Военната доктрина показа, че Русия си е взела поуки от Украйна

Тя отговаря на реалностите, пише руската преса
29 дек 2014 09:12,
192
Военната доктрина показа, че Русия си е взела поуки от Украйна
Снимка: Reuters, архив

Отбранителното съдържание на руската военна доктрина остава без кардинални промени и в новия вариант на документа. Променен е обаче "характерът на военните опасности и заплахи" за Русия, пише "Независимая газета".

Новата редакция на доктрината, одобрена от президента Владимир Путин на 26 декември, изброява 14 външни опасности за сигурността на федерацията - на първо място разширяването на военния потенциал на НАТО и разширяването на алианса на Изток. В документа се появяват нови постановки и термини, свързани най-вече с експанзията на НАТО, стратегията за "глобален удар" и събитията в Северна Африка, Сирия, Ирак, Афганистан и Украйна. Руският Съвет за сигурност подчертава "необходимостта от поддържане на равноправен диалог с ЕС и НАТО, от съдействие за изграждане на нов модел за сигурност в Азиатско-Тихоокеанския регион, отбелязва "Независимая газета".

Като основни партньори на Русия са посочени другите страни от БРИКС - Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, а в колективната отбрана - членките на Организацията на Договора за колективна сигурност. В новата доктрина е отразен и стремежът към създаване на обща отбрана и сигурност с Абхазия и Южна Осетия, както предвиждат договорите с тях, сключени от Москва тази есен. Въвежда се ново понятие - "неядрено възпиране", с оглед да се поддържа висока степен на бойна готовност на конвенционалните въоръжени сили, цитира вестникът коментар на федералния Съвет за сигурност.

В тази връзка според "Независимая газета" доктрината разглежда и вътрешните военни рискове - от насилствена промяна на конституционния строй, етнически и религиозен тероризъм, рушене на историческите и духовните традиции чрез типични "непреки действия". Текстът уточнява, че има опасност с тази цел да се използват "протестният потенциал на населението, радикални и екстремистки организации, частни военни компании". Вестникът допуска, че тези трактовки се дължат на събитията в Украйна.

Също като в предишния документ обаче се изтъква, че е малко вероятно да започне мащабна война срещу Русия.

Без промяна остават принципите, определящи използването на въоръжените сили, и редът за употреба на ядрено оръжие.

Според високопоставен служител от администрацията на САЩ, цитиран вчера от медиите, "Белият дом споделя позицията на Русия по повод заплахата от екстремизма и оръжията за масово поразяване, но не е съгласен с оценката на евентуалните заплахи от страна на НАТО", пише "Независимая газета".

"Тази доктрина на Путин не е съвсем ново явление" - разработвана е три години, коментира Ерик Ширяев, експерт от САЩ. "Заплахата от световна ядрена война намаля, но Русия се изправи пред нови опасности и други конфликти", добавя той. "Всяко силно правителство трябва да има ясно формулирана и точна военна доктрина, но от друга страна знаем колко е тежко тя да бъде следвана", допълва политологът.

"Нашата доктрина отговаря на реалностите, в които живеем. Смятам, че нашата и международната общественост ще съзре нови смисли в уточнената военна доктрина на Руската федерация", казва пред "Независимая газета" армейски генерал Юрий Балуевски, разработвал и предишния, и новия вариант на документа.

Авторите му са взели предвид дискусиите сред руски експерти от последните години за "поуките от примера на Сирия и Украйна, където уличните протести прераснаха във въоръжена гражданска война", заявява пред "Свободная преса" Олег Владикин от редакцията на в. "Независимое военное обозрение", организирал подобни дебати.

