Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

Москва: Американското гориво може да доведе до инцидент
31 дек 2014 08:05,
265
Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво
Снимка: Архив Reuters

Споразумение за доставка на ядрено гориво от САЩ за Украйна бе подписано в Брюксел между американската компания "Уестингхаус" и украинската "Енергоатом", предаде ТАСС. Съобщението бе направено първо от говорител на украинската компания, а после потвърдено и от американската. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обясни, че със споразумението Киев цели да намали зависимостта си от доставките от Русия.

В средата на този месец от "Енергоатом" съобщиха, че обсъждат възможностите доставеното от САЩ ядрено гориво да бъде използвано в 13 реактора в украинските ядрени електроцентрали.

Външното министерство на Русия обаче заяви, че сключената от Украйна сделка за покупка на американско ядрено гориво може да доведе до инцидент, предаде АП. Външнополитическото ведомство в Москва окачестви това като "опасен експеримент, която заплашва сигурността и здравето на украинските граждани и народите в Европа".

Министерството заяви, че американското гориво не е достатъчно пригодно за украинските реактори от съветски тип и намекна, че възниква риск от повторение на Чернобилската катастрофа.

Във вчерашното си изявление "Уестингхаус" припомни, че работи с украинската страна още от 2003 г. по диверсификацията на доставките на ядрено гориво. От компанията казаха още, че американско гориво вече успешно и безопасно се използва в Южноукраинската АЕЦ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
7
 
30
 
! Отговори
Тиквология преди 9 години
За какво става въпрос ,от къде се тръгна , къде се стигнаБедна им е фантазията на руснаците.Те все още неразбират от верижни тиквени реакции , подправени с неподправена селяндурщина.Те неподозират какви възможности се крият в тиквореакторите и кратуногенераторите. И затова да спират АЕЦ Козлодуй.Тиквите цъфнаха , вързаха и тиквенократунската верижна реакция вече е непобедима , в победената и изчезваща от лицето на Земята България.
89
2
 
49
 
! Отговори
САЩ им... преди 9 години
... дава кредити по програма за развитие на ядрената енергетика. с тях, украинците купуват горивото от Уестингхаус, и изплащат кредитите (главница +лихви) обратно на САЩ. Нито на Яценюк, нито на Порошенко не им пука за това. Тези кредити ги взимат от името на държавата. Украйна ги изплаща.
88
4
 
21
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 101Извинявай много, ама пишеш откровенни простотии, не знам дали сам не се усещаш че ръсиш небивалици. А вярваш ли си? Кого заблуждаваш?Гледам сръбската телевизия, по нея нищо не казаха, защо ли??? Когато гръмна Чернобил, слушах сръбски радиостанции на УКВ. Тогава имаше много и всички до една говореха за ужасната авария. Докато по нашите две държавни Хоризонт и Христо Ботев имаше ... народни хора и ръченици. Кого лъжеш?
87
18
 
20
 
! Отговори
гост преди 9 години
А дано! след това ако е успешно и в България така!
86
0
 
19
 
! Отговори
Салама преди 9 години
Гроздето е кисело, нали?
85
3
 
23
 
! Отговори
един българин преди 9 години
За твое сведение, бил съм в Украйна и в Киев бях почти месец. Имам много добра представа каква е Украйна и какви са украинците. А ти многознайко, как би се почувствал ако някой почне да разправя, че българите са татари, ***, мърлячи, мързеливи и крадливи? А? Как би се почувствал и какво би казал?Киев е европейски град (поне беше много преди войната там), на сто процента! Много красив град, архитектура, паметници, история...
84
0
 
17
 
! Отговори
за 121 преди 9 години
До АнонименСпоред мен, защото Запада не одобрява тези протести.
83
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСамо *** мразят Русия, защото са синове на свинята.
82
7
 
20
 
! Отговори
за 116 преди 9 години
До АнонименКато дойдат за теб руснаците къде ще се скриеш? При навални ли?
81
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
God bless AMERICA :)!!!!!
80
5
 
30
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До един българинВсъщност вероятността Украйна да бъде част от Русия отново до няколко години е над 70%. Спореди политически анализатори / не руски /.
79
20
 
24
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Браво! Така трябва! Само така!Бащицата цар/император Путин мъчи, прави, струва да прикотка Украйна обратно ама няма вече. Край. Хлопна мандалото. Украйна вече никога няма да бъде част от Русия.А дали изобщо Украйна ще развива някакви отношения с Русия, зависи от бъдещото руско правителство, евентуално от това което остане от днешна Русия като държава изобщо...
78
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 102Украйна фалира, това е причината да да купуват малко. Ще продължи да обеднява докато в Киев не изберат нормално управление.
77
7
 
22
 
! Отговори
до 102 преди 9 години
Ти не разбра ли че не става въпрос за това кое е изгодно и кое не!Украинците се стемят да потребяват колкото се може по-малко стоки и услуги от Русия!Тяхната логика е Купуваш руска стока=даваш пари на терористите!Тва е!Готови са да плащат по-скъпо само да не е руско.
76
2
 
31
 
! Отговори
иван иванов преди 9 години
С изключение на Чернобил останалите АЕЦ в Украйна са двуконтурни машини.Горивото там се подготвя по друга технология .Уестинхаус прани едноконтурни машини и горивото се подготвя по друга технология,несъвместима с реакторите от типа на двуконтурните.Вероятноста от ицидент е повече от възможна,всъщност вече има и такива но умело прикрити.
75
1
 
25
 
! Отговори
за 99 преди 9 години
И тока от американските марици е по-скъп от този на българската, но има цяла партия РБ която твърди че е точно обратното, въпреки че числата показват, че не е.
74
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 105Ооо колко си ***! То защото любимите ви хамериканци, на които се кланяте нямат имперски интереси, нали?! Затова водят войни и котролират само територии богати на ресурси?! За това са заобиколили Русия от всякъде с бази... За това създадоха талибаните, идил и т.н., за това бомбардират мирното население на Пакистан, Авганистан и други страни с близкия изток с дрони?! Леле какви миротворци и мислители за благото на света са светите хамериканци!!!!
73
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 105Имаш ли доказателства, че няма да има проблеми, защото каквото и да си говорим, ако гръмне там, може да забравиш поне за половин България. Под доказателства, становище на компетентна служба, а не заявленията на частни компании.
72
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Президентът Обама винаги действа безразсъдно на думи и дела, подобно на *** в тропическа гора"
71
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не мога да си представя, че гориво произведено в САЩ и превозвано на разстояние 8000км може да е по-изгодно от руското....Разбира се,че е много по изгодно горивото произведено в САЩ. От руското гориво Уестингхаус не печелят абсолютно нищо - каква изгода може да има от руско ядрено гориво.