не да лицемерничи
154
0
 
2
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Анонимен: ,,нете разбирам какво против имаш Гей овете ти си Атакис да ви видим вас ВЛАДО КУЗОВ осъден педофил АТАКИС- ВОЛЕН СИДЕРОВ не служил войник тогава или си сакат или ГЕЙ е сакат не е остава ГЕЙ сериозно човече осъзнаисе!''ТО МАЙ НЯМА ПАРТИЯ БЕЗ ТЯХ ТЪЙ ЧЕ ВЛАДО КУЗОВ НЕ МОЖЕ ДА ГО ДАВАШ КАТО ИЗКЛЮЧЕНИЕ ОТ ПРАВИЛОТО.РЗБИРА СЕ ЧЕ СИ ПРАВЯ ЗАКАЧКА СЪС КОМЕНТАРА 229 ВЪВ МОЯТ- 232 ТЪЙ ЧЕ НЕ ПРИЕМАЙ НЕЩАТА ЛИЧНО АКО ШЕГА!
153
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако в Русия уж са почнали да губят чувството си за сигурност, в България отдавна вече са изгубили желанието си за живот.
152
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВнете разбирам какво против имаш Гей овете ти си Атакис да ви видим вас ВЛАДО КУЗОВ осъден педофил АТАКИС- ВОЛЕН СИДЕРОВ не служил войник тогава или си сакат или ГЕЙ е сакат не е остава ГЕЙ сериозно човече осъзнаисе
151
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 231 преди 9 години
под "червените ***" неруските медии ли имаш предвид? Понеже те са единствените които *** в момента. Руснаците, ако погледнеш форумите, напротив - те се амбицират че, ще оцелеят, както са оцеляли 90те.
150
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неграмотните в проценти в Русия винаги са БИЛИ повече от тези в България и сега е така през 1944 неграмотниса 1 от 10 в България а в ссср секи втори червени кухи кратуни освен да лъжите и крадете друго неможете
149
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 231 преди 9 години
Защото за да си национализират банката трябва да си сменят конституцията, а за да сменят конституцията, трябва референдум. За референдум пък трябва подписка и те работят по въпроса. Потърси Евгений Алексеевич Фдоров, депутат от парламента, глава на НОД (национално освободително движение) и се запознай какво става, ако наистина те интересува.
148
6
 
7
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Анонимен: ,,няма и 1 година санкций и вече ги мачкат до 10 ще е края на кремалската *** Помнетеми думата по улиците ще се бесят ***.''ДО 4-5 ГОДИНИ И ЩЕ БЪДАТ ЗАКРИТИ ПОЕРАДИ ПЪЛНАТА СИ НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ ФАШИСТКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ-НАТО И ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ, ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА!
147
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
230 като са толкова ербаб що не го направят а *** на умряло от санкциите червените ***
146
1
 
4
 
! Отговори
До Одисей 1 преди 9 години
Е това с "развиващ" се е етикет който ти се лепи когато те сгазят, за да не си вириш носа много ;) "развиващия" се прави космически двигатели, понеж"развития" не може сам ... Ако престанат да плащат репарации обаче, като златновалутни резерви в Ню-ЙОрк, капитали в офшорните зони и откачат емисията на рублата от американския резерв палачинката ще се обърне за целия свят! Затова бързат с майдана, преди Путин да е национализирал "националната" им банка. Междувременно настроението се нагнетява - колко са зле там и после ах, народа "възстана", браво на тях, а Хордоковски вече обяви че е готов
145
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма и 1 година санкций и вече ги мачкат до 10 ще е края на кремалската *** Помнетеми думата по улиците ще се бесят ***
144
2
 
9
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
*** е зомби.
143
2
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До Анонимен: ,,Направете изследване колко Българи усещат сигурност в утрешния ден.''РЕЗУЛТАТИТЕ ЩЕ БЪДАТ СЪЩИТЕ ИЛИ БЛИЗКИ ДО ТЕЗИ ЧЕ 67% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ КАТО МЕН СПЕСТЯВАНИЯ НИТО ВЪВ ЕДНА БАНКА И ДЪРЖАТ ПАРИТЕ СИ ВЪВ НАЙ-СИГУРНАТА В МОМЕНТА - ,,БУРКАНБАНК''! КАКВО ПО-ГОЛЯМО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА НА СЕГАШНАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА?
142
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧЕРВЕНИТЕ КРАТУНИ ПОЕХА 14 ПРЕЗ 1944 година икономика в света да я набутат на 56 място те ТОВА НАПРАВИ ЧЕРВЕНАТА ЧУМА сега руския укопатор мре какво по хубаво от ТОВА СЛАВА НА ОБАЯМА *** е мухлю
141
4
 
5
 
! Отговори
хиперинфрация преди 9 години
бълбук бълбук
140
4
 
8
 
! Отговори
До 203 преди 9 години
Русия отдавна вече не се занимава с тези глупости! Народа там, за разлика от тука вече достатъчно добре се ориентира в това, какво е добро и какво зло, и сами престават да обръщат внимание на драсканиците. Има един такъв певец, Макаревич, който пя в окупираната от хунтата територия, сега вече никой не ходи на концертите му. Така трябва, народа сам си определя героите и подлеците, няма какво такива продажни журналисти да му дават тон в живота. А и времето отсъжда.
139
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия ще умре това е важното ние ще ги надживеем СМЪРТ НА ЧЕРВЕНИТЕ ДАЯ ЖИВЕ Е САЩ
138
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
адежът, който беше зверски наръган преди дни пред училище в Лом, е починал в болница днес. Това съобщиха от областната полиция в Монтана. Негов убиец е 15-годишно момче...12 годишен ученик изнасилен. Ученичка изнасилена в тоалетната на училището и пр. Не, не са новини от Русия.
137
1
 
4
 
! Отговори
Юг преди 9 години
Да. Но за разлика от нас, не са напълно окупирани. Все още имат контрол върху армията си и са ядрена държава. Иначе, както и в БГ, печалбите изтичат зад граница, фирмите са регистрирани в офшорни зони, емисията на рубъла е пряко зависима от количеството американслки ценни книжа (златновалутни резерви) които внасят в Ню-Йорк, централната им банка е подчинена на американския фед. и не финансира икономиката (непосилни лихви)... Т.е. - плащат репарации. Но, не са тотално поробени като българите! Имат шанс!Затова е истерията срещу тях.
136
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направете изследване колко Българи усещат сигурност в утрешния ден.