Нападението в Париж е дело на ислямисти, убедена е Льо Пен

Във Франция осъдиха терористичния акт
7 яну 2015 17:33, Елка Василева
50
Нападението в Париж е дело на ислямисти, убедена е Льо Пен
Снимка: Reuters

Нападението срещу редакцията на парижкото сатирично списание "Шарли ебдо" е дело на ислямисти, заяви лидерът на френския "Национален фронт" Марин льо Пен, цитирана от ТАСС.

"Този терористичен акт е извършен от фундаменталисти ислямисти", заяви тя. "Това не е първото покушение в западните страни, включително Франция, за последните седмици", подчерта Льо Пен, която е и евродепутат. "Длъжни сме да направим всичко, за да не допуснем повторение на подобни терористични атентати. Необходимо е да се осъзнае огромната опасност, която днес е надвиснала не само над Франция".

Още по темата

Двама неизвестни нападатели атакуваха редакцията на сатиричното списание в 11-и парижки район тази сутрин. Смята се, че те са били въоръжени с гранатомет и автомат. По последни данни загиналите са 12 души - десет журналисти и двама полицаи, охраняващи сградата. Четирима души са сериозно ранени, общо ранените са десетки. В Париж са поставени под засилена охрана сградите на редакции, магазини, църкви, училища и обществения транспорт.

След нападението двамата атентатори успяха да избягат с откраднат автомобил.

Пристигналият на място френски президент Франсоа Оланд нарече случилото се терористичен акт. "Това е истински шок за Франция. Това е варварски акт", заяви той и призова за национално единство пред лицето на екстремистите. В 20 часа (19 часа по Гринуич) Оланд ще направи обръщение по националната телевизия.

"Това е изключително тежък варварски акт, както и посегателство срещу демокрацията и свободата на печата", заяви Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание, осъждайки кървавия атентат. Нападението беше осъдено и от Съвета на ислямските организации на Франция, близък до "Мюсюлмански братя", съобщава Франс прес. Организацията заяви, че "осъжда най-твърдо това престъпно нападение и тези ужасни убийства".

Влиятелната египетска мюсюлманска институция Ал Азхар заяви, че нападението "е престъпление. "Ислямът отхвърля всеки акт на насилие", напомниха египетските експерти.

Атаката бе осъдена още от Арабската лига, Египет и Тунис, предаде Франс прес.

Великият равин на Франция Хаим Корсия заяви, че "сега е време за траур, трябва да се съберем всички". "Има нужда от това време на национално единство и всички да защитим нашите свободи, включително свободата на словото", добави духовният водач на най-голямата еврейска общност в Европа с 500 до 600 хиляди членове. "След това ще трябва да има силен отговор на правителството", подчерта той.

"За нещастие, това е началото на вълна от терор по улиците на Европа", заяви председателят на Европейския еврейски конгрес Моше Кантор, цитиран от ДПА. "Това е война срещу свободата на словото и европейския начин на живот", заяви той и напомни за нападенията срещу евреи в Тулуза и Брюксел. Кантор призова за твърди мерки срещу екстремистите и проповядващите омраза. Днес следобед белгийските власти ще обмислят засилването на мерките за сигурност.

Асоциациите за борба с расизма от своя страна призоваха да се избягва смесването на религията с терористите. Председателят на Международната лига срещу расизма и антисемитизма (ЛИКРА) Ален Якубович заяви, че се опасява да не види отново "ислямът посочен като причина за този чудовищен акт". "Не трябва да объркваме целта", предупреди той.

Комитетът за защита на журналистите осъди нападението като неприкрита атака срещу свободата на словото, предаде ТАСС.

