Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

Москва: Американското гориво може да доведе до инцидент
31 дек 2014 08:05,
265
Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво
Снимка: Архив Reuters

Споразумение за доставка на ядрено гориво от САЩ за Украйна бе подписано в Брюксел между американската компания "Уестингхаус" и украинската "Енергоатом", предаде ТАСС. Съобщението бе направено първо от говорител на украинската компания, а после потвърдено и от американската. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обясни, че със споразумението Киев цели да намали зависимостта си от доставките от Русия.

В средата на този месец от "Енергоатом" съобщиха, че обсъждат възможностите доставеното от САЩ ядрено гориво да бъде използвано в 13 реактора в украинските ядрени електроцентрали.

Външното министерство на Русия обаче заяви, че сключената от Украйна сделка за покупка на американско ядрено гориво може да доведе до инцидент, предаде АП. Външнополитическото ведомство в Москва окачестви това като "опасен експеримент, която заплашва сигурността и здравето на украинските граждани и народите в Европа".

Министерството заяви, че американското гориво не е достатъчно пригодно за украинските реактори от съветски тип и намекна, че възниква риск от повторение на Чернобилската катастрофа.

Във вчерашното си изявление "Уестингхаус" припомни, че работи с украинската страна още от 2003 г. по диверсификацията на доставките на ядрено гориво. От компанията казаха още, че американско гориво вече успешно и безопасно се използва в Южноукраинската АЕЦ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МонархистА къде работят за купа ориз? В България, Украйна и Израел. От статистиката това излиза.
69
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** получиха жлъчна криза!!Свиквайте с тези новини-по-лесно ще ви е!Русия е обречена да доставя само нефт и газ навън!Запада видя истинското имперско лице на Путин!Докато той е начело руснаците н яма да видят бял ден!И за тях почва да важи следния виц-"Попитали радио Ереван-Кога ще станем по-добре?Отговора бил-Вече бяхте!"Дори и Путин да здаде властта и дойде друг,никога повече няма да има същото доверие!Никога!Просто руснаците ще бъдат върнати насила в 90-те!Ххааххаха!Великата сила!
68
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да имаме всякакви политически пристрастия, НО ГОТОВИ ЛИ СТЕ ЗА НОВ ЧЕРНОБИЛ? Докато няма изрично становище от МААЕ, не от местната агенция, а от международната, аз съм против такъв експеримент!
67
8
 
19
 
! Отговори
Новогодишен бонус преди 9 години
Всичките ядрени физиопати на Кутев се показаха на кворума, ще има по 20 ст новогодишен бонус.
66
2
 
35
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Аз не мога да си представя, че гориво произведено в САЩ и превозвано на разстояние 8000км може да е по-изгодно от руското, обаче Украйна вече не е суверенна държава. Премиерът Яцюнек е назначен от мисис Нуланд, друго не може да се очаква освен да сключват изгодни сделки за американците.Честито на американците за най-новата им придобивка!
65
3
 
31
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
до 86Вярно е, в САЩ не работят за купа ориз, а работят по две работи да си плащат на време вноските по ипотеките и кредитите. И с остатъците си купуват ГМО и всякакви други полуфабрикати.
64
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те и в Козлодуй направиха такива опити и се видя, че е възможно, но на доста по-висока цена. Друга тема е, че в Украйна има различни типове реактори и това, което правят наистина крие риск, но да видим какво ще каже МААЕ.
63
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗа разлика от киевските недоносчета, левите в Европа разбират от доста неща. Все пак е Европа не изостанала и фалирала украина.
62
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кутев само ядрени физици с втора професия икономика *** назначава
61
1
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До мъко мояКолко време мислиш, че украинците ще издържат на примитивна агитация? Комунизма свърши и дори Порошенко и Яценюк не могат да го върнат.
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 95Недй така пич - още е рано та да пиеш толкова .
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 94 а аз от 25 една руска не съм видял
58
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен91 най голяма икономика е ЕС близо тройна на китаската
57
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До политолог 85Нещо от десетки години ми се губят стоки с надпис произведено в америка . Защо ли ?
56
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Играят си с огъня... Вече имаше няколко инцидента със Запорожката АЕЦ, която е една от най-големите в Украйна и точно, в която си правят експерименти с хамериканско гориво! Нивото на радиация е 14 пъти над допустимото в района! Браво на укропите! Какво пък толкова?! Ще предизвикат нов Чернобил, но пък за сметка на това няма да са зависими от Русия! Ура! Да живее укро-хамериканската простотия!
55
2
 
32
 
! Отговори
обасни ти преди 9 години
До Минаващ 88Питам *** не отговарят . Та и Фукушима ли е съветска , пък там демокрация , японците много стриктни . Що така стана ? И ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВА ? Или американския атом най-безопасния в света - поне така обясняваха докато хвърляха бомбите с уран в Югославия .?
54
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тц, в грешка си. Китай са първа световна икономика а не ФАЩ. ФАЩ бяха доскоро световна иконимика, но са в упадък. Расови сблъсъци, протести, убийства. Във ФАЩ закона позволява всеки да бъде арестуван и измъчван в ареста без съд и заповед от съдия само по подозрение - наскоро имаше голям скандал. Масово подслушване и следене - и телефони и интернет. ФАЩ = обикновен фашизъм.
53
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А къде беше централата на СССР и кой прибра ядрените ракети накрая бе ***.
52
13
 
27
 
! Отговори
Минаващ преди 9 години
Бе големи спецове тук бе. Чернобилската централа не бе украинска а бе съветска. Тъй че да не плашат гаргите от Кремъл. Вината си е съветска т.е. руска. Нали се сещате кои бяха директорите тогава и откъде. А що се отнася до това могат или не да правят реактори янките....ми те и автомобили не могат да правят. Пък сите руски олигарси са с разни буици, инфинити, Додж-ове...абе мъка.
51
25
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ са икономика номер 1 защото хората там не работят за една купа ориз като в комунистически Китай. То това е акъл а не *** да ти го набие човек