Кои са загиналите водещи карикатуристи на "Шарли ебдо"

Нападателите са били много добре подготвени
Обновена: 7 яну 2015 19:04 | 7 яну 2015 17:34, Елка Василева
168
Кои са загиналите водещи карикатуристи на "Шарли ебдо"
Стефан Шарбоние. Снимка: БТА

Четирима водещи карикатуристи на "Шарли ебдо" са били убити при днешното нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник в центъра на Париж, при което по последни данни са загинали общо 12 души, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като се позоваха на говорителката на Парижката прокуратура.

Това са Шарб, Жан Кабю, Жорж Волински и Тинюс. Те са били идентифицирани на местопрестъплението от оцелял.

Кабю и Волински са сред създателите на друго известно сатирично издание - "Хара-кири", публикувано от 1960 до 1985 г., която се явява предшественик на "Шарли ебдо". Кабю е започнал да рисува политически карикатури още през 60-те години, по време на борбата на алжирския народ за независимост от Франция, отбелязва ТАСС.

Още по темата

Тинюс, автор на силно критични карикатури на тема радикалния ислямизъм, до деня на смъртта си е бил под полицейска охрана.

Сатиричният седмичник "Шарли ебдо" е с леви политически нагласи и прави язвителни коментари на световните дела, политиката и религиите чрез карикатури и мними репортажи, отбелязва АП.

Според свидетели терористите са били добре информирани за състава на редакционния съвет на седмичника и са знаели как изглеждат всички карикатуристи. Очевидци съобщиха, че нападателите са ги назовали по фамилии, преди да ги разстрелят, отбелязва ТАСС, позовавайки се на Франс прес.

Терористичният атентат е извършен в деня на седмичното заседание на редакционния съвет на "Шарли ебдо", което според полицейски източници сочи, че екстремистите внимателно са се подготвили и са знаели точното разписание на работата на изданието.

Те са знаели и новия адрес на "Шарли ебдо". Седмичникът неотдавна се премести в нова сграда в друг квартал на Париж. Сградата е била под полицейска охрана. Двамата полицаи на смяна са били застреляни от терористите. Нападателите са използвали автомати "Калашников" и пушки-помпи, отбелязва ТАСС.

Това е безпрецедентен за Франция атентат от най-малко 40 години, отбелязва АФП.

Нападателите са изоставили колата, с която са избягали от мястото на атаката. В ход е операция по тяхното издирване.

Шарб, чието истинско име е Стефан Шарбоние, от 2009 г. е бил и главен редактор на седмичника. Той е сред хората, които защитиха решението на "Шарли ебдо" да публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед в края на 2011 и през 2012 г. "Мохамед за мен не е свещен. Не се сърдя на мюсюлманите, че не се смеят на карикатурите ни. Аз живея съгласно френските закони, не според закона на Корана", заяви той за АП през 2012 г.

"Шарли ебдо" е под натиск още от броя си с ислямския пророк Мохамед през ноември 2011 г., в който "кани" Мохамед да му е гост-редактор и публикува негова карикатура на корицата си.

Сградата на седмичника бе нападната със запалителна бомба, сайтът му стана жертва на кибератака, а Шарбоние бе под полицейска охрана. Офисите на седмичника бяха охранявани от полицията за борба с безредици след излизането на броя му от 2012 г. с нови карикатури на ислямския пророк Мохамед в обстановка на бурни реакции срещу антимюсюлмански филм. Тогава френското правителство защити правото на свобода на словото, същевременно упреквайки "Шарли ебдо", че разпалва напрежение.

Журналистите на "Шарли ебдо" в последните години редовно са били под денонощна полицейска охрана, а редакцията и през последните месеци многократно е получавала заплахи от екстремисти.

Днешното нападение идва в деня на излизането на новия роман на известния френски писател Мишел Уелбек. Политико-фантастичната творба със заглавие "Подчинение" описва избирането на първия президент мюсюлманин на Франция и засяга остро дискусионната тема за ислямизацията на френското общество.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЦАРЯ Е ГОЛ!Че гол гол е, че Европa не е същaтa съм съглaсенНо Ислямскa държaвa не е държaвa, зaщото други устремили се към империaлизъм не виждaмИД опожaри летището в Триполи преди няколко месецaИрaк си е колонa нa СaщИзкaзвaнетот ти съдържa етикети и леко повърхностноНекa видим кой оргaнизирa събитиятa, кой ги провокирa и нaй вече кaкво целятС Увaжение
84
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да би мирно седяло не би х.. видяло!!!
83
4
 
14
 
! Отговори
Сунай преди 9 години
А пък българите ОТ ВЕКОВЕ вярват в максимата "ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВИЦА САБЯ НЕ Я СЕЧЕ".
82
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако цените свободата и християнските ценности подкрепете масово PEGIDA
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Военни може да няма на нашата граница но задължително трябва да се сложат добре въоръжени специални разузнавателни части по границата за да бъде спрян потока от Ислямиски държави към БългарияТурция трябва като наш Натовски Съюзник да ни помага след като наш Пленелиев се бой да не стане дипломатичен скандал Аааааааа и да се върнат Вишките и Кучетата на Граничните отряди
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нападателите са били много добре подготвени----------------То и при кулите-близнаци беха много добре подготвени! САЩ и ЦРУ имат ли пръст отново в това?
79
12
 
