Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

Москва: Американското гориво може да доведе до инцидент
31 дек 2014 08:05,
265
Украйна подписа с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво
Снимка: Архив Reuters

Споразумение за доставка на ядрено гориво от САЩ за Украйна бе подписано в Брюксел между американската компания "Уестингхаус" и украинската "Енергоатом", предаде ТАСС. Съобщението бе направено първо от говорител на украинската компания, а после потвърдено и от американската. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обясни, че със споразумението Киев цели да намали зависимостта си от доставките от Русия.

В средата на този месец от "Енергоатом" съобщиха, че обсъждат възможностите доставеното от САЩ ядрено гориво да бъде използвано в 13 реактора в украинските ядрени електроцентрали.

Външното министерство на Русия обаче заяви, че сключената от Украйна сделка за покупка на американско ядрено гориво може да доведе до инцидент, предаде АП. Външнополитическото ведомство в Москва окачестви това като "опасен експеримент, която заплашва сигурността и здравето на украинските граждани и народите в Европа".

Министерството заяви, че американското гориво не е достатъчно пригодно за украинските реактори от съветски тип и намекна, че възниква риск от повторение на Чернобилската катастрофа.

Във вчерашното си изявление "Уестингхаус" припомни, че работи с украинската страна още от 2003 г. по диверсификацията на доставките на ядрено гориво. От компанията казаха още, че американско гориво вече успешно и безопасно се използва в Южноукраинската АЕЦ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
24
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
Това вече е много опасно!И лекото корабно гориво, и конвенционалното дизелово гориво, и биодизела и керосина са по същество дизелови горива, но всяко едно от тях е предназначено да се използува в конкретен двигател, съобразен с особеностите на горивото. Образно казано не може да караш самолет с леко корабно гориво!Даже не всички автомобили могат да ползуват биодизел, защото най-малко маркучите трябва да са химически устойчиви за него.Но едно е да скапеш двигател на кола, а друго ядрен реактор!
29
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според изледвания най- много хомосексуалисти има в Русия,като това е една от причините жените им да не отказват.
28
4
 
43
 
! Отговори
power plant преди 9 години
Така ли му казваме вече на заграбването чрез сила на чужди пазари - диверсификация!???В България хубаво са ни диверсифицирали. Благодарим ти, Бойко Банкянски!
27
21
 
27
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Абе що всички Сърпове и Чукове не си вземите по една касета с руско гориво , да си я заврете отзад и да отлетите за Сибир.
26
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами укрите са животни. Това е ясно. Възможно е да са мутирали от Чернобил.
25
20
 
24
 
! Отговори
хм преди 9 години
Ами тяхна си работа. Путин така се опетла,че върна Русия 20 години назад. Нормално е сегаповечето държави да странят....освен С Корея и Турция до някъде.
24
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кутев само ядрени спецове назначава в тролската стая
23
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако украинците желаят да умрат, и да освободят земята за по полезни животински видове, нека умрат.По скоро ще е по добре, начина на смърт , нека си изберат сами.
22
14
 
22
 
! Отговори
до а сега 41 преди 9 години
ТОЧНО ЗА ТОВА КИЕВ ПОДПИСВА С УЕСТИНГХАУС,ЗАЩОТО НАПОСЛЕДЪК РУСКОТО ГОРИВО И НЕКАЧИСТВЕНО И С УКРАИНСКИТЕ РЕАКТОРИ СТАВАТ ТАКИВА АВАРИИ..ЗА КАКВИТО ТИ СПОМЕНАВАШ .
21
4
 
22
 
! Отговори
бг преди 9 години
Не е имало инцидент.......да де,инцидент не е имало,авария е имало.
20
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ушанките вече дежурят във форума. Като ви аресва толкова ссср - чемодан, вокзал, масква и не се връщайте.
19
2
 
38
 
! Отговори
vdch преди 9 години
До ***,***... Това за Костов не го помня, ама знам че, Чехия почна да работи с гориво от Уестингхауз, което им създаде куп проблеми и бързо се отказаха.
18
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
два реактора в русия испускат радияция Кремал тайно погребва починалите при инцидента а руските медий мълчат за това
17
9
 
22
 
! Отговори
до булгур 28 преди 9 години
ААА ЗНАЧИ МОЖЕЛО И С АМЕРИКАНСКО ГОРИВО,АМА СЕГА ПЪК БИЛО ПО СЛАБО И ПО СКЪПО. А ДО СЕГА ЩО РИВАХТЕ ,ЧЕ АМЕРИКАНСКОТО НЕ СТАВАЛО ЗА ИЗТОЧНИ АЕЦОВЕ,А УТОЧНЕТЕ СЕ ,МОЖЕ,СТАВА ИЛИ ВИ СЪРБИ ?
16
4
 
29
 
! Отговори
бг преди 9 години
Безопасно в коя украинска АЕЦ? В тази,в която преди два дена имаше инцидент ли?
15
2
 
43
 
! Отговори
Булгар,Булгар... преди 9 години
По времето на костуф една година купихме амириканску гориво , някои амирикански вазинолюбец помни ли това????? С 30% по-скъпо и 30% по-слабо обогатено .
14
3
 
21
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
Що ти малък *** ли си ?На физика му е голем и има голем ***,твоя като е малък и калъфа ти е малък.кво се нервиш
13
1
 
23
 
! Отговори
Учил на времето! преди 9 години
Виждам че пишете за ЧАЕС но никой от вас не е бил там аз 1986г юни месец бях там. Около 4-реактор ЧАЕС замервах радиационния фон от един уаз 469 покрит с оловни листове... Вярно премитивно но работеше в джипа нивото беше около 0,13-0,20мк/рен на час.. Около реактора беше около 2500рен/час.. Всички бяха подписали декларация за конфиденциалност.... Графитни парчета отломки железо-бетонна всякаде.. Едно графитно парче излъчваше 600 рен/ч! Един камион прави два курса незав.
12
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До атомен физик--Абе ти си гУлем *** бе...
11
5
 
47
 
! Отговори
Учил на времето! преди 9 години
Украинските аец с снабдени с реактори РБМК-1000(реактор болшой мощности каналний) и са от типа графито-ураниеви.. Работят с гориво МОХ (ураниев диоксид U CO2 предст. Таблетки поставени в циркониеви тръби праз. В Горно- Химическия Завод в Сибирь за справка "Секретны Горы" руското гориво(таблетки) издържат на по-висока температура американското се топи при по-ниска.. Чехия си изпати... Руски реактор не работи с американско гориво защото реакторите на сащ са кипящи водно водни а руските са графитни