Военната доктрина на Русия заявява, че държавното й ръководство има готовност да води бойни действия въз основа на нови принципи, включително чрез тотална мобилизация на страната, нейната икономика, нейния политически и културен живот. Тази готовност обаче буди сериозни съмнения. Превъоръжаването на армията се вижда от всички, но управленският корпус едва ли е готов да премине към мобилизационен стил в управлението, добавя Владикин.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен128 Берлин е по близо до СОФИЯ отколкото Москва не сме чак толкова близо ако ги думнат няма да е добре но ще го преживеем
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
129 От ОМВ това чакат , да се махне монопола на Лукоил , мебду другото онзи ден в Астрия безнина беше 1,2 евро днос може 1 евро да е ,а при вас
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам от политика но не върви на хубаво.Западат въобсте негие страх.Имат силна изненада сигорно за целият свят стом настъпват толкоз близко до Москва...
113
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко е късно за Русия,обградихая от всякаде немогат дасе отърват никога.Запада доидоха в Киев.Москва е само на 500 кл от Киев.Русия и тези републики които са със Русия теса просто слабички икономически заедно със Русия.Просто ни6то не става.Китаи осе6тат че скоро Русия 6те бъде нападната.Китаи ако се бъркат 6те бъдат пържолник от ми6ки.От ден на ден става много сложна.
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен123 инперства не е ли ясно
111
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен121 за китаиската армия трябва да мисли не само САЩ но и Русия китай няма да се навие да играе втора цигулка в какъвто и да е съюз
110
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето това е новина - руската преса одобрява доктрината на Путин!Каква изненада?!Пишете още в сайта по темата - страхотна е!
109
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
121 Кажи бе , защо тогава се меси Путин в украйна , кво прави там
108
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
121 а Путин не иска да управлява целия свят така ли
107
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 116 ресурс имат русия е най голямата страна с много ресурс ок но сащ също са огромна страна трета по големина а Канада е втората то си им е заден двор сложи и сички партньори -васали избери си кое ти харесва и САМ ще видиш че по ресурси не са по малки от русия Долара е защитен политически а Руснака също се разплаща с него въпреки многото шум като -ако минат в друга валута ще говорим но сега е долар
106
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ДО СЕГА НЕ ПОЗНАВАМ НИКОГО ДА Е ИЗБЯГАЛ В РУСИЯ ИЛИ ДА СИ КУПИ РУСКА КОЛА ИЛИ НЯКАКВА РУСКА ТЕХНИКА. СВЕТА НЯМА НУЖДА ОТ ДВЕ НЕЩА---ОТ РУСИЯ И ОТ КОМУНИСТИТЕ-.РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ. РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗПАРЧЕТОСАНА . А НИЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ ПОД РОБСТВОТО НА ПИЯНИЯ ДИВ РУСНАК. САМО ЧЕ МУ СЕ ВИЖДА КРАЯ---БОЙКО БОРИСОВ Е НАШИЯ ОСВОБОДИТЕЛ ОТ РУСКО РОБСТВО.
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do 113 Германците са я играли тази игра 2 пъти се биха с целия свят и ние покрайтях куп победи убиха повече от колкото загубиха но НИКОЙ неможе да се справи САМ ИЛИ ПОЧТИ САМ с целия свят НОРМАЛНО Е ДА СА ПРЕДПАЗЛИВИ а още от началото на историята е известен принципа ИНПЕРИЙТЕ се разширяват докато могат или рухват САЩ РУСИЯ не са исключение ХАРДЛАЙНЕРИТЕ не са *** знаят че водят 15 към 1 а народите КОЙЛИ ГИ ПИТА ако нещата се решаваха от Ваня и Джон сичко щеше да е по добре но уви
104
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то и в България има руско население и какво?!?Да вземе да ни нападне и да отцепи Варна например?!?Това оправдани е е за ***! Хубавото на ЕС че след като си в него няма граници и се обезсмисля ново разделение.Може да живееш ,работиш и ходиш където искаш в ЕС .А Русия както винаги е с едни поне 100г. назад от света.
103
4
 
24
 
! Отговори
до 111 преди 9 години
Съмнявам се , че САЩ имат икономическият потенциал да натискат икономически Русия още 10-15 години... Доверието в хартиения долар изчезва, а какво прави фалирал човек, с най-съвременното оръжие в света, в такава ситуация?Прочети за инцидента на летището в Прищина 1999 - повод за война се търси отдавна.
102
5
 
27
 
! Отговори
se преди 9 години
До ха-ха-ха-ха-ха :)))Путин има интереси в Крим и Новоросия защото има руско население бре джанъм.А къде по света има американска нация та Обама и предишните изстреляха хиляди ракети и бомби за да насаждат интересите си чрез уж ,,демократични промени" .Има ли въобще американска нация те питам.Та щатите за който милееш са сбирщина от интерисчии и алчност.Хайде прочети историите на двете големи сили и тогава пиши всезнайко.
101
4
 
29
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Едно нещо все ми се върти в главата четеики коментарите и то е:Спрете да оплаквате руският народ,руската държава,путинци,мутинции и всичката злъч която бълвате срещу тази страна.Вместо да ги оплаквате ще е добре да погледнем себеси и държавата си до какво дереже сме докарани.Демокрация-велика дума.Но не спекулираите с нея.Пак бъркаме гроба над които плачем.Тои не е в Русия,нашият е в България.Нека оправим сопствената си батълясала държава в която е непоносимо вече да се живее.Оставете Русия !
100
2
 
19
 
! Отговори
do 110 преди 9 години
Наистина в САЩ нещата също не са толкова "единодушни" както изглеждат, но хардлайнерите командват и мислят "сега или никога". Този акт за подкрепа на Украйна, мина в конгреса само с 3-*** човека, гласували в 22:30 вечерта ( пародия на демокрация нали?). За ЕС е време разделно - няма как да се клатят по средата, трябва да решават. Доколкото се усеща в немскоговорящите медии, натиска да се смекчат санкциите е голям, но явно политическата зависимост от САЩ също е огромна
99
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилията е вредно заболяване ---- Димитър Благоев дедотоСпоред Благоев и запада е бил вреден, само комунизма е бил полезен.
98
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 108 ВОЙНИТЕ СА ЧАСТ ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО концлагери са правени от сички НО много по често подобни съоражения са за пленици СЪМНЯВАМСЕ ДА ИМА ВОЙНА ДО 3 ГОДИНИ ПО СКОРО ЩЕ СЕ ЧАКА ДА ПОЧИНЕ ПУТИН сега е на 63 да кажем още 10-15 БОЖА РАБОТА Е после ще се пробва вариянта ссср адо тогава ще ги натискат икономически руснака не е киборг ефект ще има по малко от колкото очакват сащ и повече от колкото си мислят ура патриотите на русия
97
3
 
19
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 105Силата на САЩ е относително понятие.Основният съюзник на САЩ, ЕС навлиза в тежка икономическа криза ( не ми пишете глупости ***),еврото е загубило 14% от стойноста си към днешна дата спрямо март 2014г. Това ще окаже съществено влияние в следващите месеци на американската сила. Призивите за смекчаване на санкциите ще се поемат и от другата страна на атлантика.