12
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
От утре започвам с карикатури за Иисус, тъй като всеки един от Вас има огромно чувство за хумор!
78
2
 
2
 
! Отговори
acca преди 9 години
86 - това от лаптопа на твоят любим - турска русалка - ли го написа?
77
0
 
12
 
! Отговори
Куневa преди 9 години
По повод на терористичния акт в Париж бе потърсен за коментар главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Според него България, която е част от Европейския съюз и НАТО, също е потенциално заплашена от подобни атаки- Глупости, интегрирaй, вкaрвaй !!!!!
76
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако знаете колко процента от БВП на САЩ се дължи пряко или косвено на войни (без да борим корпоративните интереси), ще разберете защо винаги трябва да има "ислямисти". Ако ги няма, няма да има и американска икономика, нито парички за президента и сенаторите.
75
12
 
4
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Аз съм категорично против да се действа по този начин ! Журна"гъзците" си присвояват правото да се гаврят с всичко и всеки от "КАМБАНАРИЯ"! Ще си понасят смъртоносната отговорност !!! Аз съм атеист и материалист ,но гаврата с това ,на което държа, ще им коства децата , майките ,коита са ги направили такива и за остатъчна справедливост -тях самите ! Журналистът представя факти ,пита , получава отговори ,но не манипулира за пари - особенно по национален ефир !
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталинка отново доказа какво мекотело е, допреди година защитаваше камиларите и призоваваше да си обогатим демографската картина с тях, а сега се прави на възмутена от тях. А френските *** също са дошли като имигранти...
73
1
 
15
 
! Отговори
БоСимеонов преди 9 години
Този терористичен акт за пореден път говори колко далеч е стигнал религиозния фанатизъм и колко илюзорна е мисълта, че това, което се случва в близкия изток не ни касае.
72
4
 
16
 
! Отговори
Водещи карикатуристи преди 9 години
- обърнете внимание - чрез карикатурите се изразява чувството за хумор, на което не всеки е способен. Посредством това чувство светът бива възприеман по определен начин.Богата душевност, способност да съчувстваш, критично мислене и оптимизъм са необходими, за да бъдеш способен да възприемеш света посредством чувството си за хумор.Някои не са способни на това, но искат да ни наложат тяхното тесногръдо мислене!Днес,скрити под качулки, безочливо посмяха да посегнат на европейската душевност!
71
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не нaмесвaйте умерените мюсюлмaниПросто трябвa хорaтa нaй нaкрaя дa рaзберaт, че тиa ислямисти сa инструменти нa Нaто и СaщВидяхме ги кaк се бият рaмо до рaмо в Либия, мaскирaни горили нa джипове с оръжияСъщото е в Сирия и ИрaкПонякогa нaй елементaрнaтa истинa е трудно дa се видиИД се роди в,окупирaнa от Сaщ пустиня нa Ирaк и от тaм мaрш дa свaлят Aсaд и дa огтaбят и тaм петролa и гaзa в Средиземно Море
70
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Загиналите водещи карикатуристи най-вероятно са редовни изпълнители на груби, манипулативни политически поръчки на западните тайни служби-ЦРУ,МИ 5,МОСАД и на политиците в своите държави. За пари са се съгласили да изпълнят гнусна политическа поръчка. Да окарикатурят някоя известна личност от ислямските страни. Много добре знаем как действат в нашите собствени страни тези "невинни" "карикатуристи". Гледахме навремето окарикатуряването на Симеон-2. По същия начин действат и към мюсюлманите.
69
1
 
15
 
! Отговори
до 81 преди 9 години
Конентара ми бе за Европейските ценности с който ни проглушават ушите ЕжедневноКолкото до Сирия,ЛИБИЯ,ИРАК,АФГАНИСТАН,ЕГИПЕТ,ЮГОСЛАВИЯ,УКРАИНАПРАВАТА ИМ БЯХА ПОТЪПКАНИ ОТ АМЕРИКА И СЪЮЗНИЦИ ПОД ЕДИН ПРЕДТЕКСТ ЧЕ СА ТЕРОРИСТИ,И ДИКТАТОРИ
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 80По-добре си вземай 100 дни редовно хапчетата, вместо 100 пъти да драскаш тук лудориите си! И ни принуждаваш да четем тези бълнувания на всичкото отгоре! Правилно те трият, щото пишеш несвързано.
67
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дрън дрън 73 "Човешките Права на Тези 12 жертви", А къде останаха човешките права на 10ките хиляди убити в Сирия и милионите бежанци - ХАЙДЕ СТИГА -- каквото забъркали такова ще сърбат.
66
14
 
5
 
! Отговори
стрелец преди 9 години
Чуя ли думата карикатураръката ми посяга към кобура!