Русия с рекорден добив на петрол през 2014 г.

Страната е произвеждала средно по 10,58 млн. барела дневно
2 яну 2015 17:50,
275
Русия с рекорден добив на петрол през 2014 г.
Снимка: Reuters, архив

През 2014 г. Русия е добила рекордно количество петрол от разпадането на Съветския съюз насам. През изминалата година страната е произвела средно по 10,58 млн. барела петрол на ден. Това е ръст от 0,7% на годишна база, сочат данни на Министерството на енергетиката на Русия. Покачването се дължи на нарасналия добив от малки частни компании, информира Ройтерс.

Само през декември производството на петрол и природен газ в Русия достигна 10,67 млн. барела дневно. Това също е най-високо ниво след разпадането на Съветския съюз. Данните показват още, че т.нар. малки частни производители, са увеличили производството с 11% до над 1 млн. барела на ден.

Износът на суров петрол чрез държавния монополист Транснефт спадна с 5% до 195,5 млн. т основни заради ръст на вътрешното търсене.

Експортът към Китай достигна нов връх от 22,6 млн. т (452 хил. барела на ден), което е покачване с 43% спрямо 2013 г., тъй като Русия търси начини да диверсифицира купувачите на енергийни суровини.

Пикът в добива на петрол от 11,41 млн. барела на ден беше достигнат през далечната 1988 г., разкриват данни на Международната енергийна агенция.

Поради влиянието на спадащите цени на петрола и наложените западни санкции ръстът на производството през 2014 г. се забави от увеличението в размер на 1,4%, отчетено през 2013 г. Приходите от петрол и газ формират 50% от приходите в бюджета на Русия.

Петролният гигант Роснефт, който произвежда повече петрол от членовете на ОПЕК Иран и Ирак, е произвел с 0,7% по-малко петрол.

Икономиката на Русия навлиза в рецесия поради спада в цените на петрола. Производството на „черното злато“ пък може да спадне до 525 млн. т през тази година, сочат прогнозите на Министерството на енергетиката.

Международната енергийна агенция очаква, че руското производство на петрол ще спадне с 1% през 2015 г. През 2014 г. производството на природен газ пък намаля с 4% до 640,237 кубични метра.

Най-големият производител на природен газ Газпром регистрира годишен спад на производството от 9% до исторически ниските 432 млн. кубични метра заради ценовия спор с Украйна. Страната, обхваната от криза, някога бе вторият най-голям клиент на компанията след Германия.

Още новини от "Свят" четете в Investor.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
19
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До neoДай си номера, да ти се обадя
21
0
 
17
 
! Отговори
нео преди 9 години
42.... Хахахах е това се казва хумор. Разкри ме признавам си )))
20
7
 
22
 
! Отговори
neo преди 9 години
СтарбаксаМного ми е смешно като разни тикви пишат глупости. Тиквоооо ти откъде знаеш аз къде живея бе. Това първо.Второ не ме интересува кой гласувал и за кого и как. Казвам официална информация от медиите. Трето аз живея в Калифорния и то от мноооого години и мога да ти кажа че тук има много Руснаци които пък не харесват Путин. Но имам колеги американци, включително и дребни бизнесмени познати които го харесват.Обама затвърди парттайма и разказа играта на работещите ако не знаеш.
19
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какви са тези писания америка била наи голиямата икономика в света не е не е вече Китаи е наи голиамата икономика в света от 2014 година еи *** народ
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Около 30% от нефта се добива чрез фракинг. Русия планира да постигне 40% от фракинг през следващата година.
17
1
 
20
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
..abe hubavo opisvate Russia kato benzokolonkata na zapada, no pri otvetnite merki na sankciikite triabva da si sliap da ne vidis ,ce poveceto strani na Evropata sa bili kravarnika, svinarnika,zelncukovata gradinka na Ruskata Federacia...A sega kato im biha baltiata i si razvivat RODNOTO-kUv ste go durvi zapada...??A ste-neste...do benzokolonkata pak ste opre...:))
16
8
 
22
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До neoАбе Нео, ти имаш ли си представа за какви американци става дума, които да харесват Путин.Охххх, малко да ви светна, че като вземете да пишете за Америка, а я гледате само на пощенски картички, та незнам какво да кажа !Та : това всички са руснаци с американско гражданство. Моите приятели са все руснаци и украинци. Руснаците , които живеят в Америка си държат за Путин, защото все пак става дума за тяхната Родина. Това е.
15
1
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До СТРАНДЖАТАДа "не" умрете от глад...
14
9
 
29
 
! Отговори
neo преди 9 години
Путин на 10 място от 50 политици.Най-харесвана личност в САЩ. Официално допитване на Галъп. хахаххахаКаква ирония само. А тук русофобите плюят ли плюят. Хахахха ПЛюйте ама да знаете че хората и в САЩ явно прозират кой е истински мъж и политик и зашитава страната си. Айде честито
13
0
 
15
 
! Отговори
Адам светиланата преди 9 години
Да се наводни пазара , още може и дъжд от петрол ще вали нали искате петрол ще се къпете в него , а алчните за пари ще ва палим с тях да изгорите по добре събирайте си собствената клада клечката от нас .........
12
9
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Копайте бе къртици... - копайте да умрете от глад...
11
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
""Русия трябва да ползва някои от практиките на сталинизма"".............путинска русия ПОЛЗВА ВСИЧКИ практики на сталинизма ... и доста на фашизма !
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 6Вероятно след великите българи на трите язовира, дали писменост и култура не само на рашките, но и на цяла Гейропа, започнат да прозвеждат нещо! Баси нещастните мега тиквунистанци с грандиозните комплекси за мегаломания!
9
10
 
17
 
! Отговори
ИНВЕСТОР.БГ преди 9 години
Най-голямата икономика в света/Американската/ е като оазис в пустинята.
8
4
 
26
 
! Отговори
Ben Bernanke преди 9 години
Русия с рекорден добив на петрол през 2014 г... a Koloniata Bulgaria s rekorden urozai na graniasali Tikvi prez 2014...
7
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се радвайте на евтин бензин.по/късно ще ви излезе през ауспуха.
6
0
 
19
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
не е тайна, за миналата година са продали за 25млрд долара, тази се борят за 40-50 ;)
5
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия има най-силната военна индустрия в света но не се отчита в БВП заради тайната.
4
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям праз. Икономиката на една държава не може да се гради САМО на природните ресурси. Кога Русия ще започне да произвежда нещо, което да е полезно за останалия свят?
3
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-ниските цени на петрола засилват потреблението и причиняват екологична катастрофа със смог и наводнения и арктичен студ.