Военната доктрина показа, че Русия си е взела поуки от Украйна

Тя отговаря на реалностите, пише руската преса
29 дек 2014 09:12,
192
Военната доктрина показа, че Русия си е взела поуки от Украйна
Снимка: Reuters, архив

Отбранителното съдържание на руската военна доктрина остава без кардинални промени и в новия вариант на документа. Променен е обаче "характерът на военните опасности и заплахи" за Русия, пише "Независимая газета".

Новата редакция на доктрината, одобрена от президента Владимир Путин на 26 декември, изброява 14 външни опасности за сигурността на федерацията - на първо място разширяването на военния потенциал на НАТО и разширяването на алианса на Изток. В документа се появяват нови постановки и термини, свързани най-вече с експанзията на НАТО, стратегията за "глобален удар" и събитията в Северна Африка, Сирия, Ирак, Афганистан и Украйна. Руският Съвет за сигурност подчертава "необходимостта от поддържане на равноправен диалог с ЕС и НАТО, от съдействие за изграждане на нов модел за сигурност в Азиатско-Тихоокеанския регион, отбелязва "Независимая газета".

Като основни партньори на Русия са посочени другите страни от БРИКС - Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, а в колективната отбрана - членките на Организацията на Договора за колективна сигурност. В новата доктрина е отразен и стремежът към създаване на обща отбрана и сигурност с Абхазия и Южна Осетия, както предвиждат договорите с тях, сключени от Москва тази есен. Въвежда се ново понятие - "неядрено възпиране", с оглед да се поддържа висока степен на бойна готовност на конвенционалните въоръжени сили, цитира вестникът коментар на федералния Съвет за сигурност.

В тази връзка според "Независимая газета" доктрината разглежда и вътрешните военни рискове - от насилствена промяна на конституционния строй, етнически и религиозен тероризъм, рушене на историческите и духовните традиции чрез типични "непреки действия". Текстът уточнява, че има опасност с тази цел да се използват "протестният потенциал на населението, радикални и екстремистки организации, частни военни компании". Вестникът допуска, че тези трактовки се дължат на събитията в Украйна.

Също като в предишния документ обаче се изтъква, че е малко вероятно да започне мащабна война срещу Русия.

Без промяна остават принципите, определящи използването на въоръжените сили, и редът за употреба на ядрено оръжие.

Според високопоставен служител от администрацията на САЩ, цитиран вчера от медиите, "Белият дом споделя позицията на Русия по повод заплахата от екстремизма и оръжията за масово поразяване, но не е съгласен с оценката на евентуалните заплахи от страна на НАТО", пише "Независимая газета".

"Тази доктрина на Путин не е съвсем ново явление" - разработвана е три години, коментира Ерик Ширяев, експерт от САЩ. "Заплахата от световна ядрена война намаля, но Русия се изправи пред нови опасности и други конфликти", добавя той. "Всяко силно правителство трябва да има ясно формулирана и точна военна доктрина, но от друга страна знаем колко е тежко тя да бъде следвана", допълва политологът.

"Нашата доктрина отговаря на реалностите, в които живеем. Смятам, че нашата и международната общественост ще съзре нови смисли в уточнената военна доктрина на Руската федерация", казва пред "Независимая газета" армейски генерал Юрий Балуевски, разработвал и предишния, и новия вариант на документа.

Авторите му са взели предвид дискусиите сред руски експерти от последните години за "поуките от примера на Сирия и Украйна, където уличните протести прераснаха във въоръжена гражданска война", заявява пред "Свободная преса" Олег Владикин от редакцията на в. "Независимое военное обозрение", организирал подобни дебати.

