Американският миноносец "Доналд Кук" пристига в Черно море

Москва: Не е ясно какво държави извън региона правят в Черно море
26 дек 2014 18:16, Елка Василева
392
Американският миноносец "Доналд Кук" пристига  в Черно море
Снимка: архив, Reuters

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" пристига днес в Черно море в подкрепа на мира и стабилността в региона, предаде румънската агенция Медиафакс, като се позова на комюнике, публикувано на страницата на американските военноморски сили за Европа и Азия.

Присъствието на американския ескадрен миноносец "Доналд Кук" потвърждава ангажимента на Съединените щати за укрепване на партньорството и общия оперативен капацитет между САЩ, НАТО и  регионалните партньори, се посочва в съобщението.

Присъствието на Доналд Кук в Черно море има за цел да предложи осигуряване и същевременно да демонстрира нашия ангажимент да сътрудничим отблизо със съюзниците от НАТО с цел укрепване на морската сигурност, заяви командващият кораба Чарлз Хемптън.

Американските военноморски сили изпращат редовно кораби в Черно море съгласно международното законодателство и Договора от Монтрьо. Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" вече бе в Черно море тази година, в периода 10-24 април, когато посети румънското пристанище Констанца. Руски изтребител прелетя тогава неколкократно близо до кораба на малка височина, а Пентагонът осъди акцията като "провокативна и непрофесионална", припомня Медиафакс.

Междувременно руският постоянен представител в НАТО Александър Грушко отчете, че Черно море се превръща в място на постоянно присъствие на извънрегионални държави, предаде ТАСС.

Грушко отбеляза, че не е ясно какво правят те там. "Няма никаква необходимост от (присъствието на тези държави в Черно море)", подчерта той по видеомост от Брюксел.

Грушко посочи, че засилената военна активност на НАТО не може да не предизвиква безпокойство. Като нови региони, предизвикващи интереса на Алианса, той посочи Североизточна Европа, Прибалтика и Полша. Тези действия няма да останат без отговор и вече се предприемат необходими мерки, предупреди руският постоянен представител в НАТО.

Грушко не изключи възможността процесът на присъединяване на Украйна към Алианса да бъде ускорен с политическо решение, въпреки че тя не отговаря на критериите за членство. Това ще влоши ситуацията в областта на сигурността в тази страна, но и в цяла Европа, предупреди той.

Руският постоянен представител в НАТО призова Арктика да не  превръщана в зона на сблъсък на интереси по модела на Студената война, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
31
 
! Отговори
Джони Крачулеску преди 9 години
От април насам екологичната и психиатрична обстановка в Констанца е силно влошена. Сега е ред на съседите от Варна и Бургас да поемат неотложната дезинфекционна и психологична помощ.
27
43
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един кораб да влезе в Черно море и рашките оревават света,а уж непобедими били :)
26
2
 
34
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
Пак ще мият *те палуби на "Доналд Кук". Последният път масово моряци подаваха молби за уволнение и за психиатрична помощ, а сега? Може би ще пробват нови химически тоалетни?
25
7
 
41
 
! Отговори
Пак пристигна преди 9 години
Явно са успели да намерят доброволци ,поне носят ли си достатъчно памперси ?
24
6
 
57
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Пак се врат там, където не им е работа.. Ще ми гарантират мир и стабилност!? Разпалиха войни по цял свят, за да си оправдаят раздутия военен бюджет - да се махат!
23
39
 
6
 
! Отговори
! преди 9 години
Забавно е как някой си вярват, че една тенекия може да уплаши хора които от 15 години се занимават с ненормални араби готови наистина да предизвикат конфликт във всяка една ситуация.На всички ви е ясно, че само едно натискане на копче и и пиле няма да прехвръкне до военна фрегата на САЩ, но се правите на луди.
22
35
 
8
 
! Отговори
ИТАР-ТАСС преди 9 години
Уточнение: Летящата тенекия су-24 е изплашила само чайките около кораба.
21
2
 
42
 
! Отговори
морски преди 9 години
Руснаците пак ще го изгонят.И американците ще отплават за нова смяна на памперси.
20
2
 
49
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Тоя път екипажът е изцяло подменен-назначени са само хора с хроничен запек!(хи-хи)
19
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето как оня камилар използва парите на данъкоплатците кво майната си търси тука туй корабче.
18
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали според ушанките тея бяха подали оставка :)
17
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМА ЗАЩО РУСНАЦИТЕ ОЩЕ СПЯТ????? КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ РУСКИ ВОЕННИ КОРАБИ РЕДОВНО ДА ПОРЯТ ВОДИТЕ НА КАРИБСКО МОРЕ, ЧЕ И ВОЕННИ УЧЕНИЯ ДА ПРАВЯТ ТАМ??
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dypedavci sme si nie bulgarite
15
1
 
31
 
! Отговори
капрал преди 9 години
ха ха с туи плувало ще плашат само някоя водоплаваща птица в ч море ще стане по интересно ако руският суперкраицер адмирал нахимов акустира в мексиканският залив ответни мерки не са изключени
14
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво ще му минира на Черно море, да си ходи у изсипания селски краварник там да минира.
13
1
 
47
 
! Отговори
А бе тия кравари преди 9 години
нямат ли си морета и океани в ТЕКСАС та са дошли чак дотук. Що едно време ДРЪЗКИ потопи Хамидие, за РУСНАЦИТЕ не е проблем да го държат на прицел още от БОСФОРА. "ОНИКС" не прощава нито на "КУК", нито на БАРМАЛЕЙ.
12
2
 
60
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименЯвно си доста оглупял, от кланене, не е лошо да си сложиш наколенки. В Черно море нямат работа кораби на държави които не граничат с него, така че за определени случаи военни кораби на други държави могат да престоят около 21 дена. В момента няма никаква необходимост от кораби на САЩ, освен ако не искат да ни въвлекат в конфликт.
11
1
 
35
 
! Отговори
Шано преди 9 години
Препоръчвам бърз тест за точност на ракета върху спасителна лодка близо до Доналд Дък
10
1
 
72
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Как мирът се поддържа с оръжие? Човешката история е доказала, че това не е възможно-който отива на гости с оръжие, винаги носи война!Българино, новите ти братя хич не ти мислят доброто!
9
3
 
46
 
! Отговори
защо преди 9 години
Я да командироват ято *** да го разфасоват за скрап. Аман от помагачи и благожелатели. Марш обратно на село.