Журналистите трябва да се обединят и да дадат да се разбере, че подобни опити да бъдем заставени да мълчим с помощта на насилие няма да се увенчаят с успех, призова базираната в Ню Йорк организация.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
0
 
! Отговори
сериозен преди 9 години
Да живее Ислямска държава!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Носете си постолетите...Нищо не се знае...
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тази акция се казва : димова граната. За 50хил наемаш 2 *** да извикат алах-акбар и цялото внимание по холивудски насочено към имагинерния ИГИЛ, а през това време яко транспортиране на пари (в куфарчета по 10кг) към 40млн фашистска държава в центъра на Европа (пари за война). Измислете нещо по убедително господа от цру, тая пиеса е твърде стара.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предаването на Мистралите на Руссия се отлага за неопределено време . Змията започна да хапе не ред , паниката е голяма !:)
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До XYНищо.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кръвта вода не става!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До XYНИЩО особено ако е православния!
15
15
 
2
 
! Отговори
XY преди 9 години
А КАКВО ЛИ ЩЕШЕ ДА СТАНЕ АКО ИСУС ХРИСТОС БЕШЕ ИЗОБРАЗЕН В ПОДОБНА КАРИКАТУРА КАТО МОХАММЕД ????????
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Твърдо в дъното на кладенеца пак ще цъфне хам.знаме гордо вдигнато от цру.
13
6
 
23
 
! Отговори
Часовника преди 9 години
Има си хас зад този зловещ атенттат да не стоят ислямисти?! И за слепия,и за глухия е точно така,само кога най-сетне управляващите в Европа ще разберат раеалната заплаха от тях и ще се спре толерирането им ?!Те са страхотната пета колона на джихадистите,за които и сега,сега ,въпреки многобройните им престъпления срещу човечеството много от управляващите не же-лаят да дадат отпор - какво ли чакат?! Който е живял малко на Запад е видял как настъпва исляма - с големи крачки и на много нива!
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne e verno, ne e na isliamisti, a na psychichno bolni. Expertite or frenskiat helsinksi komitet taka kazaha. Atentatite s koli predi vreme bili putni icidenti i pak ot psichno bolni...
11
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, зад тия ислямисти да не седят некой ционисти?!
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подписът изглежда джихадистки, но все изданието се занимава и с политическа сатира, предполагам се досещате накъде бия, така че не виждам защо френските политици се разбързаха да стеснят кръга на заподозрените. :)
9
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
та да си дойдем на думата,когато писах че кюрдите са превзели европа от българия до скандинавия ми натряскаха минуси,че аджеба били добри.елате в германия да видите за какво става на въпрос,те са високо заплатени,те са с предимство на всякъде/от наемане на квартира до помощи идр./това са и *** даже се обиждат трябва да им викаш,африканец,че ще те осъди.и не е само калашника оръжие ТЕ ПРАВЯТ ПО5-7,8 деца,тогава ще видим,кой кои е.
8
0
 
42
 
! Отговори
1 преди 9 години
Заради такива ***, убийци все повече си мисля, че като вид сме калпаво творение на природата и не заслужаваме да тъпчем по Земята. Цялата човешка история разказва за войни и убийства, а в новото време и за ислямисти фанатици, враг без държава и лице . Но и Европа си е виновна, че приема всякакви откачалки по правото на човешките права .
7
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Където във Европа има ислям , има и проблем.............
6
35
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пен се изказва? Голямата християнка - същата джихадистка.
5
3
 
52
 
! Отговори
Дюнери и свободи преди 9 години
Помните ли онези германски "либерали" с автобуса напиращи да премахват оградата на границата ни с турция?Сега Германия,която е бъкана със спящи клетки трепери ли?Но както казва великият ум Б.Борисов "Дюнерите ще ни пазят"!
4
2
 
43
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Нострадамус е казал:"Полумесецът пак ще пои коня си от Дунава!"А ние сме отсам-правете си извода какво ще ни се случи...Пълно елиминиране на исляма от Европа-друго спасение няма!Който иска да е Европеец-да забрави за исляма,това е истината!
3
2
 
42
 
! Отговори
aa ne преди 9 години
Естествено че са ислямисти Такива версии за вълци единаци не стават Оланд,още малко да се прави на ударен и следващия френски президент ще е Мари Лъо Пен Рано или късно с това бездеиствие на Оланд с тия ислямисти щяха да избият в подобни неща И ще има следващи,ето имало е взрив на кола пред синагога пак във Франция