Военната доктрина на Русия заявява, че държавното й ръководство има готовност да води бойни действия въз основа на нови принципи, включително чрез тотална мобилизация на страната, нейната икономика, нейния политически и културен живот. Тази готовност обаче буди сериозни съмнения. Превъоръжаването на армията се вижда от всички, но управленският корпус едва ли е готов да премине към мобилизационен стил в управлението, добавя Владикин.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилистията е тежко заболяване, което не се лекува с лекарства, а само оперативно - отстраняване на кратуната!
95
3
 
22
 
! Отговори
до 105 преди 9 години
Да, в момента САЩ са по-силни. Имат много финансови лостове и много марионетни правителства (военни бази в суверенни страни няма). Затова и смятам, че преди да са изгубили предимството си ще скалъпят война. Народът им няма да приеме безропотно и са се приготвили и за този сценарии. Звучи мрачно, но войната *** на вратата на Европа. Имам приятели руснаци и те самите казват,че в Русия хората мислят, че до 3 години ще има война. Причината е ясна, търси се повод. Жалко е че ние ще сме магаретата...
94
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от къде ви намира Кутев толкова кухи лешници А РУСНАЦИТЕ ТРЯБВА ДА СА ОТЧАЯНИ ДА ДАВАТ ПАРИ ЗА НЕЩО ТОЛКОВА БЕЗПОЛЕЗНО КАТО ВАС
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На зла круша- зъл прът!
92
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен104 съгласен съм но САЩ са по силни
91
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"и това иде от държавата направила ГУЛАГ цинизъм засрамисе рашист"Никъде не написах, че смятам Русия за рай на земята. Концетрационни лагери винаги е имало в историята, и не само в Русия. Но не може да претендираш, че си най-славната демокрация в света, а дефакто да си скрита диктатура и да си готов да защитаваш властта с зъби и нокти до кръв. Избор от двама президенти с една и съща политика...
90
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен102 това звездите ли ти го говорят или вотката е менте тавариш
89
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До САЩ ли?и това иде от държавата направила ГУЛАГ цинизъм засрамисе рашист
88
2
 
19
 
! Отговори
САЩ ли? преди 9 години
Американската мечка е скопена, народа е умишлено затъпен, а за събудените специални убежища(концетрационни лагери) са изградени в последните години. FEMA се грижи за тях, но не могат да обяснят защо имат два три реда огради и бодилвата тел отгоре е насочена навътре, като това са убежища за събития като наводнения и урагани .... Ясно им е на американците, че дори тлъсти и ***, някой хора още не са забравили да мислят...
87
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилията е вредно заболяване ---- Димитър Благоев дедото
86
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩУРМ ГЕВЕР 44 чисти червените отлично ак 47 е лошо копие
85
6
 
19
 
! Отговори
др. КАЛАШНИКОВ 1947г преди 9 години
е най-добрия ЛЕКТОР за вразумяване на *** ПРЕДАТЕЛИ
84
16
 
7
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Отбранителната доктрина на Русия не се променяла. След като отбранително окупираха Крим и Донбас, коя ли държава ще окупират по отбранителната си доктрина.
83
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СВОБОДА ЗА КАЗАН И КАБАРДИНО БЪЛГАРИЯ там не расия ТАМ Е БЪЛГАРИЯ доло окупатора
82
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1917 пълна и безусловна капитолация на русия пред България и съюзници ЧЕНГИС ХАН пък ги направи роби за 250 години силни казваш СМЯХ
81
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Военната стратегия на НАТО е чисто отбранителна !ААА значи Сърбия ги нападна.....
80
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия е азиятска сатрапия РАКОВСКИ
79
3
 
22
 
! Отговори
НАЙ-СИЛНИТЕ преди 9 години
животни живеят НА ВОЛЯ в СИБИР и за никого не е препоръчително да ходи там неканен. Руската мечка и сибирския тигър ще строшат гръбнака на всеки. Такива самозвани лидери като Хитлер, Наполеон и други - са примери в историята за нахалниците от НАГЛО-САКСОНИЯ. СВОБОДАТА САНЧО.... е НАЙ-ВАЖНА
78
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Намислилисте да се продадете на МИРИЗЛИВИЯ КАЗАШКИ БОТУШ ще ви одрежа кунките --- ВАСИЛ ЛЕВСКИ
77
1
 
2
 
! Отговори
от 69 преди 9 години
До един българин 80Блягодаря нали за съветите, но нямам нужда от чудж акъл. Отлично му разбирам думите на Путия и т.н. Обаче ти май не си ги разбрал много много Сигурно и годините ти са около 21-25 нали?