Американският миноносец "Доналд Кук" пристига в Черно море

Москва: Не е ясно какво държави извън региона правят в Черно море
26 дек 2014 18:16, Елка Василева
392
Американският миноносец "Доналд Кук" пристига  в Черно море
Снимка: архив, Reuters

Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" пристига днес в Черно море в подкрепа на мира и стабилността в региона, предаде румънската агенция Медиафакс, като се позова на комюнике, публикувано на страницата на американските военноморски сили за Европа и Азия.

Присъствието на американския ескадрен миноносец "Доналд Кук" потвърждава ангажимента на Съединените щати за укрепване на партньорството и общия оперативен капацитет между САЩ, НАТО и  регионалните партньори, се посочва в съобщението.

Присъствието на Доналд Кук в Черно море има за цел да предложи осигуряване и същевременно да демонстрира нашия ангажимент да сътрудничим отблизо със съюзниците от НАТО с цел укрепване на морската сигурност, заяви командващият кораба Чарлз Хемптън.

Американските военноморски сили изпращат редовно кораби в Черно море съгласно международното законодателство и Договора от Монтрьо. Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук" вече бе в Черно море тази година, в периода 10-24 април, когато посети румънското пристанище Констанца. Руски изтребител прелетя тогава неколкократно близо до кораба на малка височина, а Пентагонът осъди акцията като "провокативна и непрофесионална", припомня Медиафакс.

Междувременно руският постоянен представител в НАТО Александър Грушко отчете, че Черно море се превръща в място на постоянно присъствие на извънрегионални държави, предаде ТАСС.

Грушко отбеляза, че не е ясно какво правят те там. "Няма никаква необходимост от (присъствието на тези държави в Черно море)", подчерта той по видеомост от Брюксел.

Грушко посочи, че засилената военна активност на НАТО не може да не предизвиква безпокойство. Като нови региони, предизвикващи интереса на Алианса, той посочи Североизточна Европа, Прибалтика и Полша. Тези действия няма да останат без отговор и вече се предприемат необходими мерки, предупреди руският постоянен представител в НАТО.

Грушко не изключи възможността процесът на присъединяване на Украйна към Алианса да бъде ускорен с политическо решение, въпреки че тя не отговаря на критериите за членство. Това ще влоши ситуацията в областта на сигурността в тази страна, но и в цяла Европа, предупреди той.

Руският постоянен представител в НАТО призова Арктика да не  превръщана в зона на сблъсък на интереси по модела на Студената война, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
59
 
! Отговори
Тоя път с нов екипаж преди 9 години
откакто руснаците ги подплаших аминалия път със СУ-24 сега идват мй за реваня. Ще гледаме МАЗАНО АМЕРИКАНСКО ДУПЕ с тикви. / НЕ НАШАТА ТИКВА от БАНКЯ/
7
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доби са дошли в Черно море но да си пускат мините в залива на Ню иорк
6
75
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците окупираха територия на чужда държава и се питат какво американците търсят в Чшрно море!
5
7
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
4
5
 
38
 
! Отговори
АЙДЕ НА ЮРУШ преди 9 години
ще го спазарим коритото за кинти, както нарязахме КРЕМИКОВЦи
3
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На теч от Доналд Кук остана ли им екипаж бе ????
2
5
 
54
 
! Отговори
от СТОЛИПИНОВО преди 9 години
Откога чакаме "братската" помощ от АМЕРИКА. Ще нахраним дечурлигата с толкова железо
1
77
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците стига са приказвали, ама да се махат от Крим!