Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

Москва: Американското гориво може да доведе до инцидент
31 дек 2014 08:05,
265
Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво
Снимка: Архив Reuters

Споразумение за доставка на ядрено гориво от САЩ за Украйна бе подписано в Брюксел между американската компания "Уестингхаус" и украинската "Енергоатом", предаде ТАСС. Съобщението бе направено първо от говорител на украинската компания, а после потвърдено и от американската. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обясни, че със споразумението Киев цели да намали зависимостта си от доставките от Русия.

В средата на този месец от "Енергоатом" съобщиха, че обсъждат възможностите доставеното от САЩ ядрено гориво да бъде използвано в 13 реактора в украинските ядрени електроцентрали.

Външното министерство на Русия обаче заяви, че сключената от Украйна сделка за покупка на американско ядрено гориво може да доведе до инцидент, предаде АП. Външнополитическото ведомство в Москва окачестви това като "опасен експеримент, която заплашва сигурността и здравето на украинските граждани и народите в Европа".

Министерството заяви, че американското гориво не е достатъчно пригодно за украинските реактори от съветски тип и намекна, че възниква риск от повторение на Чернобилската катастрофа.

Във вчерашното си изявление "Уестингхаус" припомни, че работи с украинската страна още от 2003 г. по диверсификацията на доставките на ядрено гориво. От компанията казаха още, че американско гориво вече успешно и безопасно се използва в Южноукраинската АЕЦ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Чернобил--точно затова всички пищят-щото и тогава украинците скриха в първите дни от Кремъл.Незабравяй че ръководството на Украинската СССР се е ръководило само от украинци....не подминавай фактите.
9
6
 
47
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Абе 11 физика:Какво гориво в Чернобил ,какви 5 лева?Там стана авария,че шефа на смяната е искал да стане партийен нагоре по етажите.За тва и е мъчил системите за сигурност до последно>тест,който се съмнявам,че западна централа би издържала!!!В Чернобил си е единственно човешка грешка и амбиция.Запада цял филм дори ти направиха!!!
8
39
 
40
 
! Отговори
Чернобил преди 9 години
русофилите очакват Чернобил 2-ра част.Сигурно при аварията в чернобил 1986, американците ви бяха виновни. Нали другарите руснаци бяха на всички ръководни постове в централата, а горивото руско. И ква стана гръмна централата, а другарите една седмица след аварията уверяваха целия свят, че нищо не се е случило, а всичко са измислици на лошия запад
7
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен10 медведа той пречи на всички щото много краде
6
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2..да живее независима Украйна.......Ами да живее,какво и пречи,та не живее.
5
15
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чехите замалко не истровиха цяла Европа,сега и тия тръгнали---абе няма ли кой да спре глупоста в Киев.
4
49
 
34
 
! Отговори
NewYorker преди 9 години
ДЕРЗАЙТЕ СВОБОДНИ УКРАИНЦИ ... режете още от руския тумор и от сифилистичните ленинисти. ЕС и НАТО е вашият път. Белият свят Ви е продегнал ръка. Скъсайте оковите ... не сте сами! И Вие имате право за ДОСТОЕН ЖИВОТ, а не просто мизерно съществуване .... НЕКА БОГ ДА БДИ НАД ЕВРОПЕЙСКА И СЕВЕРОАТЛАНТИЧЕСКА УРКАЙНА
3
14
 
87
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Сега може да очакваме Чернобил втора част.. Тия украинци се оказаха най-простия народ на планетата! ЧНГ
2
5
 
40
 
! Отговори
соросче преди 9 години
До С О Р ОСголеми пиратки чичо ще се пука яко )))))
1
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стара новина дайте за Путин или за БРИГС празници са нека се забавляваме здраво